Προτιμούν να μην προστατεύσουν το περιβάλλον από το να φανούν θηλυπρεπείς ή gay

06/08/2019
από

Μια νέα μελέτη από το Πανεπιστήμιο της Penn State, έδειξε ότι οι [cis straight] άνδρες μπορεί να μην επιλέγουν την ανακύκλωση, ή το να χρησιμοποιούν επαναχρησιμοποιούμενες τσάντες, για να αποφύγουν να φανούν θηλυπρεπείς ή gay.


Σύμφωνα με τους ερευνητές, ο περιβαλλοντισμός συχνά θεωρείται θηλυκός τομέας, επειδή «ταιριάζει με τον παραδοσιακό ρόλο των γυναικών στην παροχή φροντίδας» .

Οι 960 άνδρες και οι γυναίκες, που συμμετείχαν ήταν πιο πιθανό να αμφισβητήσουν τον σεξουαλικό προσανατολισμό ενός άνδρα, εάν συμμετείχε σε «θηλυπρεπείς» περιβαλλοντικές συμπεριφορές, όπως η χρήση επαναχρησιμοποιήσιμων σακούλων αγορών.

Επίσης, ήταν πιο πιθανό να αμφισβητήσουν τον σεξουαλικό προσανατολισμό μιας γυναίκας αν ασχολείται με “αρρενωπές” περιβαλλοντικές συμπεριφορές, όπως τα παράθυρα από τσιμεντοκονίαμα» . Οι [cis straight] άνδρες ήταν, επίσης, πιο πιθανό να αποφύγουν γυναίκες που ενδιαφέρονται για τις εν λόγω “αρρενωπές” δεξιότητες.

«Οι συμπεριφορές δε μας βοηθούν μόνο να επιτύχουμε κάτι συγκεκριμένο, αλλά και να σηματοδοτήσουμε κάτι για το ποιες/οι/α είμαστε. Το άπλωμα των ρούχων ή η διατήρηση της σωστής πίεσης των ελαστικών μπορεί να σηματοδοτήσει το ενδιαφέρον μας για το περιβάλλον, αλλά αν αυτές οι συμπεριφορές ιδωθούν από την οπτική του φύλου, σηματοδοτούν και κάποια άλλα πράγματα,” δήλωσε η καθηγήτρια ψυχολογίας Janet K. Swim, και συνεχίζει ότι:

“Αν το να φαίνεται ετεροφυλόφιλο είναι σημαντικό για ένα άτομο, τότε αυτό το άτομο μπορεί να δίνει προτεραιότητα στις περιβαλλοντικές συμπεριφορές που συμμορφώνονται ως προς το φύλου του, και να απορρίπτει εκείνες τις περιβαλλοντικές συμπεριφορές που δε συμμορφώνονται ως προς το φύλου του, με γνώμονα πάντα το τι θα σκεφτούν οι γύρω του για το ίδιο.” 

Το περιβάλλον πεθαίνει αργά κάθε μέρα, αλλά τα στερεότυπα των φύλων είναι πιο δυνατά απ’ ότι μπορεί να νομίζαμε.




Δες και αυτό!