Ιστορική έναρξη της καμπάνιας του πρώτου ανοιχτά LGBTI υποψήφιου για την προεδρία των ΗΠΑ

15/04/2019
από

Ο πρώτος LGBTI υποψήφιος στον αγώνα για την προεδρία των ΗΠΑ με την παράταξη των δημοκρατικών δεν είναι άλλος από τον Pete Buttigieg (Πιτ Μπουτζίγκεγκ), δήμαρχο του Σάουθ Μπεντ της Ιντιάνα.

Ο Buttigieg την Κυριακή 14/04 κήρυξε επισήμως την έναρξη της προεκλογικής του καμπάνιας στο Σάουθ Μπεντ με στόχο να γίνει ο επόμενος πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών το 2020, μεταξύ άλλων 15 δημοκρατικών υποψήφιων ατόμων.

Στην ομιλία του, ο Buttigieg είπε: “Το όνομά μου είναι Pete Buttigieg. Με αποκαλούν δήμαρχο Pete. Είμαι ένα περήφανο τέκνο του Σάουθ Μπεντ της Ιντιάνα και κατεβαίνω για Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών.” 

Πρόσθεσε: “Ζούμε με μία εποχή που το κάθε άτομο χρειάζεται να δράσει. Οι δυνάμεις που αλλάζουν σήμερα τη χώρα μας είναι τεκτονικές. Αυτή τη φορά δεν πρόκειται απλά για τη νίκη των εκλογών, αλλά για τη νίκη μιας εποχής.” 

Photo by Justin Sullivan/Getty Images

Ο υποψήφιος παρουσίασε μία φιλελεύθερη ατζέντα, έκανε λόγο για “τον βίαιο λευκό εθνικισμό που θρέφει το άσχημο κεφάλι του” και έδωσε στη δημοσιότητα το πλάνο του για τον οικονομικό ανασχηματισμό και την ενίσχυση των μικρότερων μετα – βιομηχανικών πόλεων.

Ο υποψήφιος μίλησε με πολύ συναισθηματικό τρόπο για τον σύζυγό του Chasten, με το κοινό να ξεσπά σε χειροκροτήματα και επευφημίες, τονίζοντας “τη δύναμη που μου έχει δώσει σ’ όλο αυτό και το πόσο με κρατά προσγειωμένο και συνδεδεμένο με τον εαυτό μου όσο προχωρούμε.”

Photo by Emma McIntyre/Getty Images for GLSEN

Η εκστρατεία του Pete Buttigieg χαιρετίστηκε ως “ιστορική”

Ο Chris Cabaldon, ο δήμαρχος του West Sacramento, της Καλιφόρνια, μίλησε για τον Buttigieg με πολύ συναισθηματικό τρόπο:

“Το γνωρίζετε ότι γράφουμε ιστορία; Για πρώτη φορά από την ίδρυση της δημοκρατίας μας, είμαστε εδώ σήμερα για έναν Αμερικανό, που μπορεί να απολυθεί νόμιμα, για κανέναν άλλον λόγο, εκτός από τον τρόπο με τον οποίο τον έπλασε ο Δημιουργός του. Που στις περισσότερες πολιτείες, μπορεί να εκδιωχθεί από το σπίτι του. Έναν Αμερικανό, που ο γάμος του ήταν ακόμα παράνομος σε 40 πολιτείες, μέχρι πριν από μερικά χρόνια. Έναν Αμερικανό, που η ομοσπονδιακή πολιτική αποκήρυξε στον πυρήνα του, ώστε ο Pete έπρεπε ως Δήμαρχος να τρέξει στη σκηνή του νυχτερινού κέντρου Pulse στην κοινότητά του, για να διασώσει τους ανθρώπους που ορκίστηκε ότι θα προστατεύσει.” 


«Αλλά για πρώτη φορά στην ιστορία του έθνους μας, αυτός ο Αμερικανός είναι ένας κορυφαίος υποψήφιος για το αξίωμα του Προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών» .

Ο Cabaldon πρόσθεσε: “Μακριά από “τον gay πανικό που σαρώνει το έθνος μας” , οι Αμερικανοί έχουν ερωτευτεί τον σύζυγό του, τον Chasten. Ίσως, οι πολίτες της χώρας μας εκπλήσσουν ακόμη και τους εαυτούς τους, όπως λένε, που ο Pete Buttigieg είναι ο ομοφυλόφιλος, Μαλτέζος-Αμερικανός, αριστερόχειρας, βετεράνος του Αμερικανικού Στρατού, που η Αμερική δεν ήξερε ότι χρειαζόμασταν.

Αυτή είναι μια ιστορική στιγμή που αποκαλύπτει πόσο μακριά πρέπει να πάει το έθνος μας, αλλά και ότι η Αμερική δεν ξεμένει από εκπλήξεις. Στα δεκαπέντε μου το μόνο που σκεφτόμουν ήταν να μην χτυπηθώ, εγκλωβιστώ ή σκοτωθώ. Δεν θα μπορούσα να ονειρευόμουν αυτή τη μέρα μέχρι και πριν από τέσσερις μήνες. Αλλά είμαι τόσο συγκινημένος και εμπνευσμένος από την αποφασιστική αγκαλιά της Αμερικής του Pete Buttigieg, όπως όταν η οικογένειά μου και οι φίλοι μου με αγκάλιασαν, όταν έκανα coming out» .

Ο πρώτος ανοιχτά LGBTI υποψήφιος που κατεβαίνει για πρόεδρος των ΗΠΑ

Ορισμένες δημοσκοπήσεις έδειξαν ότι βρίσκεται στην τρίτη θέση στις κρίσιμες πρώτες πρωτεύουσες πολιτείες της Αϊόβα και του Νιου Χάμσαϊρ, μετά τον Joe Biden και τον Bernie Sanders.

Η Annise Parker του Victory Fund, μιας επιτροπής πολιτικής δράσης που υποστηρίζει τους LGBT+ υποψηφίους, αποτίει φόρο τιμής στον Buttigieg:

“Ο δήμαρχος Pete έσπασε ένα ανώτατο όριο, που κάποτε φάνταζε άθραυστο, έγινε το πρώτο LGBTQ Δημοκρατικό υποψήφιο άτομο για την προεδρία στην αμερικανική ιστορία και ο πρώτος πραγματικός μας στόχος για το Οβάλ Γραφείο.

Ενώ η υποψηφιότητα του δήμαρχου Pete είναι ιστορική και αποτελεί ορόσημο για την κοινότητά μας, η μετεωρική άνοδό του είναι πιο αξιοσημείωτη για την υποστήριξη που λαμβάνει από τις διάφορες ομάδες ψηφοφόρων. Υπάρχουν τεράστια ναρκοπέδια και εμπόδια για τα LGBTQ υποψήφια άτομα, και μέχρι στιγμής, ο δήμαρχος Pete τα έχει προσπεράσει φτάνοντας στο μεγαλύτερο πολιτικό επίπεδο του κόσμου. Είναι στ’ αλήθεια ο νικητής.” 




ANTIVIRUS POLLS

Πόσο σημαντικά θεωρείτε ότι είναι για τα κόμματα στην Ελλάδα τα ΛΟΑΤΚΙ+ δικαιώματα;

View Results

Loading ... Loading ...

Δες και αυτό!