Η αληθινή ιστορία πίσω από την Marci Wise του “When They See Us”

30/07/2019

Το μοντέλο και ηθοποιός Isis King συζητάει για τα όσα έμαθε για τη ζωή και τον θάνατο της Marci Wise, ενώ την υποδυόταν στη νέα σειρά της Ava DuVernay στο Netflix, “When they See Us.”

Οι συζητήσεις που ξεκίνησαν λόγω της υπόθεσης της γυναίκας που έκανε τζόκινγκ στο Central Park το 1989 (“the Central Park jogger”), εστίασαν σε θέματα όπως η φυλή, η αστυνόμευση και η ποινική δικαιοσύνη. Η επίθεση και ο βιασμός της Trisha Meili τον Απρίλιο εκείνου του χρόνου- και η επακόλουθη λανθασμένη καταδίκη πέντε εφήβων για το έγκλημα- έδωσαν έναυσμα σε μια μεγάλης κλίμακας διαμάχη, καθώς η χώρα προσπαθούσε να εξηγήσει τα γεγονότα εκείνης της νύχτας.

Τώρα, καθώς η Ava DuVernay εξερευνά την υπόθεση των “Central Park Five” στη σειρά του Netflix, ξαναέρχονται στη δημοσιότητα κρίσιμα στοιχεία. Σε μια από τις επιμέρους πλοκές της σειράς, εξερευνάται ο θάνατος της Marci Wise, της τρανς αδερφής του Korey Wise, η οποία δολοφονήθηκε, ενώ ο αδερφός της βρισκόταν στη φυλακή για ένα έγκλημα που δεν είχε διαπράξει.

Η Marci στη σειρά παρουσιάζεται ως μέντορας του Korey. Έρχεται αντιμέτωπη με έκδηλες μορφές παρενόχλησης καθ’ όλη τη διάρκεια της παρουσίας της στη σειρά και αναγκάζεται να εγκαταλείψει το σπίτι της λόγω της μητέρας της και την αρνητική της στάση απέναντι στην ταυτότητα φύλου της.Ο Korey αργότερα μαθαίνει πως δολοφονήθηκε, ενώ εκείνος εξέτιε την ποινή του.

Αλλά κατά πόσο η αναπαράσταση της ζωής και του θανάτου της Marci στη σειρά βασίζεται στην αλήθεια;

Η Marci Wise ήταν, πράγματι, ένα αληθινό πρόσωπο και όχι μια φανταστική δημιουργία της DuVernay. Ένας εκπρόσωπος του Netflix επιβεβαίωσε στο Oxygen.com πως η DuVernay είχε μιλήσει αρκετά με την οικογένεια του Korey Wise πριν σκιαγραφήσει τον συγκεκριμένο χαρακτήρα, βασίζοντας την προσωπικότητα και την ιστορία πάνω στην πραγματική ζωή της Marci.

Η Isis King, η οποία παίζει τη Marci στο “When They See US,” είπε στο Oxygen.com πως παρατήρησε αρκετές ομοιότητες ανάμεσα στη δική της ζωή και στης Marci.

“Δεν με είχαν πετάξει έξω από το σπίτι μου (όπως συνέβη στη Marci), αλλά φυσικά έπρεπε να αντιμετωπίσω πολλές δυσκολίες μέχρι η οικογένεια μου να καταλάβει το ποια είμαι. Έφυγα και μετακόμισα στη Νέα Υόρκη. Εκείνη την περίοδο ζούσα σε έναν ξενώνα αστέγων, όπου συνάντησα τρανς γυναίκες, οι οποίες- κυριολεκτικά, ακριβώς- είχαν βιώσει όσα βίωσε η Marci. Οπότε παρ’ ότι δεν είχα γνωρίσει προσωπικά την Marci, είχα ήδη γνωρίσει πολλές, πάρα πολλές Marcis – κάτι που είναι πολύ δυσάρεστο.” 

