GLTBFood* – φαγητό στα μέτρα μας

antivirus magazine διαφήμιση

*Good Looking TaBle Food

Τα μελιτζανιά να μην τα βάλεις πια

Τι συμβαίνει όταν γυρίζεις από ταξίδι και βλέπεις ότι έχεις αφήσει λαχανικά στο ψυγείο; Παρατάς οποιοδήποτε σχέδιο να δοκιμάσεις συνταγές από το νησί που είχες πάει το σαββατοκύριακο και σε γέμισε με ένα σωρό ιδέες και αρώματα και πιάνεις δουλειά, για να μη χαλάσουν οι μελιτζάνες που είχες πάρει από τη λαϊκή, τα κολοκυθάκια που έφερε η μανούλα από το σπίτι στο χωριό και τις πιπεριές από το μπαλκόνι σου. Με αυτά μόνο μπριάμ – ή τουρλού όπως το λένε μερικοί – μπορείς να φτιάξεις χωρίς πολύ κόπο. Κόβεις, κόβεις, κόβεις και ανακατεύεις. Κι άμα θες ποικιλία, το 1/4 από την ποσότητα που θα φτιάξεις για δύο μεγάλες μερίδες, μπορείς να το κάνεις σάλτσα για μακαρόνια, αντί να το ψήσεις στο φούρνο. Όλα τα λέω παρακάτω συνοπτικά, γιατί είναι εύκολα.

Μακαρόνια

Σωτάρεις το κρεμμύδι, μετά το σκόρδο, μετά όλα τα λαχανικά και αφού πιουν τα υγρά και το λάδι, τα σβήνεις με λευκό κρασί μισό ποτηράκι ή όσο θες. Τ’ αφήνεις λίγο να βράσουν, ρίχνεις 2-3 κουταλιές της σούπας σάλτσα ντομάτας που έχει στείλει η θεία από το χωριό ή έτοιμη από το σούπερ-μάρκετ και τ’ αφήνεις μέχρι να γίνει σάλτσα. Έχεις βάλει μέσα εννοείται και βασιλικό και δυόσμο. Να μην σας πω πώς βράζετε τα μακαρόνια… Ξέρετε. Δεν χρειάζεται πάντως στο τέλος να τα κάψετε με βούτυρο, μπορείτε να το κάνετε με τη σάλτσα για ένα λεπτό ανακατεύοντας. Και ας είναι και ολικής άλεσης. Εγώ έβαλα βίδες με μανιτάρι και τσουκνίδα, από τα “Μανιταροπροϊόντα Γρεβενών” (www.tomanitari.gr), που είχα στο ντουλάπι μου. Χρειάζονται μόνο 3-4 λεπτά βράσιμο, αλλά τα βρίσκεις πολύ σπάνια. Δεν θυμάμαι από πού τα αγόρασα, δυστυχώς.

Μπριάμ

Τα άλλα στο φούρνο είναι ακόμα πιο εύκολα: Βάζεις ό,τι λαχανικό θες μέσα σε ένα βαθύ σκεύος πυρέξ, εγώ το γέμισα μέχρι πάνω ένα μικρό που έχω, τα αλατοπιπερώνεις, ρίχνεις ρίγανη, θυμάρι, βασιλικό, δυόσμο, 2 κουταλιές σάλτσα, λίγο ελαιόλαδο, λίγο κρασί, λίγο θάλασσα… εμ, τέλος πάντων, το αγόρι μην το ρίξετε, κάντε το κάτι άλλο. Έβαλα μελιτζάνες άσπρες και πράσινες (από τη βιολογική λαϊκή της Δημοτικής Αγοράς της Κυψέλης στη Φωκίωνος Νέγρη), καρότο, κολοκύθια ό,τι είχα, πιπεριά (καλύτερα κόκκινη για χρώμα), πατάτα, αυτά. Τα ανακατεύουμε, να πάνε παντού τα μπαχαρικά, ρίχνουμε και νερό μέχρι τη μέση και το βάζουμε στο φούρνο σκεπασμένο για πάνω από μία ώρα στους 150-180 βαθμούς και ελέγχοντας να μην έχει τελειώσει το ζουμί. Ανακατέψτε το και μία φορά πριν το τέλος, γιατί εμένα παραλίγο να ξεραθούν τα λαχανικά που ήταν πάνω-πάνω.

