Αλήθεια τώρα, εσύ γιατί θα ψηφίσεις;

24/04/2019

“Εσύ τι θα ψηφίσεις;”

Πόσο ανόητη και βαρετή είναι αυτή η ερώτηση και αν με ρωτάς πόσο ξεπερασμένη. Γιατί, έτσι όπως το βλέπω εγώ, έχουμε φύγει εδώ και καιρό από αυτό το “τι” για να καταλήξουμε στο ακόμη πιο δύσκολο “γιατί”. Εσύ, λοιπόν, γιατί θα ψηφίσεις;

Αυτή είναι πλέον η ερώτηση που σκιαγραφεί το σύγχρονο πολιτικό γίγνεσθαι, ξεπερνώντας την απλούστερη ντεμόντα – να τα λέμε κι αυτά – της απολιτίκ ύπαρξης. Η μόδα επιβάλλει πολιτική άποψη, οπαδικές συμπεριφορές και ένα αναγκαίο κακό, που για άλλους έρχεται από τα δεξιά, για άλλους από τα αριστερά και για κάποιους άλλους απλά έρχεται – έτσι απλά χωρίς αφετηρία. Παράλληλα όμως, επιβάλλει και μια προσωπική αναγνώριση των στοιχείων εκείνων που θα μας αναγκάσουν να απαντήσουμε αυτό το “γιατί ψηφίσουμε”. Στοιχεία που έχουν να κάνουν με το τι είμαστε και τις όποιες ταυτότητες φέρουμε. Όσο πιο ανοιχτές κι αναγνωρίσιμες – σ΄εμάς- είναι οι ταυτότητες αυτές τόσο πιο εύκολο είναι να καταλάβουμε αυτό το “γιατί”.

Αυτό βέβαια απαιτεί από εμάς να έχουμε αναγνωρίσει και κυρίως να έχουμε αποδεχθεί την όποια ταυτότητα μας. Για παράδειγμα τι γίνεται με άτομα, που κουβαλούν μια εσωτερικευμένη ομοφοβία και πόσο τελικά αυτή επηρεάζει την επιλογή τους σε μια εκλογική διαδικασία; Πόσο συχνό είναι το φαινόμενο ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα να υποστηρίζουν κόμματα και εκπροσώπους με ρατσιστικές διαθέσεις, με το πρόσχημα της οικονομίας ή της ασφάλειας, όταν στην πραγματικότητα το πρόβλημα είναι αλλού;

Είναι σαφές πως οι πολιτικές επιλογές είναι μια αυστηρά προσωπική υπόθεση και λένε πολλά για αυτό που είμαστε και πιστεύουμε. Επομένως ψηφίζουμε γιατί είμαστε αυτοί/ές που είμαστε και τίποτα περισσότερο. Ας το παραδεχθούμε αυτό κι ας προχωρήσουμε. Γιατί μόνο έτσι μπορούμε να περάσουμε από το ειδικό στο γενικό και από το εγώ στο εμείς, ασχέτως που αρκετά πρόσωπα στις μέρες προσπαθούν να μας πείσουν για το ανάποδο.

Ας αναρωτηθούμε λοιπόν γι΄αυτό το “γιατί” κι αφού το απαντήσουμε να προσπαθήσουμε να το μεταφράσουμε σε συγκεκριμένα πολιτικά πρόσωπα και σχήματα. Εγώ, πάντως, για να σας βοηθήσω θα μοιραστώ μαζί σας κάποιες από τις απαντήσεις που έδωσα πρόσφατα στον εαυτό μου. Θα ψηφίσω γιατί ως ΛΟΑΤΚΙ+ βαρέθηκα να αντιλαμβάνομαι τον εαυτό μου ως ένα άτομο β΄κατηγορίας. Θα ψηφίσω γιατί μετά τη δολοφονία του Ζακ και την επίθεση στο Checkpoint, φοβάμαι να κυκλοφορώ ελεύθερα στον δρόμο. Θα ψηφίσω γιατί θέλω να ενισχύσω φωνές σαν τη δική μου να ακουστούν ακόμη δυνατότερα, γιατί θέλω καλύτερες συνθήκες διαβίωσης, περισσότερη δικαιοσύνη και γιατί έχω βαρεθεί να ακούω ηλίθια σχόλια, όπου κι αν πηγαίνω. Κυρίως όμως θα ψηφίσω γιατί νιώθω ότι το χρωστάω στον εαυτό μου και γιατί είναι ο μόνος τρόπος να τα βάλω με τους άλλους που ψήφισαν για εμένα, χωρίς να με σκεφτούν και να με υπολογίσουν.

Υ.Γ.  Προσωπικά αρνούμαι να δώσω λευκή επιταγή σε ένα άτομο που χρησιμοποιεί την ΛΟΑΤΚΙ+ ταυτότητα για την αυτοπροβολή του και το ψάρεμα ψήφων. Το τελευταίο καιρό το βλέπουμε αυτό και είναι ενοχλητικό. Μπορούμε πια να το παραδεχτούμε!

Vasilis Thanopoulos

Από μικρός ήθελα να γίνω αστροναύτης. Εξάλλου, πάντα θυμάμαι να μου λένε ότι "πετάω στα αστέρια". Λόγω όμως σχετικής υψοφοβίας αποφάσισα να αλλάξω επαγγελματικό προσανατολισμό και να γίνω δημοσιογράφος (απ' το κακό στο χειρότερο), Μπήκα στο Πάντειο (Τμήμα Επικοινωνίας, Μέσων & Πολιτισμού) και λίγους καφέδες αργότερα πήρα το πτυχίο μου. Έκτοτε το επαγγελματικό μου μετερίζι με έχει οδηγήσει στην πόρτα ανθρωπιστικών οργανισμών (Διεθνή Αμνηστία, Έλιξ) αλλά και πολλών έντυπων και διαδικτυακών μέσων (Esquire, Nitro, Protagon, κλπ). Η σχέση μου με το Antivirus ξεκίνησε τυχαία τον Μάρτιο του 2013. Έκτοτε έγινε λατρεία... Είτε εδώ είτε στο περιοδικό, όλο και κάπου θα με πετύχετε. Αν τώρα θέλετε να κάνετε και κάποιο σχόλιο... θα με βρείτε στο [email protected]. Cu!




ANTIVIRUS POLLS

Πόσο σημαντικά θεωρείτε ότι είναι για τα κόμματα στην Ελλάδα τα ΛΟΑΤΚΙ+ δικαιώματα;

View Results

Loading ... Loading ...

Δες και αυτό!