Συνέλαβαν Αφροαμερικανό και τον περιέφεραν δεμένο με σχοινί στο δρόμο

08/08/2019
από

Κύμα διαμαρτυριών έχουν προκαλέσει στις ΗΠΑ οι φωτογραφίες που δόθηκαν στη δημοσιότητα και απεικονίζουν αστυνομικούς στο Τέξας να μεταχειρίζονται συλληφθέντα με τρόπο που θυμίζει τις εποχές της Κου Κλουκ Κλαν και τις ρατσιστικές πρακτικές του 19ου και 20ου αιώνα.

Το περιστατικό συνέβη στο Γκάλβεστον του Τέξας, στην πολιτεία που μόλις πριν από λίγες ημέρες θρήνησε περισσότερα από είκοσι θύματα από επίθεση με ρατσιστικά κίνητρα κατά ισπανόφωνων στα Walmart.

Οι φωτογραφίες που κυκλοφόρησαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δείχνουν τον συλληφθέντα Ντόναλντ Νίλυ, 43 ετών, με δεμένα χέρια, ανάμεσα σε δύο έφιππους αστυνομικούς με έναν από τους δύο να τον κρατά με ένα μπλε σχοινί.

Οι εικόνες προκάλεσαν σοκ και γενική κατακραυγή με μέλη ανθρωπιστικών οργανώσεων, πολίτες και πολιτικούς να εκφράζουν την οργή και διαμαρτυρία τους προς την αστυνομία του Γκάλβεστον.

Για το περιστατικό τοποθετήθηκε η γυναίκα του αδελφού του συλληφθέντα, κατηγορώντας την αστυνομία της πόλης ότι φέρθηκαν στον Νίλυ σα να ήταν ζώο και δηλώνοντας ότι ο συλληφθείς είναι άστεγος, αντιμετωπίζει ψυχολογικά προβλήματα και η οικογένεια αρκετές φορές δυσκολεύεται να τον εντοπίσει.

Μετά τις οργισμένες διαμαρτυρίες η αστυνομία του Γκάλβεστον εξέδωσε ανακοίνωση ζητώντας «συγγνώμη» για τη διαπόμπευση και δηλώνοντας ότι… αντιλαμβάνεται την αρνητική οπτική που παρουσιάζουν οι συγκεκριμένες εικόνες.

Ανακοίνωσε ότι θα σταματήσει την πρακτική αυτή, όμως, επιχείρησε να συμμαζέψει τα ασυμμάζευτα λέγοντας πως το σχοινί που τραβούν τον Νίλυ δεν είναι δεμένο στα χέρια του, αλλά στις χειροπέδες που του έχουν περάσει οι αστυνομικοί.

Ο αρχηγός της αστυνομίας του Γκάλβεστον, Βέρνον Χέιλ, επιβεβαίωσε τη γνησιότητα των φωτογραφικών και δήλωσε «Παρά το γεγονός ότι είναι μία συνηθισμένη πρακτική και ενδεδειγμένη σε ορισμένα περιστατικά. Πιστεύω ότι οι αστυνομικοί έδειξαν κακή κρίση σε αυτή την περίπτωση και θα μπορούσαν να περιμένουν για μέσο μεταφοράς μέχρι το αστυνομικό τμήμα».

Για την ιστορία ο Νίλυ συνελήφθη για παράνομη είσοδο σε ιδιωτική περιουσία, ενώ η αστυνομία φέρεται να τον είχε προειδοποιήσει στο παρελθόν.

Ο Τζέιμς Ντάγκλας της Εθνικής Ένωσης για την Πρόοδο των Έγχρωμων Ατόμων (NAACP) δήλωσε «Αυτό δεν είναι το 2019 είναι το 1819. Χαίρομαι που ο αρχηγός της αστυνομίας ζήτησε συγγνώμη, αλλά το περιστατικό δείχνει εκτός από κακή κρίση και κακή εκπαίδευση. Παρά το γεγονός ότι ανακοίνωσε πως η πρακτική αυτή σταματά, δεν ανέφερε τίποτα για την έλλειψη σεβασμού από την πλευρά των αστυνομικών. Αυτό που βλέπω είναι δύο λευκούς έφιππους αστυνομικούς να συνοδεύουν μέσα στον δρόμο έναν μαύρο με ένα σχοινί δεμένο στις χειροπέδες του».

Από την πλευρά της η Αντριέν Μπελ, υποψήφια για το Κογκρέσο με τους Δημοκρατικούς, σχολίασε μέσω Twitter «Είναι μία σκηνή που προκαλεί θυμό, αηδία και πολλά ερωτήματα στην κοινότητα. Θα παρακολουθούμε την αντίδραση της αστυνομίας του Γκάλβεστον και την έρευνα που θα γίνει για να λογοδοτήσουν οι εν λόγω αστυνομικοί».

πηγή: efsyn.gr




ANTIVIRUS POLLS

Πόσο σημαντικά θεωρείτε ότι είναι για τα κόμματα στην Ελλάδα τα ΛΟΑΤΚΙ+ δικαιώματα;

View Results

Loading ... Loading ...

Δες και αυτό!