Η ομοφοβία και η τρανσφοβία αποτελούν πρόβλημα στα σπορ

22/05/2019

Σύμφωνα με έρευνα που διεξήχθη στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, 9 στα 10 ΛΟΑΤΚΙ άτομα δήλωσαν ότι η ομοφοβία και η τρανσφοβία αποτελεί πρόβλημα στον χώρο των σπορ.

Η μελέτη του Outsport που χρηματοδοτήθηκε από την Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία αφορά στην ομοφοβία και την τρανσφοβία στα σπορ και ασχολήθηκε με 5.500 ΛΟΑΤΚΙ άτομα ηλικιών μεταξύ 16 και 78 ετών που ζούνε σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ονομάζεται ”The Relevance of Sexual Orientation and Gender Identity in Sport in Europe” (Η σχέση του σεξουαλικού προσανατολισμού και της ταυτότητας φύλου με τα σπορ στην Ευρώπη).

Η καθηγήτρια Ilse Hartmann-Tews, επικεφαλής έρευνας στο Outsport, δήλωσε “Δεν υπάρχουν πολλά στοιχεία για την κατάσταση και τις εμπειρίες των ΛΟΑΤΚΙ ατόμων στα σπορ στην Ευρώπη. Για αυτόν τον λόγο, κάναμε μια έρευνα στην Ε.Ε. για να εξετάσουμε τις ποικίλες εμπειρίες τους σε ένα πιο ευρύ πλαίσιο”.

Σχεδόν μία στις δύο trans γυναίκες αναφέρουν ότι βίωσαν περιστατικά ομοφοβίας στο χώρο των σπορ τον περασμένο χρόνο.

Από τους συμμετέχοντες που ήταν ενεργοί στον χώρο των σπορ, το 16% ανέφερε ότι είχε αρνητικές εμπειρίες τους τελευταίους 12 μήνες, οι οποίες συνδέονταν με τον σεξουαλικό τους προσανατολισμό ή την ταυτότητα φύλου τους.

Στην περίπτωση των trans γυναικών το ποσοστό ανεβαίνει στο 46%.

Οι αρνητικές αυτές εμπειρίες συνήθως αποτελούνταν από λεκτική κακοποίηση (82%), διακρίσεις (75%) ή λεκτικές απειλές (45%). Ένας στους πέντε ερωτηθέντες δήλωσε ότι δέχθηκε σωματική βία τον περασμένο χρόνο.

Στο 49% των περιπτώσεων που σχετίζονταν με αρνητικές εμπειρίες, η κακοποίηση ή διάκριση προήλθε από συμπαίκτες των θυμάτων, καθώς στο 36% των περιπτώσεων, η κακοποίηση προήλθε από μέλη αντίπαλης ομάδας.

Ο Αυστραλός ποδοσφαιριστής Andy Brennan έκανε coming out πριν μερικές ημέρες

Συζητώντας τρόπους αντιμετώπισης της ομοφοβίας και της τρανσφοβίας στα σπορ, 7 στους 10 ερωτηθέντες, πιστεύουν ότι βοηθάει όταν διάσημοι αθλητές κάνουν coming out, καθώς και όταν γίνονται διακεκριμένες καμπάνιες κατά των διακρίσεων.

Ο σκοπός της μελέτης του Outsport είναι να αντιμετωπίσει ”την ομοφοβία, την αμφιφοβία, την τρανσφοβία και την interφοβία, δηλαδή τη διάκριση κατά ενός ατόμου, επειδή είναι intersex, στο χώρο των σπορ, μέσω της επικοινωνίας, αυξάνοντας την αντίληψη, μέσω της εκπαίδευσης, της επιστημονικής έρευνας, και χρησιμοποιώντας τα ίδια τα σπορ ως εργαλείο”.

Η καθηγήτρια Hartmann-Tews πρόσθεσε: “Τα αποτελέσματά μας αποδεικνύουν ότι η αθλητική κουλτούρα πρέπει να έχει περισσότερη ποικιλομορφία. Είμαστε έτοιμοι να υποστηρίξουμε ομοσπονδίες, τοπικούς συλλόγους, κυβερνητικούς οργανισμούς και εθνικούς και διεθνείς οργανισμούς ώστε να αναπτύξουμε αντίστοιχες στρατηγικές”.




Δες και αυτό!