Το ομοφοβικό σκάνδαλο που στοιχειώνει μία από τις φετινές πολιτισμικές πρωτεύουσες της Ευρώπης

08/04/2019
από

Οι δημοτικοί σύμβουλοι στην Φιλιππούπολη της Βουλγαρίας θέλουν να ακυρώσουν μια έκθεση φωτογραφίας, που είναι αφιερωμένη στην LGBT κοινότητα.

Η Πλόβντιβ της Βουλγαρίας (γνωστή κι ως Φιλιππούπολη) φέρει μαζί με την Ματέρα της Ιταλίας, τον τίτλο της πολιτισμικής πρωτεύουσας της Ευρώπης για το 2019. Παρά τον τίτλο αυτόν όμως, η βουλγαρική πόλη φαίνεται να επιμένει στο ομοφοβικό της προφίλ, αφού οι τοπικοί αξιωματούχοι στο δημοτικό συμβούλιο, προσπαθούν να απομακρύνουν την επικεφαλής της οργανωτικής επιτροπής εξαιτίας μιας έκθεσης φωτογραφίας (Balkan Pride) που είναι αφιερωμένη στην LGBT κοινότητα.

Αν και με αφορμή την επιλογή της ως ευρωπαϊκή πολιτιστική πρωτεύουσα, η πόλη φιλοξενεί πλήθος εκδηλώσεων, τα μέλη του δημοτικού συμβουλίου, δήλωσαν ότι θα πρέπει να ακυρωθεί η έκθεση “Balkan Pride” που θα ανοίξει τις πύλες της τον Ιούλιο.

«Δεν θέλουμε να το κάνουν. Και θα τους σταματήσουμε, χρησιμοποιώντας όλα τα νομικά και, αν χρειαστεί και τα παράνομα, μέσα», δήλωσε ο Alexander Sidi, βουλευτής του εθνικιστικού κόμματος VMRO.

Σήμερα πάντως το δημοτικό συμβούλιο πρόκειται να ψηφίσει για το αν θα συστήσει την απομάκρυνση της επικεφαλής πολιτιστικών, Svetlana Kuyumdzhieva.

Η έκθεση περιλαμβάνει φωτογραφίες από pride events που έλαβαν μέρος σε όλη την περιοχή των Βαλκανίων, συν μια συναυλία και ένα φόρουμ συζήτησης. Είναι οργανωμένη από το ίδρυμα Glas, μια ομάδα δικαιωμάτων LGBT.

«Αυτό θα είναι το ίδιο με την πραγματοποίηση παρέλασης ομοφυλόφιλων στο Πλόβντιβ», δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ο Borislav Inchev από το VMRO-Plovdiv.

«Είμαι πολύ περίεργος τι θα συμβεί αν ένας δάσκαλος έκανε ένα λάθος και έστελνε τους μαθητές του για να δουν την έκθεση. Τι θα δουν; Πώς θα το εξηγήσει;», ισχυρίζεται.

Η Kuyumdzhieva δήλωσε ότι η παρέμβαση των τοπικών συμβούλων ήταν μια άσχημη πρόκληση, σημειώνοντας ότι το έργο της ευρωπαϊκής πρωτεύουσας του πολιτισμού απαιτούσε εγγύηση για μη πολιτική παρέμβαση. «Αυτό θα μπορούσε να βλάψει σοβαρά τη φήμη και την εικόνα που χτίζουμε τα τελευταία πέντε χρόνια. Μια τέτοια παρέμβαση στο πρόγραμμα μπορεί να αντιμετωπιστεί μόνο ως διάκριση και λογοκρισία», είπε στον Guardian.

πηγή: theguardian.com




Δες και αυτό!