Η πρώτη γυναίκα Πρόεδρος της Σλοβακίας

01/04/2019
από

Η φιλελεύθερη δικηγόρος Zuzana Caputova (Ζουζάνα Τσαπούτοβα), είναι η πρώτη γυναίκα, που εκλέγεται Πρόεδρος της Σλοβακίας στην ιστορία της χώρας.

Η εκλογή της Τσαπούτοβα σπάει την τάση εκλογής λαϊκιστών αντι-Ευρωπαίων πολιτικών. Είναι ιδρυτικό μέλος του κόμματος: Προοδευτική Σλοβακία, ενός μη κοινοβουλευτικού, κοινωνικά φιλελεύθερου και προοδευτικού κόμματος.

Ακτιβίστρια για το περιβάλλον και την καταπολέμηση της διαφθοράς, αν και καινούργια σχετικά στον κόσμο της πολιτικής, κέρδισε περίπου το 58,3% των ψήφων. Ο αντίπαλός της, ο Ευρωπαίος Επίτροπος Maroš Šefčovič, έλαβε το 41,7%. Η Τσαπούτοβα κέρδισε μάλιστα στον πρώτο γύρο των εθνικών εκλογών πριν από δύο εβδομάδες, με 40,6% των ψήφων, ενώ ο Šefčovič έφθασε μόλις το 18,7%.

Η εκλεγμένη Πρόεδρος θα αναλάβει καθήκοντα τον Ιούνιο του 2019.

Τι σημαίνει η εκλογή της για τα LGBTI άτομα στη Σλοβακία;

Η νίκη της ίσως και να αποτελέσει ένα βήμα προς την κατεύθυνση της ισότητας για τα LGBTI άτομα στη Σλοβακία, όπου ο γάμος και η τεκνοθεσία από ομόφυλα ζευγάρια δεν είναι ακόμη αναγνωρισμένα νομικά. Σε αντίθεση με τους προκατόχους της, η Τσαπούτοβα έχει εκφράσει κατά το παρελθόν την υποστήριξή της στα θέματα αυτά.

Επιπλέον, αντιτίθεται στην απαγόρευση των αμβλώσεων.




Δες και αυτό!