Το 90% των queer γυναικών αισθάνεται ότι βάλλεται από στερεότυπα

31/05/2019
από

Περισσότερο από το 90% των queer γυναικών αισθάνεται ότι βάλλεται έντονα από αρνητικά στερεότυπα στα δημοφιλή μέσα μαζικής ενημέρωσης, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα.
Η έρευνα διεξήχθη από το πρακτορείο μέσων μαζικής ενημέρωσης UM και διερεύνησε 500 γυναίκες που αυτοπροσδιορίζονται ως queer.

Η έρευνα ζήτησε από τις συμμετέχουσες να προσδιορίσουν μερικά από τα πιο προσβλητικά στερεότυπα σχετικά με τις queer γυναίκες που επικρατούν στα δημοφιλή μέσα μαζικής ενημέρωσης κι οι queer γυναίκες εντόπισαν μια σειρά από επιβλαβή στερεότυπα σχετικά με την κοινότητά τους.

Το 82% επισήμανε το στερεότυπο ότι μια γυναίκα που είναι σε μία ομόφυλη σχέση με μια γυναίκα εκλαμβάνονται ως ότι “η μία είναι η γυναίκα κι η άλλη ο άνδρας στην σχέση” .

Το 75% μίλησε για το στερεότυπο που θέλει τις queer γυναίκες να έχουν κοντά μαλλιά και το 74% ανέφερε το στερεότυπου των queer γυναικών ως αρρενωπές και “butch” .

Οι συμμετέχουσες προσδιόρισαν, επίσης, το στερεότυπο που τις θέλει να είναι “προσβλητικές” και το 57% μίλησε για το στερεότυπο ότι «είχαν κακή εμπειρία με έναν άνδρα κι αυτό ήταν που τις έκανε queer» .

Το 51% θεωρεί ότι οι ταινίες προωθούν αυτά τα αρνητικά στερεότυπα περισσότερο και το 50% ανέφερε τις τηλεοπτικές εκπομπές. Το 40% δήλωσε ότι η κουλτούρα των διασημοτήτων διαδίδει αρνητικά στερεότυπα για την κοινότητά τους.

Το 85% δήλωσε τέλος ότι θα ήθελε να δει καλύτερη εκπροσώπηση των queer γυναικών στην τηλεόραση και στην κυβέρνηση. Το 80% πιστεύει ότι τα μέσα μαζικής ενημέρωσης απομακρύνονται από την εκπροσώπησή τους, επειδή υπάρχει ο κίνδυνος να μη γίνουν αρεστά στη “μαζική αγορά” .




Δες και αυτό!