Ξεκίνησαν οι κρατήσεις για πολιτικό γάμο ομόφυλων ζευγαριών στην Ταϊπέι

24/04/2019
από
Participants pose at the square outside the presidential office before the start of a gay pride parade in Taipei on October 27, 2018. - Flamboyant drag queens and horned devils rubbed shoulders with Christian pastors and supporters on October 17 as tens of thousands of people took part in Taipei's Gay Pride parade -- the biggest in Asia -- ahead of a landmark vote next month on LGBT rights on the island. (Photo by Daniel Shih / AFP) (Photo credit should read DANIEL SHIH/AFP/Getty Images)

Τα ομόφυλα ζευγάρια που επιθυμούν να τελέσουν πολιτικό γάμο μπορούν από την Τρίτη 23 Απριλίου να κάνουν κράτηση εγγραφής στην Ταϊπέι, πρωτεύουσα της Δημοκρατίας της Κίνας, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση της διοίκησης της πόλης.

Η διοίκηση αποφάσισε να λαμβάνει από κοντά, αλλά και μέσω τηλεφώνου, κρατήσεις γάμων ομόφυλων ζευγαριών, πριν από την επίσημη ημερομηνία νομιμοποίησης, που αναμένεται στις 24 Μαΐου.

Στα μέσα του 2017, το συνταγματικό δικαστήριο της Ταϊβάν, αποφάσισε ότι τα άρθρα του Αστικού Κώδικα, που απαγόρευσαν σε ομόφυλα ζευγάρια να παντρευτούν, ήταν αντισυνταγματικά. Το δικαστήριο ζήτησε από τις αρχές να αλλάξουν τη νομοθεσία τους, εντός δύο ετών από την ημερομηνία της απόφασης.

Παρά την απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου έγιναν δύο δημοψηφίσματα στη χώρα τον περασμένο Νοέμβριο, που έδειξαν ότι ο πληθυσμός της Ταϊβάν παραμένει σε μεγάλο βαθμό εναντίον των γάμων μεταξύ ομόφυλων ζευγαριών.

Photo by Daniel Shih / AFP, Photo credit should read DANIEL SHIH/AFP/Getty Images

Η ερώτηση του δημοψηφίσματος ήταν: “Συμφωνείτε ότι το δικαίωμα στον γάμο, προσώπων του ίδιου φύλου, πρέπει να προστατεύεται από τη νομοθεσία του Αστικού Κώδικα;” Περίπου επτά εκατομμύρια άνθρωποι ψήφισαν κατά, ενώ τρία εκατομμύρια ψήφισαν υπέρ.

Η κυβέρνηση αποφάσισε να εισαγάγει νέο νομοσχέδιο με μια νέα μορφή νομικής ένωσης, αντί να τροποποιήσει τον Αστικό Κώδικα για να μετριάσει, τόσο την απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου, όσο και τα αποτελέσματα των δημοψηφισμάτων.

Η Taiwan Alliance to Promote Civil Partnership Rights ανέφερε, σε δημοσίευση στο Facebook, ότι εκτιμάται πως πάνω από 150 ομόφυλα ζευγάρια σκοπεύουν να εγγραφούν για να παντρευτούν την ημέρα της νομιμοποίησης.

Μάλιστα, αναμένεται να είναι μία ιστορική ημέρα και προβλέπεται να πραγματοποιηθεί μια παραδοσιακή δεξίωση γάμου έξω από το κτίριο του Προεδρικού Γραφείου στην Ταϊπέι στις 25 Μαΐου.

Το 2017, η Ταϊβάν έγινε η πρώτη ασιατική χώρα που διέταξε το κοινοβούλιο της, να νομιμοποιήσει το γάμο μεταξύ ομόφυλων ζευγαριών.




Δες και αυτό!