Παρά τις απειλές & τα χημικά η σημαία του ουράνιου τόξου κυμάτισε στη Μόσχα

27/05/2019
από

Φασίστες έριξαν αμμωνία σε άτομο που παρευρέθηκε για να παρακολουθήσει το LGBTI Φεστιβάλ Κινηματογραφικών Ταινιών της Μόσχας.

Ακροδεξιά και βαθιά θρησκευόμενα μέλη του Εθνικού Απελευθερωτικού Κινήματος και του SERB πήγαν στο LGBTI Φεστιβάλ Κινηματογράφου Side-Side την Πέμπτη 23 Μαΐου, αλλά και όλες τις ημέρες που διαρκούσε το Φεστιβάλ 23-26 Μαΐου.

Οι νεοναζί διαδηλωτές βρέθηκαν στο LGBTI φεστιβάλ κινηματογράφου της Μόσχας με σκοπό να χαλάσουν τη διοργάνωση. Αρχικά, επιχείρησαν να εμποδίσουν την πρόσβαση των κινηματογραφιστών στον χώρο και τους εκφόβισαν. Στη συνέχεια, κάποιος κάλεσε για απειλή βόμβας στον χώρο του Φεστιβάλ, ενώ έφτασαν, μέχρι το σημείο, να ρίξουν αμμωνία σε ένα άτομο.

Σύμφωνα με τις/τους διοργανώτριες/τές του φεστιβάλ, οι νεοναζί βρίσκονταν στην είσοδο του φεστιβάλ κρατώντας «εξτρεμιστικά» πλακάτ και κατά διαστήματα προσπάθησαν να μπλοκάρουν τους παρευρισκόμενους από το να μπουν στον χώρο για να παρακολουθήσουν το Φεστιβάλ.

Οι διοργανώτριες/τές ισχυρίστηκαν, επίσης, ότι οι φασίστες έριξαν αμμωνία σε μέλος του προσωπικού της Καναδικής Πρεσβείας. Παρόλο που οι διοργανώτριες/τές του Φεστριβάλ κάλεσαν την αστυνομία, δεν έφτασε νωρίτερα από δύο ώρες καθυστέρηση. Η αστυνομία συνέλαβε τελικά περίπου 10 άτομα.

Μάλιστα, οι διοργανώτριες/τές δήλωσαν στο Gay Star News ότι σχεδιάζουν να μηνύσουν την αστυνομία για την αδράνεια:

«Σε όλα αυτά τα περιστατικά ήμασταν σε επαφή με την αστυνομία ζητώντας να αναλάβουν δράση και να απομακρύνουν τους διαδηλωτές» , δήλωσε η διοργανώτρια του φεστιβάλ, Manny de Guerre.

«Η αντίδρασή τους ήταν αργή και δεν υπήρχε ενδιαφέρον από πλευράς τους να αντιμετωπίσουν την κατάσταση. Μόνο μετά από επανειλημμένα αιτήματα, μαζικές τηλεφωνικές κλήσεις προς την υπηρεσία έκτακτης ανάγκης, η αστυνομία έθεσε την κατάσταση υπό έλεγχο» .

Την Παρασκευή η αστυνομία έλαβε μία κλήση για απειλή βόμβας, γεγονός που καθυστέρησε την προβολή των ταινιών εκείνη την ημέρα.

«Οι απειλές για βόμβα έγιναν για να σταματήσει το Φεστιβάλ και να πραγματοποιηθεί η εκκένωση του κτιρίου. Ο έλεγχος διήρκεσε από 40 μέχρι 90 λεπτά, προκαλώντας καθυστερήσεις στις προβολές, αλλά τελικά μπορέσαμε να επιστρέψουμε και να συνεχίσουμε” δήλωσε η de Guerre.

«Πραγματοποιούνται νομικές ενέργειες εναντίον της αστυνομίας για αδράνεια και αναμένουμε να ξεκινήσει έρευνα σχετικά με τις κλήσεις για βομβιστική επίθεση – ένα έγκλημα, που στη Ρωσία έχει ποινή επτά χρόνια – και τις ρίψεις χημικών στον σημείο» .

Παρά τις απειλές, η Guerre θεωρεί ότι το Φεστιβάλ είναι επιτυχημένο, ενώ οδήγησε μία ομάδα ακτιβιστριών/στών να βγουν στον δρόμο με τη σημαία του ουράνιου τόξου ως ένδειξη διαμαρτυρίας: «Παρά όλες αυτές τις πιέσεις θεωρούμε επιτυχημένο το φεστιβάλ» , δήλωσε η de Guerre.

«Απλά χάσαμε και το κοινό έδειξε υποστήριξη/αλληλεγγύη ερχόμενο στα events και στις προβολές και αναμένουμε να ξαναρχίσουν κι άλλα στο μέλλον. Περίπου 1200 άτομα παρακολουθήθηκαν το Φεστιβάλ, σε αντίθεση με τα 30 ή 40 άτομα, που διαμαρτύρονταν εναντίον μας. Κάναμε τη φωνή μας να ακούγεται και να υπερασπίζεται τα δικαιώματά μας, τα οποία συμβολικά γιορτάσαμε υψώνοντας τη σημαία του ουράνιου τόξου στο τέλος του φεστιβάλ» .

Η αστυνομία συνέλαβε τις/τους ακτιβιστές, κάτι που έχει κάνει και στο παρελθόν, για την εμφάνιση της σημαίας ουράνιου τόξου σε δημόσιο χώρο και την ανοιχτή υποστήριξη των δικαιωμάτων των ΛΟΑΤ ατόμων.

https://www.facebook.com/bokobokfest/videos/296544431284936/




Δες και αυτό!