LGBTI πρόσφυγες κατηγορούν το Ηνωμένο Βασίλειο ότι «τους εγκατέλειψαν να πεθάνουν» στην Τουρκία

15/04/2019
από

Πολλά LGBTI άτομα κρύβονται και φοβούνται για τη ζωή τους

Δεκαπέντε LGBTI πρόσφυγες από τη Συρία ξεκινούν μια νομική διαδικασία εναντίον του Ηνωμένου Βασιλείου, καθώς, όπως ισχυρίζονται, «εγκαταλείφθηκαν για να πεθάνουν» στην Τουρκία, σε καθεστώς επανεγκατάστασης προσφύγων, αποφεύγοντας την ανάγκη τους να περάσουν από τη διαδικασία ασύλου. Ακόμη, δύο χρόνια μετά την αίτηση πολλά LGBTI άτομα εξ αυτών κρύβονται και φοβούνται για τη ζωή τους.

Σύμφωνα με την ομάδα, λόγω ομοφοβικών επιθέσεων στην Τουρκία, κάποια άτομα αναγκάστηκαν να κρυφτούν σε «αποθήκες» . Η ομοφυλοφιλία μπορεί να μην αποτελεί έγκλημα στην Τουρκία, ωστόσο, πολλά LGBTI άτομα, που είναι και πρόσφυγες αναφέρουν ότι έχουν δεχτεί επίθεση.

Ένας gay Σύριος πρόσφυγας, μιλώντας από ένα ασφαλές σπίτι στην Κωνσταντινούπολη, είπε στην The Guardian: «Δε μπορώ πλέον να ζήσω σε αυτή τη χώρα. Αισθάνομαι ότι ανά πάσα στιγμή η οικογένειά μου θα μπορούσε να με βρει και να με σκοτώσει. Είμαι ομοφυλόφιλος, αλλά δε μπορώ να το πω. Δε μπορείς καν να κοιτάξεις έναν άνδρα στον δρόμο εδώ. Είναι τεράστιας επικινδυνότητας.” 

“Ένα LGBTQ+ άτομο από τη Συρία στην Τουρκία, γνωρίζω ότι περιμένει περισσότερο από δύο χρόνια απάντηση από το γραφείο του Ηνωμένου Βασιλείου για να τον μεταφέρει σε ασφαλή τοποθεσία. Έχει δεχτεί δύο επιθέσεις με μαχαίρι, στο μεταξύ, λόγω του σεξουαλικού του προσανατολισμού.”

Ένας ανώνυμος εθελοντής είπε: “Κατά την περίοδο που είμαι εδώ έχω δει πόσο επικίνδυνη είναι η ζωή για τα LGBTQ άτομα που είναι πρόσφυγες από τη Συρία. Είναι απομονωμένα σε μία χώρα ομοφοβική. Έχω γίνει μάρτυρας διακρίσεων, κακοποίησης και σωματικής βίας σε βάρος τους. Ένα τρανς άτομο που γνωρίζω κρατήθηκε αιχμάλωτο σε κατάσταση σκλαβιάς για σεξ, πολλές μέρες, μέχρι που κατάφερε να δραπετεύσει. Το 2017 ένα μέλος της κοινότητας δολοφονήθηκε και αποκεφαλίστηκε.” 

Κατηγορώντας το Ηνωμένο Βασίλειο για “απάνθρωπη και εξευτελιστική μεταχείριση”

Οι LGBTI πρόσφυγες βλέπουν άλλους να ξεκινούν τη νέα τους ζωή σε προγράμματα επανεγκατάστασης άλλων χωρών. Η ομάδα ισχυρίζεται ότι κυβερνητικοί αξιωματούχοι τους υποβάλλουν σε απάνθρωπη και ταπεινωτική μεταχείριση και παραβιάζουν το δίκαιο των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Αρκετές δολοφονίες LGBTI ατόμων έχουν γίνει στην Τουρκία τα τελευταία χρόνια. Ο ομοφυλόφιλος πρόσφυγας Wisam Sankara δολοφονήθηκε τον Ιούλιο του 2016. Μόλις μερικές εβδομάδες αργότερα, δολοφονήθηκε η τρανς γυναίκα Hande Kader. Ένας εκπρόσωπος του Υπουργείου Εσωτερικών δήλωσε: «Δε σχολιάζουμε τακτικά τις μεμονωμένες περιπτώσεις» .

Οι πηγές του Υπουργείου Εσωτερικών δήλωσαν ότι μπορεί να χρειαστεί χρόνος για να βρεθούν κατάλληλες τοποθετήσεις για να ικανοποιηθούν οι ειδικές ανάγκες των ατόμων.




Δες και αυτό!