Forensic Architecture: Ποιος είναι ο άνδρας με το κίτρινο μπλουζάκι στη δολοφονία του Ζακ;

08/04/2019
από

Αποκαλυπτική είναι η έκθεση του Forensic Architecture για έναν μάρτυρα – κλειδί στην υπόθεση της δολοφονίας του Ζακ Κωστόπουλου. Το διεθνές ερευνητικό κέντρο, αναλύοντας το διαθέσιμο οπτικοακουστικό υλικό της υπόθεσης, προχώρησε στη σύνταξη μιας έκθεσης που φωτίζει κρίσιμα σημεία και δημιουργεί εύλογα ερωτήματα σε σχέση με τον μάρτυρα.

Δείτε το βίντεο που συνδυάζει όλα τα επιμέρους στοιχεία:

Πανταχού παρών

Συγκεκριμένα πρόκειται για έναν άνδρα που φοράει ένα κίτρινο t-shirt, με μια χαρακτηριστική μπλε στάμπα, ένα ξεβαμμένο μπλέ τζιν και παπούτσια με σόλες ανοιχτού πράσινου χρώματος.

Φαίνεται για πρώτη φορά στην κάμερα ασφαλείας ενός καταστήματος παπουτσιών επί της οδού Πατησίων να περπατάει προς τη Γλάδστωνος. Λίγο αργότερα, ο ίδιος άνδρας εμφανίζεται έξω από το κατάστημα «Βενέτης» στη συμβολή των οδών Γλάδστωνος και Πατησίων, όπου υπάρχει και η πρώτη οπτική καταγραφή του Ζακ Κωστόπουλου. Ο Ζακ είναι έξω από το κατάστημα κοντά στον άνδρα με το κίτρινο μπλουζάκι και σε άλλους δύο άνδρες, ένας εκ των οποίων μπαίνει στο αρτοποιείο, παίρνει ένα μπουκάλι νερό και το προσφέρει στον Ζακ. Ο Ζακ φαίνεται να κάνει μια προσπάθεια να μπει στο κατάστημα και ο άνδρας με το κίτρινο μπλουζάκι τον εμποδίζει έντονα. Ήδη από αυτό το σημείο αναδεικνύεται ο περίεργος ρόλος του συγκεκριμένου ατόμου, καθώς δεν προκύπτει κανένας λόγος να εμποδιστεί ένας άνθρωπος που δεν έχει τίποτα απειλητικό να μπει σε ένα αρτοποιείο εν ώρα λειτουργίας. Η άνεση, μάλιστα, με την οποία τον εμποδίζει να μπει δεν προσιδιάζει σε χαρακτηριστικά ενός απλού πολίτη ή περαστικού αλλά δείχνει κάποιον που τυπικά ή άτυπα νιώθει ότι έχει το δικαίωμα να το κάνει, ότι φέρει κάποια ισχύ σε σχέση με το κατάστημα ή ενδεχομένως με την ευρύτερη περιοχή.

Στο βίντεο αυτόπτη μάρτυρα που καταγράφει με κινητό την επίθεση στο κοσμηματοπωλείο, ο άνδρας με το κίτρινο μπλουζάκι φαίνεται να είναι παρών από την αρχή, από τη στιγμή δηλαδή που ο κοσμηματοπώλης επιτίθεται ρίχνοντας αντικείμενα στο κατάστημα του με τον Ζακ να βρίσκεται εγκλωβισμένος μέσα. Καθ’ όλη τη διάρκεια της σκηνής, όπου ο κοσμηματοπώλης μαζί με το μεσίτη σπάνε το κοσμηματοπωλείο και ξυλοκοπούν άγρια τον Ζακ, ο άνδρας με το κίτρινο μπλουζάκι βρίσκεται εκεί. Δε φαίνεται να συμμετέχει ο ίδιος στην επίθεση, δεν φαίνεται όμως να κάνει και οτιδήποτε για να την αποτρέψει ή να τη σταματήσει. Την παρακολουθεί από κοντά και μιλάει στο κινητό του. Λίγο αργότερα, όπου ο Ζακ βρίσκεται αιμόφυρτος και βαριά τραυματισμένος στο έδαφος, στέκεται κοντά του και ακούγεται να κλείνει το τηλέφωνο λέγοντας «στο Βενέτη, στο Βενέτη, έλα». Ύστερα απευθύνεται στον αστυνομικό της ομάδας Ζήτα που έφτασε πρώτος και τον ενημερώνει σχετικά με τα τραύματα του Ζακ. Κάποια δευτερόλεπτα μετά διακρίνεται κοντά στον διασώστη του ΕΚΑΒ.

Κρατάει πτυσσόμενο γκλοπ

Στο βίντεο που οι αστυνομικοί των ομάδων ΔΙΑΣ και Ζήτα κλωτσούν και περνούν δεματικά στα χέρια του αιμόφυρτου και τραυματισμένου Ζακ, ο άνδρας με το κίτρινο μπλουζάκι βρίσκεται κοντά στην ομάδα των αστυνομικών. Είναι ο μοναδικός άνθρωπος με πολιτικά ρούχα που βρίσκεται τόσο κοντά στη διαδικασία ξυλοδαρμού και χειροπέδησης, καθώς οι πολίτες έχουν απομακρυνθεί. Σ’ εκείνο ακριβώς το σημείο , χάρη στην ευκρίνεια που εξασφαλίζει η ανάλυση του Forensic Architecture, ο άνδρας με το κίτρινο μπλουζάκι φαίνεται να κρατάει στο χέρι του πτυσσόμενο γκλοπ, σαν αυτά που έχουν οι αστυνομικοί της ομάδας ΔΙΑΣ.

