Αγωγή στην Ιαπωνία από LGBT ζευγάρια για την ισότητα στον γάμο

16/04/2019
από

Στην πρώτη ακρόαση της πρωτοφανούς δίκης, που αμφισβητεί τη συνταγματικότητα της απαγόρευσης του γάμου μεταξύ των ομόφυλων ζευγαριών της Ιαπωνίας, μίλησαν τη Δευτέρα LGBT ζευγάρια για τις εμπειρίες τους, επιδιώκοντας να τονίσουν το κοινωνικό στίγμα και τις διακρίσεις, που επηρεάζουν τη ζωή τους, ενώ κάλεσαν την κυβέρνηση να αναγνωρίσει το δικαίωμά τους στον γάμο.

Δεκατρία ζευγάρια διαφόρων ηλικιακών ομάδων, από τη δεκαετία του ’20 έως τη δεκαετία του ’60, συμμετέχουν στην αγωγή εναντίον της κεντρικής κυβέρνησης, ταυτόχρονα, σε διάφορα περιφερειακά δικαστήρια σε εθνικό επίπεδο, κίνηση που ξεκίνησε από την ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου. Το κάθε άτομο που συμμετέχει ζητά αποζημίωση ύψους 1 εκατομμυρίου ¥, με επιπλέον πληρωμή ύψους 5%, για κάθε έτος έως ότου ολοκληρωθεί η πληρωμή της αποζημίωσης, καθώς και το σύνολο του ποσού, για την κάλυψη των δικαστικών εξόδων που προέκυψαν κατά τη διαδικασία.

Σύμφωνα με την JapanNews, τα ζευγάρια υποστηρίζουν ότι η απαγόρευση του ομόφυλου γάμου παραβιάζει το άρθρο 24 του Συντάγματος, το οποίο εγγυάται την ελευθερία του γάμου, καθώς ορίζει ότι “ο γάμος θα βασίζεται μόνο στην αμοιβαία συναίνεση και των δύο φύλων” . Κατά την ακρόαση της Δευτέρας, δύο ενάγοντες μίλησαν για τα νομικά ζητήματα, που αντιμετωπίζουν τα LGBT ζευγάρια, όπως η έλλειψη εγγυημένων δικαιωμάτων και το κοινωνικό στίγμα, που τους κρατά πίσω σε σχέση με την αποκάλυψη του σεξουαλικού τους προσανατολισμού.

Η Haru Ono, μία επιζώσα από καρκίνο του μαστού στην ηλικία των 40 ετών, η οποία βρίσκεται σε σχέση με τη σύντροφό της εδώ και 14 χρόνια, τόνισε τα νομικά προβλήματα που αντιμετώπισε, ενώ υποβλήθηκε σε θεραπεία για καρκίνο και χειρουργική επέμβαση μαστεκτομής πριν από τρία χρόνια. Υπενθύμισε ότι το νοσοκομείο είχε αρνηθεί στη σύντροφό της το δικαίωμα συμμετοχής της στη διαδικασία νοσηλείας. Έχοντας αντιμετωπίσει την πιθανότητα του θανάτου, η Ono ανησυχεί επίσης και για θέματα γονικής μέριμνας και κληρονομιάς. Αυτή και η σύντροφός της έχουν τρία παιδιά από προηγούμενους γάμους.

Ο 60χρονος Ikuo Sato, ο οποίος είναι ομοφυλόφιλος και οροθετικός στον ιό του HIV, διαμαρτύρεται για την απαγόρευση της κυβέρνησης σε σχέση με τον ομόφυλο γάμο, καθώς αυτό μπορεί να στερήσει στα λεσβιακά και στα gay ζευγάρια από τα δικαιώματά τους να βοηθούν τους συντρόφους τους στις τελευταίες στιγμές τους, ή να συμμετέχουν στις κηδείες τους: “Γνωρίζω ότι έχω μόνο 10 χρόνια, ή ακόμα λιγότερα, να ζήσω. Και θα ήταν το πιο ευτυχισμένο πράγμα στη ζωή μου αν ο σύντροφός μου και εγώ είμαστε αποδεκτοί ως ένα πραγματικά παντρεμένο ζευγάρι, ενώ είμαι ακόμα ζωντανός ” , δήλωσε ο Sato. Ο σύντροφός του δεν εμφανίστηκε στην αίθουσα του δικαστηρίου, καθώς διατηρεί την σεξουαλικότητά του μυστικό λόγω του φόβου του κοινωνικού στιγματισμού, δήλωσε ακόμη ο Sato.

Οι δικηγόροι των εναγόντων υποστηρίζουν ότι η απαγόρευση του γάμου μεταξύ ομόφυλων ζευγαριών και το κοινωνικό στίγμα που συνδέεται με αυτό επηρεάζουν την ψυχική υγεία των LGBT ατόμων και έχει οδηγήσει πολλά άτομα σε αυτοκτονία, προσθέτοντας ότι η προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων αποτελεί πρωταρχική ευθύνη του δικαστηρίου. Τόνισαν, επίσης, ότι το φύλο και η σεξουαλική ποικιλομορφία γίνονται σεβαστά παγκοσμίως και ότι η Ιαπωνία είναι η μόνη χώρα της Ομάδας των Επτά Εθνών, που αρνείται στα LGBT ζευγάρια το δικαίωμά τους να παντρεύονται.

Ο Shigenori Nakagawa, ένας από τους δικηγόρους που εκπροσωπούν τους ενάγοντες, δήλωσε ότι η δίκη θα μπορούσε να συνεχιστεί για πέντε χρόνια ή και περισσότερο, αλλά είναι αποφασισμένος να κερδίσει την υπόθεση. Λόγω της συμφόρησης του δικαστηρίου, η ημερομηνία για την επόμενη ακρόαση δεν έχει ακόμη αποφασιστεί.




Δες και αυτό!