Μετά από 6 χρόνια η Γεωργία θα γιορτάσει ξανά την “υπερηφάνεια” της

18/06/2019

Έξι χρόνια μετά και οι βίαιες αναμνήσεις συνεχίζουν να τρομοκρατούν τη ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα της Γεωργίας. Αναμνήσεις που θέλουν δεκάδες ΛΟΑΤΚΙ+ διαδηλωτές να πέφτουν θύμα ξυλοδαρμού από μαυροφορεμένους ιερείς και ακροδεξιούς, στους δρόμους της Τιφλίδας. Κάποιοι μάλιστα απ΄αυτούς κουβαλούσαν και όπλα. Ήταν τότε που ξεκίνησε ένα σύγχρονο πογκρόμ με στόχο την απομόνωση της queer κοινότητας.

Αλλά αυτή την εβδομάδα οι ακτιβιστές σχεδιάζουν τη διεξαγωγή του πρώτου Pride στη χώρα. Μια γενναία απόφαση, αν σκεφτεί κανείς ότι οι συντηρητικοί και χριστιανικοί κύκλοι απειλούν με αντιδράσεις ενώ η αστυνομία δηλώνει ότι δεν μπορεί να εγγυηθεί για την ασφάλεια των διαδηλωτών. Πολλοί φοβούνται ότι τα περιστατικά του 2013 μπορεί να επαναληφθούν.

“Το Pride είναι πάντα κάτι το αμφιλεγόμενo”, δηλώνει στην Guardian, o Giorgi Tabagari, ένας από τους διοργανωτές των φετινών εκδηλώσεων. “Αλλά για πόσο καιρό ακόμη θα πρέπει να κρυβόμαστε; Εάν βλέπαμε ότι η κυβέρνηση ήταν αποτελεσματική στην καταπολέμηση της ομοφοβίας, ίσως δεν θα χρειαζόταν να πάρουμε μια επικίνδυνη απόφαση όπως είναι η διεξαγωγή του Pride. Πρέπει όμως να αποφασίσουμε αν θα παραμείνουμε με το status quo ή θα πιέσουμε σκληρότερα. “

Αυτό το πρώην σοβιετικό κράτος που βρίσκεται στον Νότιο Καύκασο συνήθως βρίσκεται στο προσκήνιο για την σύγκρουση του με τη Ρωσία ή, τελευταία, ως τουριστικό καταφύγιο με μια ακμάζουσα μαγειρική σκηνή. Η Γεωργιανή Ορθόδοξη Εκκλησία διαθέτει τεράστια δύναμη και θέλει να δει τη χώρα να παραμένει προπύργιο του συντηρητισμού.

“Είναι κάτι σαν θεοκρατία”, δηλώνει ένα άτομο κοντά στην κυβέρνηση, που θέλει να παραμείνει ανώνυμο. “Ο πατριάρχης της Γεωργίας αυτή την εβδομάδα κάλεσε τις αρχές να μπλοκάρουν το Pride”. Η αστυνομία συνέλαβε εννέα άτομα την Παρασκευή, όταν μια συντηρητική ομάδα επιτέθηκε σε ΛΟΑΤΚΙ+ εκδήλωση στο κέντρο της Τιφλίδας.

Οι προετοιμασίες του Pride έχουν ξεκινήσει μια μεγάλη συζήτηση και διαμάχη σε όλη τη χώρα. Η ομάδα διοργάνωσης έχει κυκλοφορήσει μικρά βίντεο με ΛΟΑΤΚΙ+ (και μη) άτομα, που δηλώνουν ανοιχτά ότι υποστηρίζουν το Pride.

“To coming out είναι ένα πολύ θαρραλέο πράγμα για τους ανθρώπους”, δήλωσε ο Tabagari, ο οποίος εκτιμά ότι τουλάχιστον 500.000 άνθρωποι (σε μια χώρα των 3,5 εκατομμυρίων) έχουν δει τα βίντεο μέχρι τώρα. “Όταν μιλάτε στο πρώτο άτομο, ενεργοποιείτε την ενσυναίσθηση. Αποκτάτε περισσότερους υποστηρικτές. Ελπίζουμε ότι η πλειοψηφία θα συνηθίσει στην ιδέα ότι υπάρχουν queer άνθρωποι γύρω σας.”

Ενώ οι ακτιβιστές ισχυρίζονται ότι η Γεωργία έχει γίνει πιο φιλελεύθερη από το 2013, οι αντίπαλοί τους εργάζονται για να την καταστήσουν πιο συντηρητική. Μετά το 2013, η εκκλησία ανακήρυξε την 17η Μαΐου “Ημέρα Οικογενειακών Αξιών”, πραγματοποιώντας πορείες την ίδια ημέρα που οι ΛΟΑΚΤΙ+ ομάδες οργανώνουν διαδηλώσεις κατά της ομοφοβίας, τρανσφοβίας και αμφιφοβίας. Τα ακροδεξιά κόμματα έχουν υποσχεθεί να πολεμήσουν κάθε προσπάθεια διεξαγωγής Pride στην Τιφλίδα.

Ο Tabagari υποστηρίζει ότι οι ΛΟΑΤΚΙ+ άνθρωποι έχουν γίνει ένας δημοφιλής στόχος για περιθωριακά κόμματα που θέλουν να κερδίσουν ορατότητα.

Παρά τις απειλές και την πρόσφατη προειδοποίηση από το υπουργείο Εσωτερικών ότι δεν μπορέσει να προσφέρει ασφάλεια στο κέντρο της πόλης, οι διοργανωτές του Pride δηλώνουν ότι θα προχωρήσουν με την εκδήλωση.

Η ορατότητα είναι το κλειδί, λένε χαρακτηριστικά.


Oι εκδηλώσεις του Τbilisi Pride ξεκινούν σήμερα και θα κορυφωθούν την Κυριακή με την πορεία Υπερηφάνειας.

Vasilis Thanopoulos

Από μικρός ήθελα να γίνω αστροναύτης. Εξάλλου, πάντα θυμάμαι να μου λένε ότι "πετάω στα αστέρια". Λόγω όμως σχετικής υψοφοβίας αποφάσισα να αλλάξω επαγγελματικό προσανατολισμό και να γίνω δημοσιογράφος (απ' το κακό στο χειρότερο), Μπήκα στο Πάντειο (Τμήμα Επικοινωνίας, Μέσων & Πολιτισμού) και λίγους καφέδες αργότερα πήρα το πτυχίο μου. Έκτοτε το επαγγελματικό μου μετερίζι με έχει οδηγήσει στην πόρτα ανθρωπιστικών οργανισμών (Διεθνή Αμνηστία, Έλιξ) αλλά και πολλών έντυπων και διαδικτυακών μέσων (Esquire, Nitro, Protagon, κλπ). Η σχέση μου με το Antivirus ξεκίνησε τυχαία τον Μάρτιο του 2013. Έκτοτε έγινε λατρεία... Είτε εδώ είτε στο περιοδικό, όλο και κάπου θα με πετύχετε. Αν τώρα θέλετε να κάνετε και κάποιο σχόλιο... θα με βρείτε στο [email protected]. Cu!




Δες και αυτό!