Το νέο εμβόλιο κατά του AIDS

03/10/2011
antivirus magazine διαφήμιση

 

Το νέο εμβόλιο κατά του ιού HIV – του ιού που προκαλεί το γνωστό σύνδρομο ανθρώπινης επίκτητης ανοσοανεπάρκειας ή AIDS – έχει περάσει πια στο στάδιο των ανθρώπινων δοκιμών και ήδη μάς δίνει ελπίδες για το εγγύς μέλλον.

Το εμβόλιο ονομάζεται MVA-B και ήδη δόθηκε σε 26 υγιείς εθελοντές – ενώ άλλοι 6 εθελοντές έλαβαν εικονικό χάπι placebo. Το εμβόλιο χορηγήθηκε σε 3 δόσεις, οι δε εθελοντές παρακολουθήθηκαν για 11 μήνες.

Από τους εθελοντές που έλαβαν το MVA-B, η ανοσία που αναπτύχθηκε παρέμεινε υψηλή στο 85% για το χρονικό διάστημα που κράτησε η μελέτη. Αυτό δεν σημαίνει ότι ο ιός εξαφανίζεται από το αίμα, απλώς δεν προκαλεί τα προβλήματα στα κύτταρα της άμυνας του οργανισμού, όπως τυπικά συμβαίνει στους νοσούντες από τον ιό HIV.

Το νέο εμβόλιο έχει ήδη δοκιμαστεί με επιτυχία σε πειραματόζωα. Ωστόσο, φαίνεται ότι και στον ανθρώπινο πληθυσμό το εμβόλιο είναι πολύ αποτελεσματικό. Βεβαίως, θα χρειαστούν να ολοκληρωθούν μεγαλύτερες μελέτες, πριν το εμβόλιο κυκλοφορήσει ευρέως. Παρ’ όλα αυτά, φαίνεται ότι, λόγω των αρχικών ενθαρρυντικών αποτελεσμάτων, πολύ σύντομα η γνωστή επί του παρόντος ανίατη ασθένεια του AIDS μπορεί να μετατραπεί σε μια απλή χρόνια λοίμωξη με ελάχιστες επιπτώσεις για τον οργανισμό.


Το κείμενο επιμελήθηκε ο δρ Θάνος Παπαθανασίου MD (London) MRCOG FHEA
Μαιευτήρας Χειρ. Γυναικολόγος
Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Λονδίνου,

www.gynaikologos.net

 

πηγή: ZOUGLA




Δες και αυτό!