Εδώ, λοιπόν, προκύπτει ένα ξεκάθαρο ερώτημα: Πως είναι δυνατόν ένας απλός πολίτης – φαινομενικά – να βρίσκεται τόσο κοντά σε μια διαδικασία σύλληψης και χειροπέδησης, να μην του απαγορεύεται κάτι τέτοιο από τους αστυνομικούς ως είθισται και μάλιστα να κρατάει ένα πτυσσόμενο γκλοπ της Αστυνομίας; Όλη η κινησιολογία του δείχνει μια σχέση οικειότητας και εμπιστοσύνης με τους αστυνομικούς που παρεμβαίνουν εκείνη τη στιγμή.

ΕΛ.ΑΣ.: Αδύνατο να τον εντοπίσουμε

Θυμίζουμε ότι όταν δημοσιεύτηκε το βίντεο του Βενέτη , ο ανακριτής έστειλε αίτημα στην ΕΛ.ΑΣ. να εντοπιστούν οι τρεις άνδρες που απεικονίζονταν στο βίντεο – μεταξύ των οποίων και ο άνδρας με το κίτρινο μπλουζάκι. Το αίτημα στάλθηκε στις 10 Οκτώβρη και η ΕΛ.ΑΣ. απάντησε μία μόλις μέρα μετά ότι είναι αδύνατον να εντοπιστούν οι συγκεκριμένοι άνδρες. Δηλαδή πρόλαβε σε ένα εικοσιτετράωρο και κάνει όλες τις απαραίτητες αναλύσεις, αναζητήσεις και ενέργειες που απαιτούνταν για την ταυτοποίηση τους και κατέληξε στο συμπέρασμα ότι είναι αδύνατο να εντοπιστούν; Ήταν, πάντως, η πρώτη και μοναδική φορά που η Αστυνομία έδειξε τέτοια σπουδή να απαντήσει άμεσα σ’ ένα αίτημα του ανακριτή. Αρνητικά, βέβαια.

Η έκθεση του Forensic Architecture που φέρνουμε σήμερα στη δημοσιότητα, έχει σταλεί στον ανακριτή ήδη από τις 3 Μαρτίου. Σ’ αυτήν πέρα από τις ενέργειες του συγκεκριμένου ατόμου αποτυπώνεται πεντακάθαρα το πρόσωπο του. Ο ανακριτής μόλις έλαβε το υλικό κάλεσε για επανεξέτασητους επικεφαλής των τμημάτων Ζήτα και ΔΙΑΣ που είχαν εμπλακεί στο περιστατικό και τους ρώτησε αν αναγνωρίζουν τον άνδρα με το κίτρινο μπλουζάκι. Απάντησαν αρνητικά. Κάλεσε, επίσης, υπάλληλο του αρτοποιείου «Βενέτης» και τη ρώτησε αν ο άνδρας με το κίτρινο μπλουζάκι εργάζεται στην υπηρεσία security του καταστήματος και απάντησε ότι δεν τον γνωρίζει.

Οποιοδήποτε άτομο διαθέτει επιπλέον στοιχεία (βίντεο, φωτογραφίες ή κάποια πληροφορία) μπορεί να τα υποβάλει, ακόμα και ανώνυμα, στην πλατφόρμα του Forensic Architecture:

https://www.zakcallforevidence.org/#/

Ερωτηματικά

Είναι σαφές ότι ο συγκεκριμένος άνθρωπος παίζει πολύ σημαντικό ρόλο για την πλήρη διαλεύκανση της δολοφονίας του Ζακ Κωστόπουλου, καθώς έχει παρακολουθήσει όλα τα γεγονότα και μπορεί να αποσαφηνίσει πτυχές που παραμένουν άγνωστες.

Επίσης, πρέπει να απαντήσει το αν γνώριζε τον Ζακ, αν γνώριζε τους δύο ιδιοκτήτες – κατηγορούμενους, γιατί εμπόδισε τον Ζακ να μπει στο Βενέτη, γιατί δεν παρενέβη τη στιγμή του λιντσαρίσματος που είχε ως αποτέλεσμα τη δολοφονία του Ζακ Κωστόπουλου.

Η ΕΛ.ΑΣ. διαθέτει όλο το απαραίτητο υλικό για να τον εντοπίσει.

Το γεγονός ότι επιμένει να μην το κάνει είναι αξιοπρόσεχτο και γεννά την απορία αν υπάρχει κάποιος λόγος που αποφεύγει να το κάνει, αν πρόκειται για ένα πρόσωπο που συνδέεται οργανικά ή άτυπα με την Αστυνομία. Γιατί, αν για παράδειγμα, ο άνδρας με το κίτρινο μπλουζάκι υπηρετεί ή υπηρέτησε σε οποιαδήποτε μονάδα της Ελληνικής Αστυνομίας, αν συνεργάζεται μαζί της με οποιονδήποτε τρόπο, αν αποτελεί κομμάτι της «προστασίας» της περιοχής, τότε πρόκειται για ένα ακόμα και ίσως το πιο σοβαρό επεισόδιο συγκάλυψης της δολοφονίας του Ζακ Κωστόπουλου.

Σε κάθε περίπτωση είναι διακυβεύματα που δεν αφορούν μόνο στους συγκεκριμένους αστυνομικούς αλλά στην ίδια τη φυσική και πολιτική ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ. και σε τέτοιο επίπεδο, οφείλουν να τεθούν και να ξεκαθαριστούν.

πηγή: omnia.tv




ANTIVIRUS POLLS

Πόσο σημαντικά θεωρείτε ότι είναι για τα κόμματα στην Ελλάδα τα ΛΟΑΤΚΙ+ δικαιώματα;

View Results

Loading ... Loading ...

Δες και αυτό!