Το πρώτο ομόφυλο ζευγάρι που αποφάσισε να τα βάλει με το νομικό σύστημα της Σερβίας

24/07/2019

Πρόκειται για την πρώτη φορά που ένα ζευγάρι αποφασίζει να τα βάλει με το νομικό σύστημα της Σερβίας, το οποίο δεν αναγνωρίζει επίσημα τις ομόφυλες σχέσεις.

Ο λόγος για την Jelena Dubovi και τη Suncica Kopunovic, οι οποίες προσπάθησαν να συνάψουν σύμφωνο συμβίωσης τον περασμένο Απρίλιο, χωρίς όμως αποτέλεσμα αφού η υπηρεσία τους απάντησε ότι η δυνατότητα αυτή απευθύνεται μόνο σε ετερόφυλα ζευγάρια.

Μετά την απόρριψη, το ζευγάρι αποφάσισε να μην το βάλει κάτω και να ξεκινήσει έναν νομικό αγώνα για να δικαιωθεί. Για να καλύψει μάλιστα τα έξοδα άνοιξε έναν λογαριασμό στο crowdjustice, ζητώντας την οικονομική υποστήριξη του κόσμου.

“Αφού δεν υπάρχουν πολλά ομόφυλα ζευγάρια στη Σερβία, αποφασίσαμε να υψώσουμε το ανάστημά μας και να παλέψουμε γι΄αυτά με στόχο να κερδίσουμε”, δήλωσε η 27χρονη Dubovi στο Thomson Reuters Foundation, που έκανε πρόταση στη 29χρονη Kopunovic το 2016.

“Δε φοβόμαστε… έχουμε βαρεθεί να κρύβουμε αυτό που είμαστε γιατί δεν κάνουμε κάτι κακό. Αγαπάμε η μία την άλλη και αυτό δεν είναι κακό. Θέλουμε περισσότερα από μια παρέλαση κάθε χρόνο”.

Η χώρα νομιμοποίησε το gay σεξ το 1994 και απαγόρευσε τις διακρίσεις βάσει σεξουαλικού προσανατολισμού στην εκπαίδευση και την εργασία το 2010. Παρόλ΄αυτά πολλά LGBT+ άτομα εξακολουθούν να φοβούνται να μιλήσουν ανοιχτά.

Αν και η πρωθυπουργός της χώρας είναι ανοιχτά λεσβία δεν φαίνεται να δίνει μεγάλη βαρύτητα στα ΛΟΑΤΚΙ+ δικαιώματα ενώ η Ορθόδοξη Εκκλησία βάζει σημαντικά εμπόδια στη διεκδίκησή τους.

 

Vasilis Thanopoulos

Από μικρός ήθελα να γίνω αστροναύτης. Εξάλλου, πάντα θυμάμαι να μου λένε ότι "πετάω στα αστέρια". Λόγω όμως σχετικής υψοφοβίας αποφάσισα να αλλάξω επαγγελματικό προσανατολισμό και να γίνω δημοσιογράφος (απ' το κακό στο χειρότερο), Μπήκα στο Πάντειο (Τμήμα Επικοινωνίας, Μέσων & Πολιτισμού) και λίγους καφέδες αργότερα πήρα το πτυχίο μου. Έκτοτε το επαγγελματικό μου μετερίζι με έχει οδηγήσει στην πόρτα ανθρωπιστικών οργανισμών (Διεθνή Αμνηστία, Έλιξ) αλλά και πολλών έντυπων και διαδικτυακών μέσων (Esquire, Nitro, Protagon, κλπ). Η σχέση μου με το Antivirus ξεκίνησε τυχαία τον Μάρτιο του 2013. Έκτοτε έγινε λατρεία... Είτε εδώ είτε στο περιοδικό, όλο και κάπου θα με πετύχετε. Αν τώρα θέλετε να κάνετε και κάποιο σχόλιο... θα με βρείτε στο [email protected]. Cu!




Δες και αυτό!