Σημαντική ψηφοφορία των Ηνωμένων Εθνών για τα ΛΟΑΤΚΙ ζητήματα

12/07/2019
από

Οι χώρες ψήφισαν, με συντριπτική πλειοψηφία για να δεσμευτούν να λογοδοτούν για τις διακρίσεις σε βάρος των LGBTI ατόμων, σήμερα 12 Ιουλίου στο Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, παρά το σαμποτάζ από μερικά τρανσφοβικά και ομοφοβικά κράτη.

Κράτη, όπως η Αίγυπτος και το Πακιστάν, προσπάθησαν να εκτροχιάσουν την ψηφοφορία για τον ρόλο του ανεξάρτητου εμπειρογνώμονα υπεύθυνου για τον σεξουαλικό προσανατολισμό και την ταυτότητα φύλου.

Ο ρόλος αυτός αναλαμβάνει τη λογοδοσία των Εθνών σε LGBTI ζητήματα, δημιουργήθηκε το 2016 και θα συνεχιστεί για τα επόμενα τρία χρόνια.

Ο εκτροχιασμός αφορά στην προσπάθεια απαλοιφής οποιασδήποτε αναφοράς στον σεξουαλικό προσανατολισμό και στην ταυτότητα φύλου στον ρόλο αυτό. Μια άλλη τροπολογία, μάλιστα, πρότεινε επιπλέον «να επαναλάβουμε τη σημασία του σεβασμού της θρησκείας» στην περιγραφή του ρόλου αυτού.

Ο Victor Madrigal-Borloz είναι ο σημερινός κάτοχος της θέσης. Ο άνθρωπος που αναλαμβάνει αυτόν τον ρόλο επιλέγεται από τα Ηνωμένα Έθνη για να αναλύει τα εμπόδια που δημιουργούνται από την ποινικοποίηση της ομοφυλοφιλίας και το στιγματισμό των ΛΟΑΤΚΙ ατόμων και για να αξιολογεί το εκάστοτε κράτος, μέσω της υιοθέτησης μιας διαθεματικής οπτικής, που σέβεται την υπεράσπιση των LGBTI ατόμων.

Το ψήφισμα πέρασε με 27 υπέρ, 12 κατά και 7 αποχές κατά την 41η σύνοδο του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στη Γενεύη.

Ο Nazhat Shameem Khan, εκπρόσωπος για τα Φίτζι, αντιτάχθηκε σε όλες τις τροποποιήσεις, που προσπάθησαν να εκτροχιάσουν την ψηφοφορία:

«Όλοι οι άνθρωποι γεννιούνται ελεύθεροι και ίσοι σε αξιοπρέπεια και δικαιώματα» , δήλωσε και πρόσθεσε: «Τα ανθρώπινα δικαιώματα είναι οικουμενικά» .




Δες και αυτό!