Ο Ιούνιος είναι ο μήνας που τα Fat Unicorns γιορτάζουν την ύπαρξή τους

20/06/2019

Ήταν Ιούνιος του 2017 όταν εμφανίστηκε μία νέα σελίδα στο facebook και μάλιστα την ίδια ημέρα που πραγματοποιήθηκε το Athens Pride. Ο Ιούνιος λοιπόν είναι ο μήνας που τα Fat Unicorns γιορτάζουν την ύπαρξή τους. Είναι λίγο αστείο, αν σκεφτεί κανείς ότι το καλοκαίρι είναι ο χειρότερος μήνας για πολλά χονδρά άτομα, καθώς είναι η περίοδος κατά την οποία τα σώματά μας αστυνομεύονται περισσότερο.

Queer Museum 2068 / Cathy Manousaki

Θεωρείται σχεδόν απαγορευτικό να φορέσουμε το μαγιό μας και να εμφανιστούμε στην παραλία, το σορτσάκι μας με το αγαπημένο μας crop-top και να πάμε μια βόλτα και κυρίως αν θέλουμε να παραμείνουμε shirtless όσο αράζουμε σε ένα πάρκο. Παίρνοντας την απόφαση να κάνουμε κάτι από τα παραπάνω, γνωρίζουμε ότι θα βρεθεί τουλάχιστον ένα άτομο ή μία παρέα που θα μας κοιτάξει με αηδία, θα γελάσει μπροστά στα μούτρα μας, θα μας κοροϊδέψει φωνάζοντας διάφορες προσβλητικές λέξεις. Κάθε φορά που είναι να βγούμε από το σπίτι, χρειάζεται να προετοιμάσουμε τον εαυτό μας, καθώς υπάρχουν μεγάλες πιθανότητες να μας σχολιάσουν ή και να μας χλευάσουν για το μέγεθος του σώματός μας. Στην τηλεόραση, τον κινηματογράφο, τα περιοδικά προάγεται ως υγιές και ιδανικό το αδύνατο, καλοσχηματισμένο, αρτιμελές σώμα με τη συνεχή προβολή τέτοιων προτύπων, ενώ τα χονδρά σώματα αντιμετωπίζονται ως μη υγιή, άσχημα και απωθητικά.

Οι πολυάριθμες προσωπικές χονδροφοβικές επιθέσεις -και ειδικά μέσα στα gay dating apps- στάθηκαν η αφορμή να δημιουργηθεί αυτή η ομάδα, διεκδικώντας την ορατότητα και το σεβασμό των χονδρών σωμάτων. Ζούμε σε μια κοινωνία που επιτρέπεται να αγαπάμε τους εαυτούς μας και τα σώματά μας, μόνο αν αυτά συμμορφώνονται με κάποια πολύ συγκεκριμένα πρότυπα, αλλά όχι αν αποκλίνουν από τα προβαλλόμενα πρότυπα σωματικής ομορφιάς. Στεκόμαστε ενάντια στις κοινωνικές νόρμες που μας θέλουν όλα λεπτά και γυμνασμένα καθώς και στην κοινωνικά κανονικοποιημένη συνεχή καταπάτηση της αξιοπρέπειάς μας, με πρόσχημα άλλοτε το «ενδιαφέρον για την υγεία μας» και άλλοτε τη δήθεν εύθραυστη συλλογική αισθητική που απαιτεί να κρυβόμαστε όσο γίνεται από το δημόσιο χώρο και να τηρούμε στάση απολογητική σε σχέση με την εμφάνιση και το βάρος μας.

Οι αρχικοί στόχοι των Fat Unicorns ήταν και παραμένουν οι εξής:

  1. Η απενοχοποίηση και αποπαθολογικοποίηση των παχουλών σωμάτων,
  2. Η ενημέρωση για τις σωματικές διακρίσεις που βιώνουν τα χονδρά άτομα και η ευαισθητοποίηση του ευρύ κοινού μέσα από δράσεις,
  3. Η δημιουργία ομάδων ενδυνάμωσης για χονδρά άτομα,
  4. Η καταγραφή χονδροφοβικών περιστατικών και η διερεύνηση τρόπων αντιμετώπισής τους,
  5. Η δημόσια απάντηση σε πρόσωπα της επικαιρότητας που προάγουν ανεξέλεγκτα προσβλητικό λόγο σε χονδρά άτομα.

Είναι καιρός να αρχίσουμε να αποδεχόμαστε την ποικιλομορφία στα σώματα, να αποφεύγουμε να κάνουμε την παραμικρή παρατήρηση σε ένα άλλο άτομο για το σώμα του και να αντιληφθούμε ότι δεν έχουμε κανένα δικαίωμα να παρεμβαίνουμε στο πόσο θα φάει, τι θα φάει και πώς θα ντύνεται. Θέλουμε να γίνει σαφές ότι κουμάντο μπορούμε να κάνουμε μόνο στο δικό μας σώμα και να παρακινήσουμε τον κόσμο να σταματήσει επιτέλους να μετράει τους ανθρώπους με ζυγαριές και χάρακες.

Queer Museum 2068 / Λύδια Καντά

Το μήνυμα μας προς κάθε χονδρό ΛΟΑΤΚΙ+ άτομο: Μην προσπαθείς να αλλάξεις το σώμα σου για να αρέσεις και να σε σέβονται άτομα που έχουν εξιδανικεύσει έξι μικρά σωσιβιάκια στην κοιλιακή χώρα του ανθρώπινου σώματος. Δε χρειάζεσαι τους κοιλιακούς για να νιώσεις όμορφο. Είσαι ήδη όμορφο έτσι όπως ακριβώς είσαι. Η αξία σου δεν καθορίζεται από το νούμερο που γράφει η ζυγαριά σου.

FAT UNICORNS

FB www.facebook.com/fatunicornsgr
Email [email protected]


κεντρική εικόνα: Queer Museum 2068 / Cathy Manousaki




Δες και αυτό!