Όσον αφορά τα ακριβή γεγονότα που οδήγησαν στο θάνατο της, δεν υπάρχουν πολλές διαθέσιμες πληροφορίες.

“Γνωρίζω πως δολοφονήθηκε,” είπε η King“Δεν θέλω να κάνω υποθέσεις. Αλλά πολλές έγχρωμες τρανς γυναίκες, ειδικά εάν έχεις διωχθεί από το σπίτι σου- πολλές τρανς γυναίκες αντιμετωπίζουν εμπόδια στην εύρεση εργασίας και οδηγούνται στον χώρο της εργασίας του σεξ. Όταν δεν έχεις οικογένεια, εμφανίζεται το ένστικτο επιβίωσης. Σε τοποθετεί σε πιο επικίνδυνες καταστάσεις. Δεν γνωρίζω με σιγουριά εάν αυτός ήταν ο λόγος ή εάν αυτό συνέβη στη Marci. Αλλά, δυστυχώς, αυτή είναι η πραγματικότητα για πολλές τρανς γυναίκες.”

Η συλλογή πληροφοριών, σύμφωνα με τους The New York Times, για τους θανάτους τρανς γυναικών, συχνά είναι εξαιρετικά δύσκολη εξαιτίας καταγεγραμμένων λαθών που αφορούν τα ονόματα και τα φύλα των τρανς θυμάτων. Αυτό θα μπορούσε να εξηγήσει, γιατί είναι δύσκολο να βρει κανείς πληροφορίες για τη Marci, η οποία είχε επιλέξει και ένα άλλο όνομα μετά τη φυλομετάβαση της, πριν τη δολοφονία της. 

“H Marci χρησιμοποιούσε ένα διαφορετικό όνομα για ένα διάστημα, οπότε θυμάμαι πως όταν γυρίζαμε τις σκηνές, η Ava μου είπε, ‘OK, αλλάζουμε το όνομα της σε Marci. Αυτό ήταν το τελευταίο όνομα που είχε και το όνομα που είχε επιλέξει,” εξήγησε η King

Όμως η King είχε τη δυνατότητα να μάθει μια ακόμη σημαντική πτυχή της ιστορίας της Marci.

“Το άλλο πράγμα που γνωρίζω (για τη ζωή της) είναι πως την αγαπούσαν πολύ στην κοινότητα,” συνέχισε η King, “Το να βλέπω πως η μητέρα της άλλαξε γνώμη, φυσικά με συγκίνησε. Όταν συζητούσε με τον Korey ανέφερε το όνομα Marci αντί για το Norman. Αυτό πραγματικά με άγγιξε. Θυμάμαι μια περίοδο όταν μόλις είχα προχωρήσει στη φυλομετάβαση μου, η μητέρα μου είχε πει πως δε θα με αποκαλέσει ποτέ Isis. Αλλά ούτε σε εκείνη πήρε πολύ χρόνο να αλλάξει γνώμη. Οι άνθρωποι υποθέτουν πως το να ζητάμε να μας φωνάζουν με τα ονόματα μας δεν είναι κάτι τόσο σημαντικό, αλλά αποτελεί μια τεράστια αναγνώριση. Μπορεί πραγματικά να συμβάλλει στην ενδυνάμωση και την αυτοπεποίθηση ενός ατόμου, του επιτρέπει να είναι σίγουρος και να κυκλοφορεί στον κόσμο.” 

Κάποια στιγμή, μετά τον ρόλο της στη σειρά, η King συνειδητοποίησε πως είχε προηγουμένως γνωρίσει την άλλη αδερφή της Marci, ενώ ζούσε στους ξενώνες του Manhattan.

