Η Google άλλαξε τον αλγόριθμο του «λεσβία» για να μην εμφανίζεται πορνό

06/08/2019
από
Participants hold up a Google banner during Berlin's annual Christopher Street Day (CSD) gay pride parade on July 22, 2017. Gays and lesbians all around the World are celebrating the Christopher Street Day (CSD) gay and lesbian pride parade. / AFP PHOTO / John MACDOUGALL (Photo credit should read JOHN MACDOUGALL/AFP/Getty Images)

Η Google έχει αλλάξει τον αλγόριθμό της για τον όρο αναζήτησης «λεσβία» για να εμφανίζει ενημερωτικά αποτελέσματα, αντί για πορνογραφικό περιεχόμενο.

Πριν από αυτήν τη ρύθμιση, τα πρώτα αποτελέσματα που εμφανίζονταν ήταν βίντεο και εικόνες γυναικών πορνογραφικού χαρακτήρα. Τέτοιου είδους αναπαραστάσεις, καθώς και η σεξουλικοποίηση των λεσβιών, έχει αναφερθεί ως ένας από τους λόγους πίσω από την ομοφοβική κακοποίηση, που αντιμετωπίζουν πολλές λεσβίες γυναίκες.

Ο αλγόριθμος της μηχανής αναζήτησης έχει πλέον αλλάξει, χάρη σε μια καμπάνια, που ξεκίνησε από το λογαριασμό του Twitter της @SEO_lesbienne και της γαλλικής σελίδας ειδήσεων Numerama.

Σημείωσαν ότι μόνο η λέξη «λεσβία» συνδέεται με πορνογραφικού περιεχομένου σελίδες, ενώ η αναζήτηση για «gay» ή «τρανς» εμφανίζει σελίδες από την Wikipedia, ενημερωτικά άρθρα και εξειδικευμένα blogs. Η Numerana άρχισε να ερευνά το θέμα, όταν είδε ότι τα πορνογραφικά αποτελέσματα, που εμφανίστηκαν κάτω από το ειδικό banner για το Pride που έφτιαξε η Google για τη μνήμη των ταραχών του Stonewall.

Μετά από λίγες μέρες, το banner σταμάτησε να εμφανίζεται και η Google ανέφερε ότι δε θα μπει στη διαδικασία να εξηγήσει την εξαφάνισή του. Όταν ερωτήθηκε αργότερα, ο Pandu Nayak, αντιπρόεδρος της Google για την ποιότητα των μηχανών αναζήτησης, δήλωσε:

“Θεωρώ ότι αυτά τα αποτελέσματα αναζήτησης είναι τρομερά, δεν υπάρχει καμία αμφιβολία γι ‘αυτό. Γνωρίζουμε ότι υπάρχουν τέτοια προβλήματα, σε πολλές γλώσσες και με διάφορες έρευνες. Έχουμε αναπτύξει αλγόριθμους για να βελτιώσουμε αυτές τις αναζητήσεις, τη μία μετά την άλλη.” 

Σημειώστε, ότι προηγούμενα ζητήματα για τις αναζητήσεις της Google ήταν οι λέξεις «girl» και «teen» , τα οποία επίσης συνδέονταν με ιστότοπους με πορνογραφικό υλικό, πριν από την πραγματοποίηση των αλλαγών του αλγορίθμου από την εταιρία.




Δες και αυτό!