Το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ θα αποφασίσει αν ο νόμος κατά των διακρίσεων στην απασχόληση ισχύει για τα LGBT άτομα

22/04/2019
από

Το Ανώτατο Δικαστήριο θα αποφασίσει εάν ο ομοσπονδιακός νόμος για τα δικαιώματα των πολιτών, που απαγορεύει τις διακρίσεις στην απασχόληση, ισχύει και για τα LGBT άτομα.


Οι δικαστές δήλωσαν ότι τη Δευτέρα θα ακούσουν δύο υποθέσεις, που αφορούν σε ανθρώπους, που ισχυρίζονται ότι απολύθηκαν, λόγω του σεξουαλικού προσανατολισμού τους, καθώς και μία περίπτωση, που αφορά σε υπάλληλο, που απολύθηκε μετά το coming out του ως τρανς άτομο.

Οι πιθανές αποφάσεις αναμένονται τον Ιούνιο του 2020, στα μέσα της εκστρατείας των προεδρικών εκλογών.

Το ζήτημα είναι εάν το VII του ομοσπονδιακού νόμου περί αστικών δικαιωμάτων του 1964, το οποίο απαγορεύει τις διακρίσεις λόγω φύλου, προστατεύει τα LGBT άτομα από διακρίσεις στην εργασία τους. Το θέμα είναι ότι δεν αναφέρεται ρητά ο σεξουαλικός προσανατολισμός ή η ταυτότητα φύλου, αλλά τα ομοσπονδιακά δικαστήρια στο Σικάγο και τη Νέα Υόρκη έχουν πρόσφατα αποφανθεί, ότι οι LGBT εργαζόμενοι δικαιούνται εξίσου προστασία από διακρίσεις. Το ομοσπονδιακό εφετείο στο Cincinnati έχει επεκτείνει μάλιστα παρόμοιες προστασίες για τρανς ανθρώπους.

Το μεγάλο ερώτημα είναι αν το Ανώτατο Δικαστήριο, με την ενισχυμένη συντηρητική πλειοψηφία του, θα κάνει το ίδιο.

Η κυβέρνηση Ομπάμα υποστήριξε την αντιμετώπιση των διακρίσεων σε βάρος των LGBT ατόμων, ως διακρίσεων λόγω φύλου, αλλά η διοίκηση του Τραμπ άλλαξε πορεία. Το τμήμα δικαιοσύνης του Τραμπ υποστήριξε ότι το VII δεν προοριζόταν να παρέχει προστασία σε gay και τρανς εργαζόμενους. Η διοίκηση απέσυρε, επίσης, την οδηγία του Ομπάμα προς τους εκπαιδευτικούς, στο να αντιμετωπίζουν τις διακρίσεις σε βάρος τρανς μαθητριών και μαθητών, ως διακρίσεις λόγω φύλου.

Ο Πρόεδρος Τραμπ έχει φροντίσει να διορίσει δύο δικαστές, τον Neil Gorsuch και τον Brett Kavanaugh.

Οι δικαστές θα αναλάβουν τρεις υποθέσεις το φθινόπωρο. Η πρώτη αφορά σε υπόθεση του εφετείου της Νέας Υόρκης όπου ένας δάσκαλος ισχυρίστηκε ότι απολύθηκε λόγω του σεξουαλικού του προσανατολισμού. Η δεύτερη περίπτωση προέρχεται από τη Γεωργία, όπου το ομοσπονδιακό εφετείο αποφάσισε εναντίον ενός ομοφυλόφιλου υπαλλήλου της κομητείας Clayton, στα προάστια της Ατλάντα. Κι η τρίτη περίπτωση προέρχεται από το Μίτσιγκαν, όπου ένα τρανς άτομο απολύθηκε, λόγω της ταυτότητά φύλου του. Το εφετείο στο Cincinnati έκρινε ότι η απόλυση αποτελούσε διάκριση λόγω φύλου βάσει του ομοσπονδιακού νόμου.




Δες και αυτό!