Ποια η διαφορά του να είσαι gay & του να είσαι queer;

06/05/2019
από

Τι σημαίνουν οι λέξεις “gay” και “queer” ; Πώς και πότε τις χρησιμοποιούμε; Τι διαφορά έχει ο όρος “queer” από τον όρο “gay” ; Είναι αλληλοαποκλειόμενες έννοιες, ή μπορούν να λειτουργήσουν συμπληρωματικά;

Τα παραπάνω ερωτήματα τέθηκαν σε συζήτηση, που άνοιξε στο reddit, με τις απαντήσεις να ποικίλουν, όπως μπορείτε να διαβάσετε παρακάτω:

“Ο κόσμος φαίνεται να χρησιμοποιεί τη λέξη “queer” , όπως κάποια άτομα χρησιμοποιούν τον όρο “non-binary” . Έτσι, ουσιαστικά η λέξη “queer” έχει έναν περισσότερο πολιτικές συνυποδηλώσεις, αντίθετα με τη λέξη “gay” .

“Για μένα queer είναι οτιδήποτε δεν είναι straight (non-straight). Οι gay είναι κυρίως άνδρες και γυναίκες.” 

“Πρώτον, για κάποιο άτομο είναι βοηθητικό να μη χρησιμοποιεί ένα μεγάλο ακρωνύμιο, όπως το LGBTQIPAA+. Δεύτερον, κάποιο άτομο που αυτοπροσδιορίζεται ως queer είτε παρερμηνεύει κατάφωρα το τι είναι “queer” και νομίζει ότι, ακριβώς επειδή είναι cis και σε μια ετεροφυλόφιλη σχέση, που επιδίδεται σε kinks, είναι και queer, είτε δηλώνει ότι είναι μέρος της LGBT κοινότητας με περισσότερο ακτιβιστικές πεποιθήσεις. Μερικές φορές βοηθάει το να εκφράσεις, ότι απλά δεν είσαι straight, ώστε οι άνθρωποι να λάβουν το μήνυμα, αλλά ταυτόχρονα να μην αποκαλύψεις αρκετά για την πραγματική ταυτότητά σου, δεδομένου ότι πραγματικά δεν είναι η δουλειά του καθενός να γνωρίζει. Άλλες φορές, λειτουργεί βοηθητικά, στο να ανοιχτεί ένα άτομο προς μια εξερεύνηση της ταυτότητάς του, χωρίς να αισθάνεται ότι είναι απαραίτητα συνδεδεμένο με την ύπαρξη μιας gay ή λεσβιακής ταυτότητας με τη βούλα.”

“Χρησιμοποιώ μόνο τον όρο queer, ως έναν όρο που τα εμπεριέχει όλα, αντί για όλην την LGBTQ+ σούπα, της αλφαβήτα. Δε γνωρίζω, ή δε νοιάζομαι πραγματικά, για την πραγματική σημασία του όρου.” 

“Ο όρος queer μοιάζει περισσότερο με τη φράση: “απλά δεν είμαι straight” . Ο όρος gay είναι πιο ειδικός και δηλώνει ότι έχεις ένα συγκεκριμένο φύλο.” 

“Ο όρος “queer” χρησιμοποιείται ως συνώνυμο του όρου “gay” ή του “LGBT” , με το πλεονέκτημα, ότι είναι κάπως πιο εύκολο στη χρήση, σε μία περιστασιακή συζήτηση και είναι, επίσης, περισσότερο συμπεριληπτικός, καθώς δεν είναι συγκεκριμένος. Έτσι, θεωρώ, ότι λειτουργικά δε διαφέρει από το να λέει κάποιο άτομο ότι είναι gay ή LGBT, επειδή μοιράζεται το μεγαλύτερο μέρος των ίδιων κοινωνικών συνυποδηλώσεων” .

Για να διαβάσετε όλη τη συζήτηση κάντε κλικ εδώ.




ANTIVIRUS POLLS

Πόσο σημαντικά θεωρείτε ότι είναι για τα κόμματα στην Ελλάδα τα ΛΟΑΤΚΙ+ δικαιώματα;

View Results

Loading ... Loading ...

Δες και αυτό!