Η 72χρονη ακτιβίστρια Rose Greene δεν είναι πια μαζί μας

16/07/2019
από

Η Rose Greene, μία από τις σημαντικότερες ακτιβίστριες των δικαιωμάτων των LGBT+ ατόμων στο Λος Άντζελες, δεν είναι πια μαζί μας.

Πέθανε από καρκίνο των οστών σε ηλικία 72 ετών στις 11 Ιουλίου σύμφωνα, με τον Lorri L. Jean, Διευθύνοντα Σύμβουλο του Los Angeles LGBT Center.

Η Greene ήταν η κινητήρια δύναμη πίσω από τη συγκέντρωση χρημάτων για τον αγώνα των ανθρώπων που ζουν με τον ιό του HIV στις Ηνωμένες Πολιτείες – μια ποδηλατική πορεία 500 μιλίων που πέρυσι έφερε ρεκόρ χρημάτων, ύψους 16,6 εκατομμυρίων δολαρίων.

“Σήμερα την κοινότητά μας την ενώνει το πένθος για την απώλεια μιας αληθινής αγωνίστριας στον αγώνα για ισότητα, υγεία και ευτυχία των LGBT ατόμων” , δήλωσε ο Jean.

Η πρώτη ποδηλασία πραγματοποιήθηκε το 1994 και συγκεντρώθηκαν 1 εκατομμύριο δολάρια, θέτοντας ένα σημαντικό προηγούμενο για τη συγκέντρωση χρημάτων για τη θεραπεία του ιό του HIV, αλλάζοντας το πρόσωπο της LGBT+ κοινότητας για τη συγκέντρωση κεφαλαίων σε εθνικό επίπεδο.

Βέβαια, την εποχή εκείνη δεν πίστευαν όλοι ότι ήταν καλή ιδέα:

“Ήταν ένα επικίνδυνο πράγμα” , δήλωσε στους LA Times ο Alan Acosta, διευθυντής στρατηγικών πρωτοβουλιών του κέντρου: “Πολύ λίγα μέλη του διοικητικού συμβουλίου πίστευαν σε αυτό, αλλά η Rose ήταν μία από αυτά τα άτομα που το έκαναν” .

Η πολυήμερη πορεία με ποδήλατο, η οποία ξεκινά από το Σαν Φρανσίσκο και φτάνει μέχρι και το Λος Άντζελες, συγκέντρωνε έκτοτε περισσότερα από 280 εκατομμύρια δολάρια για την παροχή δωρεάν υπηρεσιών ιατρικής περίθαλψης, πρόληψης και καταπολέμησης του στίγματος γύρω από τον ιό του HIV και του AIDS στην κοινότητα των LGBT+ ατόμων.

Η Greene ήταν δύο φορές μέλος του διοικητικού συμβουλίου του Los Angeles LGBT Center και υπηρέτησε στο κέντρο στις αρχές της δεκαετίας του 1990, όταν η κοινότητα δεχόταν επιθέσεις. Η Greene, σύμφωνα με τον Acosta, ήταν βασικό στέλεχος δράσης για την καταπολέμηση της πολιτικής του Αμερικανικού Στρατού: «Μη Ρωτάς, Μη Μιλάς» και για την καταπολέμηση πολιτικών, που θα απαγορεύουν τις διακρίσεις, λόγω του σεξουαλικού προσανατολισμού.

“Κατηύθυνε τη δράση μας… έστρεψε το διοικητικό συμβούλιο προς μία πιο πολιτική κατεύθυνση και πιο δραστήρια” , δήλωσε ο Acosta.

Η Greene γεννήθηκε το 1946 στο Λος Άντζελες και έκανε coming out ως λεσβία στη δεκαετία του 1960. Παντρεύτηκε τη γυναίκα της, Helena Ruffin, στις 17 Ιουνίου 2008, την ημέρα που ο γάμος μεταξύ ομόφυλων ζευγαριών νομιμοποιήθηκε στην Καλιφόρνια.




ANTIVIRUS POLLS

Πόσο σημαντικά θεωρείτε ότι είναι για τα κόμματα στην Ελλάδα τα ΛΟΑΤΚΙ+ δικαιώματα;

View Results

Loading ... Loading ...

Δες και αυτό!