Πολωνοί ιερείς καταδικάζουν τα ΙΚΕΑ για “LGBT κατήχηση”

08/07/2019
από
An employee stands in a store of the Swedish furniture giant Ikea in Madrid city center on October 10, 2018. (Photo by GABRIEL BOUYS / AFP)
Οι ιερείς της Πολωνίας καταδίκασαν τη σουηδική εταιρία IKEA για “LGBT κατήχηση” το Σάββατο, με αφορμή την απόλυση εργαζόμενου, που αρνήθηκε να διαγράψει ομοφοβικό σχόλιο που δημοσίευσε σε ιστοσελίδα της εταιρίας.
Photo by GABRIEL BOUYS / AFP

“Από την πλευρά του νόμου και κυρίως της κοσμιότητας και της κοινής λογικής, είναι απαράδεκτη η επίθεση στον υπάλληλο της IKEA, ο οποίος αρνήθηκε την LGBT κατήχηση στον εργασιακό του χώρο” , ανέφεραν οι ιερείς σε δήλωση.

Ο εν λόγω εργαζόμενος απολύθηκε, όταν έγραψε σε ιστότοπο της εταιρείας, ότι “η αποδοχή και η προώθηση της ομοφυλοφιλίας και των άλλων αποκλίσεων αποτελεί πηγή σκανδάλου” .

Ο άνδρας ανέφερε, επίσης, αποσπάσματα από την Παλαιά Διαθήκη, μεταξύ των οποίων: “Αν ένας άνδρας βρίσκεται με έναν άνδρα, όπως με μια γυναίκα, και οι δύο έχουν διαπράξει βδέλυγμα. Σίγουρα θα θανατωθούν. Το αίμα τους είναι πάνω τους” (Λευιτικό 20:13).

Εκείνη την περίοδο η IKEA είχε ζητήσει από τις/τους εργαζόμενες/νούς της να συμμετάσχουν στις εορταστικές εκδηλώσεις της Παγκόσμιας Ημέρας κατά της Ομοφοβίας, της Αμφιφοβίας και της Τρανσφοβίας, στις 16 Μαΐου.

Η διοίκηση ζήτησε, επίσης, από τις/τους υπαλλήλους να ρωτούν τα τρανς άτομα που επισκέπτονται τα καταστήματα, αναφορικά με τις αντωνυμίες που επιθυμούν να χρησιμοποιούν στις συνομιλίες τους.

“Έχω προσληφθεί για να πουλάω έπιπλα, αλλά είμαι καθολικός και αυτές δεν είναι οι αξίες μου” , δήλωσε ο Tomasz K. (το όνομα του εργαζόμενου που απολύθηκε, όπως δόθηκε στη δημοσιότητα) στον τοπικό τηλεοπτικό σταθμό TVP Info.

Από τότε έχει ασκήσει αγωγή εναντίον της IKEA, κατηγορώντας την για θρησκευτικές διακρίσεις.

Οι ιερείς συγχαίρουν τον υπάλληλο για το «θάρρος» του υπερασπίζοντας την πίστη του στην καθημερινή του ζωή με έναν «παραδειγματικό» τρόπο.

Η IΚΕΑ, από την άλλη πλευρά, δήλωσε ότι τα σχόλια του εργαζόμενου θα μπορούσαν να προσβάλλουν την “αξιοπρέπεια των μελών της LGBT κοινότητας” ειδικά τα “αποσπάσματα της Παλαιάς Διαθήκης για το θάνατο και το αίμα στο πλαίσιο της όποιας μοίρας “πρέπει” να έχουν οι ομοφυλόφιλοι” .

Η αιτιολογία της εταιρείας για την απόλυση του υπαλλήλου της Πολωνίας ήταν ότι η πολιτική της εταιρείας είναι να μην “ανέχεται τις διακρίσεις και τις συμπεριφορές αποκλεισμού” και ότι “εξέφραζε τη γνώμη του με τρόπο που θα μπορούσε να επηρεάσει τα δικαιώματα και την αξιοπρέπεια των LGBT ανθρώπων” .




Δες και αυτό!