“Η νεότερη της αδερφή ήρθε πρόσφατα σε επικοινωνία μαζί μου,” είπε η King“Είναι και αυτή τρανς. Είχαμε γνωριστεί παλιά, όταν είχα μόλις μετακομίσει στη Νέα Υόρκη, όταν έμενα σε έναν ξενώνα. Υπάρχει ένα μέρος που ονομάζεται “The Door”, όπου – κατά τη διάρκεια της ημέρας, όταν δεν μπορούσαμε να είμαστε στο υπνωτήριο – πήγαιναν πολλοί από εμάς. Ήμουν 21 εκείνον τον καιρό, αλλά έλεγα πως ήμουν 20. Διοργανώναμε μικρούς kiki balls διαγωνισμούς. Θυμάμαι την αδερφή της από πριν τη φυλομετάβαση της. Με ευχαρίστησε που τίμησα την αδερφή της με έναν θετικό τρόπο. Δεν είχα ιδέα πως ήξερα κάποιον που είχε συγγένεια με τη Marci.” 

Για την King, ο ρόλος αυτός εμφάνισε αρκετές δυσκολίες, αλλά παρείχε μια σημαντική ευκαιρία για την ανάδειξη συνεχιζόμενων προβλημάτων που λαμβάνουν χώρα μέσα στις μαύρες κοινότητες. Η προτεραιότητα της ήταν να τιμήσει την ανάμνηση της Marci.

“Δυστυχώς, τέτοιου είδους ιστορίες είναι ανησυχητικά συχνές. Ακριβώς το διάστημα που περνούσα από τις ακροάσεις, δολοφονήθηκε ακόμη μία τρανς γυναίκα. Καθώς η σειρά γνωστοποιείται, άλλη μια γυναίκα δολοφονείται,” είπε η King, αναφερόμενη στο θάνατο της Muhlaysia Booker“Η κοινότητα την απογοήτευσε. Τα όργανα της τάξης την απογοήτευσαν. Έπρεπε να την είχαν προστατεύσει περισσότερο… Είναι δύσκολο να ζεις σε έναν κόσμο που πιστεύει πως δεν ανήκεις μέσα σε αυτόν. Και απλώς θέλεις να επιτύχεις, θέλεις να επιβιώσεις. Νομίζω πως πολλά από αυτά απορρέουν από το γεγονός πως ακούμε συνέχεια για το τι είναι αρρενωπό ή όχι – πολλές οικογένειες χρειάζεται να επιτρέψουν στους άνδρες να είναι πιο εκδηλωτικοί και να μην τους εναντιώνονται για αυτό. Διότι πολύ συχνά, ξεσπάνε εις βάρος των τρανς γυναικών. Δεν θα έπρεπε να πληρώνουμε τις ανασφάλειες των άλλων.”

Πράγματι, οι τρανς γυναίκες – ειδικά οι μη λευκές – αντιμετωπίζουν δυσανάλογα επίπεδα βίας σε αντίθεση με άλλες πληθυσμιακές ομάδες. Η Human Rights Campaign αναφέρει σε ένα δελτίο τύπου “πως τα σημεία όπου συναντιούνται ο ρατσισμός, ο σεξισμός, η ομοφοβία, η αμφιφοβία και η τρανσφοβία συνωμοτούν ώστε να τους στερήσουν την εργασία, τη στέγαση, την ιατρική περίθαλψη και άλλες βασικές ανάγκες, εμπόδια που καθιστούν τα άτομα αυτά ευάλωτα.”

Μέσα στο 2018, τουλάχιστον 27 γνωστά τρανς άτομα δολοφονήθηκαν. Μέσα στο 2019, τουλάχιστον επτά έχουν ήδη δεχθεί πυροβολισμούς ή σκοτωθεί από άλλα βίαια μέσα. 

“Ο κόσμος χρειάζεται να αντιληφθεί τι συμβαίνει μέσα στην κοινότητα,” συμπεραίνει η King. “Πρέπει να αντιληφθείς τι συμβαίνει μέσα στο ίδιο σου το σπίτι. Ειλικρινά ελπίζω πως αυτό θα ανοίξει κάποια μάτια στην κοινότητα.” 

 




Δες και αυτό!