Η Ουγγαρία θέλησε να μποϊκοτάρει την Coca-Cola λόγω gay διαφημίσεων

06/08/2019

To μποϊκοτάζ της Coca-Cola ζήτησε ένα μέλος του (εθνικιστικού) κυβερνώντος κόμματος της Ουγγαρίας, μετά τις διαφημίσεις που κυκλοφόρησε και στις οποίες εμφανίζονται ομόφυλα ζευγάρια.

Οι αφίσες, που κυκλοφόρησαν με αφορμή το φεστιβάλ Sziget που ξεκινά την Τετάρτη στη Βουδαπέστη, δείχνουν ομόφυλα ζευγάρια να χαμογελούν. Από κάτω μάλιστα υπάρχει το σύνθημα “μηδενική ζάχαρη, μηδενική προκατάληψη”.

Αυτό φαίνεται να ενόχλησε αρκετούς υποστηρικτές του εθνικιστικού κόμματος Fidesz του Ορμπάν, το οποίο είναι γνωστό για τις ομοφοβικές του πολιτικές.

Την Κυριακή ο Ιστβάν Μπόλντογκ, εκπρόσωπος τους κόμματος, ζήτησε το μποϊκοτάζ των προϊόντων της Coca-Cola.

Ο Ορμπάν, ο οποίος αγωνίζεται εναντίον των μεταναστών, προωθεί την «εθνοτική ομοιογένεια» και επιδιώκει να προστατεύσει τις χριστιανικές παραδόσεις της Ευρώπης, αντιτάσσεται στα ΛΟΑΤΚΙ δικαιώματα.

Η Coca-Cola σε δήλωσή της ανέφερε ότι το φεστιβάλ Sziget, που αναμένεται να προσελκύσει μισό εκατομμύριο ανθρώπους, αντανακλά τις βασικές αρχές της εταιρείας. “Πιστεύουμε ότι τόσο οι ετεροφυλόφιλοι όσο και οι ομοφυλόφιλοι έχουν το δικαίωμα να αγαπούν το πρόσωπο που θέλουν όπως θέλουν”, ανέφερε σε δήλωση της.

Στη συνέχεια, το Fidesz ανακοίνωσε ότι οι Ούγγροι είναι ελεύθεροι να επιλέξουν αν θα συνεχίσουν να πίνουν Coca-Cola.

Ο Tamas Dombos, μέλος της LGBT ομάδας Hatter, δήλωσε ότι η κυβέρνηση ήταν ομοφοβική, αλλά έχει επίγνωση της αυξανόμενης αποδοχής της ομοφυλοφιλίας από την κοινωνία.

“Έχουμε την αίσθηση ότι δοκιμάζουν τους ανθρώπους σε αυτό το θέμα”, δήλωσε στο Reuters. “Η όλη κυβερνητική προπαγάνδα είναι χτισμένη στη σύγκρουση και χρειάζονται εχθρούς. Μετά την ΕΕ, τους μετανάστες, τις ΜΚΟ ακόμη και τους άστεγους, σειρά έχουν οι ΛΟΑΤΚΙ.”

«Μερικές φορές είναι δύσκολο να καταλάβουμε αν πρόκειται για μια πολιτική στρατηγική ή απλά για έναν ομοφοβικό που τρελαίνεται με εκστρατείες σαν κι αυτή».

Σύμφωνα με μια μελέτη του 2018, σχεδόν τα δύο τρίτα των Ούγγρων πιστεύουν ότι οι ομοφυλόφιλοι πρέπει να είναι ελεύθεροι να ζουν όπως θέλουν.

Τα πράγματα πάντως για τα LGBT άτομα έγιναν πιο δύσκολα, όταν το ακροδεξιό κόμμα(PiS), σύμμαχος του Fidesz, ξεκίνησε μια αντι-gay εκστρατεία σε μια προφανή προσπάθεια να ενεργοποιήσει εκ νέου την κυρίως αγροτική του βάση. Παράλλληλα, ένα συντηρητικό περιοδικό μοίρασε αυτοκόλλητα “LGBT-free zone” ενώ μερικές πόλεις δήλωσαν ότι είναι “LGBT-free”.

Ο πρόεδρος επίσης του κοινοβουλίου δήλωσε ότι η παιδοθεσία από ομόφυλα ζευγάρια ισοδυναμεί με “παιδεραστία”.

Vasilis Thanopoulos

Από μικρός ήθελα να γίνω αστροναύτης. Εξάλλου, πάντα θυμάμαι να μου λένε ότι "πετάω στα αστέρια". Λόγω όμως σχετικής υψοφοβίας αποφάσισα να αλλάξω επαγγελματικό προσανατολισμό και να γίνω δημοσιογράφος (απ' το κακό στο χειρότερο), Μπήκα στο Πάντειο (Τμήμα Επικοινωνίας, Μέσων & Πολιτισμού) και λίγους καφέδες αργότερα πήρα το πτυχίο μου. Έκτοτε το επαγγελματικό μου μετερίζι με έχει οδηγήσει στην πόρτα ανθρωπιστικών οργανισμών (Διεθνή Αμνηστία, Έλιξ) αλλά και πολλών έντυπων και διαδικτυακών μέσων (Esquire, Nitro, Protagon, κλπ). Η σχέση μου με το Antivirus ξεκίνησε τυχαία τον Μάρτιο του 2013. Έκτοτε έγινε λατρεία... Είτε εδώ είτε στο περιοδικό, όλο και κάπου θα με πετύχετε. Αν τώρα θέλετε να κάνετε και κάποιο σχόλιο... θα με βρείτε στο [email protected]. Cu!




Δες και αυτό!