Μια ιστορία κάπως διαφορετική απ΄αυτή του Αντεντοκούμπο

17/07/2019

Πολλα ήταν τα σχόλια χαράς και δόξας που διαβάσαμε με αφορμή την πρόσφατη βράβευση του Γιάννη Αντεντοκούμπο ως ΜVP.

Και ήταν πραγματικά περίεργο να βλέπεις ανθρώπους (σ.σ. μέχρι και κόμματα), που ενώ επιμένουν να προσδιορίζουν την ταυτότητα του “Έλληνα” και της “Ελληνίδας” χρησιμοποιώντας κριτήρια όπως το χρώμα το δέρματος ή τις θρησκευτικές πεποιθήσεις, να κάνουν λόγο για “εθνική υπερηφάνεια” και για “προβολή του ελληνικού πνεύματος”. Πέρα από περίεργο ήταν και υποκριτικό.

Ας μην γελιόμαστε για τους “πατρίς, θρησκεία, οικογένεια” ο Αντεντοκούμπο έγινε Έλληνας (σ.σ. για τον υπόλοιπο κόσμο απλά ήταν) επειδή διέπρεψε στο εξωτερικό. Μάλιστα, η επιτυχία του ήταν τόσο μεγάλη που τους έκανε να παραβλέψουν ότι το χρώμα του δέρματός του δεν συνάδει με τη στερεοτυπική εικόνα στην οποία βασίζονται για να αναγνωρίσουν (σ.σ. εσφαλμένα και τοξικά) την όποια “ελληνικότητά”.

Δυστυχώς, κάτι τέτοιο δεν συνέβη στην περίπτωση του (πρωταθλητή) επικοντιστή Εμμανουήλ Καραλή, ο οποίος κατήγγειλε τον Ομοσπονδιακό προπονητή του επί κοντώ και παλιό πρωταθλητή, Δημήτρη Κυτέα, για ρατσιστική συμπεριφορά.

Ο Εμμανουήλ Καραλής είναι γιος του Χάρη και της Σάρας. Η Σάρα ήρθε από την Ουγκάντα στην Ελλάδα, από πολύ μικρή ηλικία. Με τον Χάρη είναι ζευγάρι από τα μαθητικά τους χρόνια, στον Πύργο Ηλείας.

Όπως αποκάλυψε εχθές το Sport24.gr, οι τέσσερις ένορκες καταθέσεις (μεταξύ των οποίων δύο αθλητριών και ενός αθλητή του στίβου), επιβεβαιώνουν τους ισχυρισμούς του νεαρού πρωταθλητή Εμμανουήλ Καραλή για τις ρατσιστικές επιθέσεις εις βάρος του από τον Δημήτρη Κυτέα και μάλιστα αναφέρονται στην έκθεση πολλές λεπτομέρειες που σοκάρουν!

Στις καταθέσεις αυτές, ο Δημήτρης Κυτέας αποκαλεί πάντα με τον χαρακτηρισμό o “μαύρος” τον Εμμανουήλ Καραλή, χωρίς ποτέ να λέει έστω τ’ όνομά του, υπάρχουν επίσης άσχημοι χαρακτηρισμοί για τους γονείς του, ενώ γίνεται λόγος ακόμα για… βουντού, ώστε να κάνει κακό στους ανταγωνιστές του!

Ακόμη γίνεται αναφορά στο ότι ο προπονητής του συναθλητή του Καραλή, Κώστα Φιλιππίδη, έχει πει πως είναι προσβολή κάποιος να φωτογραφίζεται μαζί με τον Καραλή λόγω του χρώματός του και πως οι μαύροι από τη φύση τους είναι χαζοί!

Αυτά είναι μόνο ορισμένα απ’ όσα φέρεται να έχει εκστομίσει ο Δημήτρης Κυτέας και οι μάρτυρες αναφέρουν στις καταθέσεις τους πως οι ίδιοι τον έχουν ακούσει να τα λέει.

Να σημειωθεί ότι αυτή ήταν η δεύτερη καταγγελία του Καραλή για τον Κυτέα. Τον Φεβρουάριο του 2017 η μητέρα του 19χρονου πρωταθλητή είχε υποβάλει και πάλι υπόμνημα στον ΣΕΓΑΣ καταγγέλλοντας τον 65χρονο προπονητή για ρατσιστική συμπεριφορά. Θυμίζουμε ότι ο Δημήτρης Κυτέας υπήρξε πρωταθλητής του επί κοντώ με συμμετοχή στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Μόντρεαλ το 1976, ενώ μετά το τέλος της αθλητικής του καριέρας συνέχισε ως προπονητής. Προπονεί τον Κώστα Φιλιππίδη και είναι ομοσπονδιακός προπονητής.

Φυσικά και η συμπεριφορά του Κυτέα δεν μπορεί να χαρακτηρίσει ένα ευρύτερο σύνολο και δε αυτό του αθλητισμού. Η θέση του όμως (ομοσπονδιακός προπονητής) είναι αρκετή για να το προβληματίσει.

 

Vasilis Thanopoulos

Από μικρός ήθελα να γίνω αστροναύτης. Εξάλλου, πάντα θυμάμαι να μου λένε ότι "πετάω στα αστέρια". Λόγω όμως σχετικής υψοφοβίας αποφάσισα να αλλάξω επαγγελματικό προσανατολισμό και να γίνω δημοσιογράφος (απ' το κακό στο χειρότερο), Μπήκα στο Πάντειο (Τμήμα Επικοινωνίας, Μέσων & Πολιτισμού) και λίγους καφέδες αργότερα πήρα το πτυχίο μου. Έκτοτε το επαγγελματικό μου μετερίζι με έχει οδηγήσει στην πόρτα ανθρωπιστικών οργανισμών (Διεθνή Αμνηστία, Έλιξ) αλλά και πολλών έντυπων και διαδικτυακών μέσων (Esquire, Nitro, Protagon, κλπ). Η σχέση μου με το Antivirus ξεκίνησε τυχαία τον Μάρτιο του 2013. Έκτοτε έγινε λατρεία... Είτε εδώ είτε στο περιοδικό, όλο και κάπου θα με πετύχετε. Αν τώρα θέλετε να κάνετε και κάποιο σχόλιο... θα με βρείτε στο [email protected]. Cu!




Δες και αυτό!