Μμμ, κι εδώ βάζουμε 1 ή δύο κρεμμύδια ψιλοκομμένα. Θέλω να σας εξομολογηθώ κάτι: Στη λαϊκή αγορά της Μιχαήλ Βόδα κάθε Σάββατο είναι ένας παίδαρος, ο λαϊκατζής με το ωραιότερο σώμα που έχετε δει ποτέ και πουλάει πατάτες και κρεμμύδια. Από κει έπαιρνα συνέχεια λευκά (Ζακύνθου) και κόκκινα κρεμμύδια, καθώς και πατάτες. Κι όμως, για ένα Σάββατο δεν πήρα από αυτόν πατάτες και της αγόρασα από την κυρία που έχει τον τελευταίο πάγκο προς το κέντρο. Μου φάνηκαν πολύ πιο φυσικές. Όταν τις μαγειρέψω θα σας πω αν άξιζε η απιστία! Εννοείται ότι κρεμμύδια πήρα από τον ίδιο, δεν υπήρχε περίπτωση να μην πάρω κάτι…

Μπριάμ κλασικό

Τι βάζουμε (για 6 άτομα)

1 μελιτζάνα φλάσκα

2 κολοκυθάκια

3 μέτριες πατάτες

2 πιπεριές (κόκκινες ή πράσινες)

1 καρότο

2 κρεμμύδια

½ ματσάκι μαϊντανό

500 γρ. ντομάτες

αλάτι, πιπέρι, λίγη ζάχαρη.

½ φλ. τσαγιού ελαιόλαδο

Τι κάνουμε

Kόβουμε την μελιτζάνα σε φέτες, την αλατίζουμε και την αφήνουμε μισή ώρα να ξεπικρίσει. Στη συνέχεια την ξεπλένουμε. Kαθαρίζουμε και κόβουμε σε ροδέλες τα κολοκυθάκια, τις πατάτες και τα καρότα. Ψιλοκόβουμε τον μαϊντανό και τα κρεμμύδια. Ξεφλουδίζουμε και ψιλοκόβουμε τις ντομάτες. Kόβουμε σε φέτες τις πιπεριές. Ανακατεύουμε όλα τα λαχανικά σε μπολ, αλατοπιπερώνουμε, προσθέτουμε τη ζάχαρη, το λάδι και ανακατεύουμε καλά. Βάζουμε σε ταψί και το σκεπάζουμε καλά με αλουμινόχαρτο. Το ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200°C για 1,5 ώρα. Στη συνέχεια το ξεσκεπάζουμε, κατεβάζουμε τη θερμοκρασία στους 170°C και ψήνουμε για άλλη μισή ώρα.

Σερβίρεται ζεστό και ταιριάζει πολύ με τυρί φέτα.

Από τη Λουίζα (και το www.radicio.com)

ΠΕΤΡΟΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΗΣ

Update: Πέρασαν οι μέρες και έφτιαξα μία πατατοσαλάτα με εκείνες τις πατάτες. Η τέλεια πατάτα. Είναι νόστιμη ακόμα και σκέτη βραστή. Και το χρώμα της μου θυμίζει τις πατάτες της Άνω Βροντούς, που είναι οι καλύτερες της Ελλάδας. Καθόλου χλωμές και κατακίτρινες. Σήμερα, λέω να εντοπίσω αυτή την παραγωγό στη λαϊκή της Μ. Βόδα. Πάω τώρα.

Πέτρος Αλεξανδρής

Στο Δημοτικό, όταν η δασκάλα μας έβαλε "Σκέφτομαι και γράφω" να πούμε τι θέλουμε να γίνουμε όταν μεγαλώσουμε, απάντησα: Πρώτα γιατρός και όταν γεράσω περιπτεράς. Από μικρός μου άρεσε η ποικιλία και τη σύνταξη ούτε καν που τη σκεφτόμουνα. Στη συνέχεια ασχολήθηκα ερασιτεχνικά με σχολικές εφημερίδες και όταν πέρασα στο Τμήμα Επικοινωνίας και ΜΜΕ άρχισα να δουλεύω κανονικά στον ειδικό τύπο σχεδόν από το πρώτο έτος. Το Αntivirus το αγαπάω όπως ο Αθηναίος το χωριό του. Ενώ είμαι αναγκασμένος να ζω από την κανονική μου δουλειά, το Antivirus είναι η πραγματική δημοσιογραφία και το ρεπορτάζ που θα ήθελα να κάνω. Από το 2007 υπάρχει αυτή η σχέση αγάπης.




Δες και αυτό!