Η λεσβία δημοσιογράφος Lyra McKee πυροβολήθηκε θανάσιμα σε διαδήλωση στη Β. Ιρλανδία

19/04/2019
από

Η λεσβία συγγραφέας και δημοσιογράφος, Lyra McKee, χθες το βράδυ (18 Απριλίου), ενώ βρισκόταν στο σημείο των διαδηλώσεων για να καλύψει το ρεπορτάζ στη Λοντοντέρι της Β. Ιρλανδίας πυροβολήθηκε θανάσιμα στο κεφάλι.

Η αναγνωρισμένη δημοσιογράφος από το Μπέλφαστ ήταν μόλις 29 ετών κι είχε υπογράψει πρόσφατα συμφωνία για την έκδοση δύο βιβλίων, με την Faber & Faber, το ένα εκ των οποίων με τίτλο: “The Lost Boys” είχε δρομολογηθεί να εκδοθεί την επόμενη χρονιά.

Η Αστυνομική Υπηρεσία της Βόρειας Ιρλανδίας ξεκίνησε έρευνα για τη δολοφονία της και χαρακτήρισε το θάνατό της ως τρομοκρατικό περιστατικό. Ο βοηθός επικεφαλής του αστυνομικού τμήματος για την αστυνομία, Mark Hamilton, δήλωσε:

“Η Lyra McKee δολοφονήθηκε κατά τη διάρκεια ενορχηστρωμένης βίας στο Creggan. Ένας ένοπλος άρχισε να πυροβολεί σε μια κατοικημένη περιοχή της πόλης και ως αποτέλεσμα τραυμάτισε την κ. McKee. Οι υπάλληλοι της χορήγησαν γρήγορα τις πρώτες βοήθειες πριν τη μεταφέρουν στο νοσοκομείο. Πέθανε τραγικά από τους τραυματισμούς της. Σε αυτό το σημείο πιστεύουμε ότι η δολοφονία της πραγματοποιήθηκε από έναν βίαιο αντιφρονούντα ρεπουμπλικάνο. Οι σκέψεις μας είναι σε μεγάλο βαθμό με την οικογένεια και τους φίλους της κ. McKee, δημοσιογράφου με έδρα το Μπέλφαστ” .

Η αστυνομία δήλωσε ότι ήταν στην περιοχή χθες το βράδυ «προστατεύοντας το κοινό» όταν ξεκίνησαν πυροβολισμοί και σκοτώθηκε η McKee. Διεξήγαγαν έρευνες, καθώς πίστευαν ότι αντιφρονούντες δημοκράτες είχαν αποθηκεύσει πυροβόλα όπλα και εκρηκτικά και είχαν προγραμματίσει επιθέσεις κατά το Σαββατοκύριακο του Πάσχα.

Οι έρευνες ξεκίνησαν λίγο μετά τις 21:00, ωστόσο, πλήθος κόσμου συγκεντρώθηκε και σύντομα εκτυλίχθηκαν σκηνές βίας. Πενήντα μολότοφ ρίχτηκαν σε αστυνομικούς και δύο οχήματα πυρπολήθηκαν. Ήταν κοντά στις 23:00, όταν ο δράστης ξεκίνησε τους πυροβολισμούς, με αποτέλεσμα το θάνατο της McKee.

Ο Hamilton πρόσθεσε:

“Το βαρύ σοκ για το τι συνέβη σ’ αυτή την πόλη χθες το βράδυ, επικρατεί σε ολόκληρη την κοινότητα σήμερα. Καθώς μπαίνουμε στο Σαββατοκύριακο του Πάσχα, θα ήθελα να απευθύνω έκκληση για ηρεμία και να ζητήσω από άτομα με επιρροή στην κοινότητα να συνεργαστούν για να εξασφαλίσουν ότι δε θα υπάρχουν άλλες πράξεις βίας” .

Τα social media πλημμύρισαν με αφιερώματα για την McKee. Η πολιτική ανταποκρίτρια Naomi O’Leary έγραψε στο twitter: “Μία δημοσιογράφος σκοτώθηκε καλύπτοντας τις ταραχές στο Derry. Το όνομά της ήταν Lyra McKee. Ήταν 29. Πρόσφατα υπέγραψε μια συμφωνία για την έκδοση δύο βιβλίων της με την Faber, η οποία την ονόμασε «ανερχόμενο αστέρι της δημοσιογραφικής έρευνας» .

Η Lilly Dancyger, συντάκτρια στο Narratively.com, έγραψε: “Η Lyra McKee είχε αφιερωθεί στην κάλυψη του τραύματος και της βίας των Troubles. Είμαι συντετριμμένη που έμαθα για τον θάνατό της από την ίδια βία» .

Ο Séamus Dooley, εκπρόσωπος της Εθνικής Ένωσης Δημοσιογράφων (NUJ) έγραψε: “Είμαι έκπληκτος από την είδηση ​​της γυναίκας που πυροβολήθηκε στο Derry χθες το βράδυ με όνομα Lyra McKee. Είμαστε συγκλονισμένοι από τη δολοφονία μίας δημοσιογράφου θάρρους, στιλ και ακεραιότητας. Συλλυπητήρια στην σύντροφό της, στην οικογένειά της και τους πολλούς φίλους της.” 

Σε συνέντευξή της στο The Irish Times το 2017, η McKee είχε δηλώσει :

“Σκέφτηκα ότι στα 14 δε θα μπορούσες να είσαι out and proud, ήταν ένα μυστικό που έπρεπε να κρατήσεις με κάθε κόστος. Πίστευα ότι ήταν καλύτερο να είμαι νεκρή, παρά out και gay. Το πίστευα αυτό λόγω της Βίβλου. Συνήθιζα να κάθομαι στο σπίτι μου τη νύχτα και να παζαρεύω με τον Θεό να μη με στείλει στην κόλαση. Δεν νομίζω ότι ένα παιδί θα πρέπει το να περνάει αυτό» .

Επίσης είχε δηλώσει “τυχερή” που η οικογένειά της ήταν υποστηρικτική, όταν έκανε coming out στην ηλικία των 21 ετών.

Το συγκινητικό γράμμα μιας λεσβίας στον 14χρονο εαυτό της




Δες και αυτό!