Η πρώτη μεταμόσχευση από οροθετική γυναίκα σε οροθετικό ασθενή

29/03/2019
από

Για πρώτη φορά στον κόσμο μία οροθετική γυναίκα δώρισε το νεφρό της σε έναν οροθετικό ασθενή, στο νοσοκομείο Τζονς Χόπκινς της Βαλτιμόρης, για μεταμόσχευση.

Η επέμβαση έγινε τη Δευτέρα, σύμφωνα με τις/τους γιατρούς, ο ασθενής είναι μια χαρά, όπως κι η 35χρονη δωρήτρια Νίνα Μαρτίνεζ που δήλωσε:

«Αισθάνομαι πολύ καλά και είναι ωραίο να έχουμε καλές νέα, επειδή υπάρχουν πολλά προβλήματα για τους φορείς του ιού του HIV που παραμένουν άλυτα.» 

Με νόμο επιτράπηκε στις ΗΠΑ ήδη από το 2013, επί Ομπάμα, να μπορούν τα οροθετικά άτομα να λαμβάνουν όργανα και από οροθετικά άτομα. Οι δωρητές  βέβαια χρειάζεται να είναι σε καλή κατάσταση υγείας και να έχουν θέσει υπό έλεγχο τον ιό.

Στην περίπτωση του ασθενούς, που βοήθησε η Μαρτίνεζ, το όνομα του οποίου παραμένει απόρρητο, η κατάσταση ήταν πολύ σοβαρή, καθώς είχε μείνει με ένα νεφρό. Οι γιατροί έκριναν ότι η αντιρετροϊκή αγωγή κι ο ιός, θα επηρέαζαν αρνητικά την κατάσταση της υγείας του, αν δεν προχωρούσε σε μεταμόσχευση νεφρού.

Μετά από μελέτη το νοσοκομείο προχώρησε σε έγκριση της πρώτης μεταμόσχευσης από ζώντα άνθρωπο σε ζώντα ασθενή, μόλις το 2016.

«Τώρα πια, ο δρόμος είναι ανοιχτός, ώστε οι άνθρωποι που ζουν με τον ιό του HIV να μπορούν να γίνονται δωρήτριες/τές νεφρού» , δήλωσε ο Ντόρι Σέγκεφ, ο χειρουργός που έκανε την αφαίρεση του νεφρού της Μαρτίνεζ και υπογράμμισε ότι: «Τριάντα χρόνια πριν, σήμαινε θανατική καταδίκη, όμως τώρα πια, ένας άνθρωπος με τον ιό του HIV μπορεί να σώσει μια ζωή» .




Δες και αυτό!