Ο δήμαρχος της Βαρσοβίας πρωτοστάτησε στην προστασία των δικαιωμάτων των ΛΟΑΤΙ ατόμων

04/03/2019
από

Πρόκειται για το πρώτο έγγραφο που αναγνωρίζει τα δικαιώματα των ΛΟΑΤΙ ατόμων στην Πολωνία.

Ο δήμαρχος της πρωτεύουσας της Πολωνίας, δηλαδή της Βαρσοβίας  Rafał Trzaskowski υπέγραψε την πρώτη διακήρυξη, που διασφαλίζει τα δικαιώματα των ΛΟΑΤΙ ατόμων στην κεντροανατολική Ευρώπη και το πρώτο σχετικό έγγραφο της Πολωνίας.

Η διακήρυξη εξασφαλίζει την κάλυψη μερικών βασικών αναγκών της ΛΟΑΤΙ+ κοινότητας. Οι ομάδες υποστήριξης δήλωσαν ότι θα επιτρέψουν στην τοπική διοίκηση να παράσχει αυτό, που η εθνική κυβέρνηση αρνείται να διαχειριστεί.

«Στην προεκλογική μου εκστρατεία, υποσχέθηκα μία Βαρσοβία για όλους» , δήλωσε ο Trzaskowski υπερασπίζοντας τη θέση του.


“Η Βαρσοβία είναι μια πόλη για όλα τα άτομα, μία πόλη που δεν κάνει διακρίσεις σε κανένα. Η Βαρσοβία για όλες/ους μας είναι ένας τόπος, όπου όλες/οι αισθάνονται ασφαλείς και το κάθε άτομο μπορεί να υπολογίζει στην αλληλεγγύη, ανεξάρτητα από φύλο, χρώμα, θρησκεία, προέλευση και σεξουαλικό προσανατολισμό.” 

Χαρακτηριστικά στη δήλωσή του μίλησε για την ανάγκη κατασκευής ξενώνα LGBT+ ατόμων, (καταφύγιο) και για κοινοτικό κέντρο, για την εισαγωγή του τοπικού συστήματος παρέμβασης σε κρίσεις και την παροχή πρόσβαση στην εκπαίδευση, με σκοπό την άρση των διακρίσεων και τη σεξουαλική διαπαιδαγώγηση στα σχολεία.

Η δήλωση αυτή αποτελεί το αποκορύφωμα των διαπραγματεύσεων μεταξύ του γραφείου του δημάρχου και του συνασπισμού των LGBTI οργανώσεων, που κράτησε οκτώ μήνες.

«Εκτός από την εφαρμογή συγκεκριμένων λύσεων στα ζητήματα της κοινότητάς μας, σήμερα μιλάμε για το να ζούμε τη ζωή μας με χαρά και περηφάνια στη Βαρσοβία, η οποία γίνεται μια πόλη Rainbow και ένας φάρος για την περιοχή» , δήλωσε ο εκπρόσωπος της Love Does Not Exclude, Oktawiusz Chrzanowski.

«Μπορούμε να έχουμε και ελπίζουμε σε ένα ασφαλέστερο περιβάλλον για εμάς και τις/τους συντρόφους μας, τις/ους φίλες/ους και τις οικογένειές μας» .


Μετά την υπογραφή της διακήρυξης από τον δήμαρχο, εθνικιστές και ομοφοβικοί αντέδρασαν έντονα. Ο επικεφαλής του Περιφερειακού Συμβουλίου Εκπαίδευσης στη νότια πόλη της Κρακοβίας χαρακτήρισε την εκπαιδευτική πρωτοβουλία για την ευαισθητοποίηση γύρω από τα LGBTI ζητήματα ως «προώθηση της παιδεραστίας» .

Τα μέσα μαζικής ενημέρωσης, συμπεριλαμβανομένου του φιλοκυβερνητικού δημόσιου ειδησεογραφικού δικτύου, μετέδιδαν στα προγράμματά τους ομοφοβική ρητορική. Φιλοξενούσαν «εμπειρογνώμονες» που κατηγόρησαν τις LGBT+ ακτιβίστριες και ακτιβιστές ότι σκοπεύουν να κακοποιήσουν τα παιδιά για να τα «μετατρέψουν σε ομοφυλόφιλα» .

Τα ακροδεξιά μέσα ενημέρωσης δήλωσαν ότι η διακήρυξη παρείχε ειδική μεταχείριση στην κοινότητα των LGBTI ατόμων, ομάδα που αποτελεί “απειλή” για την κοινωνία εξαιτίας των «υψηλών ποσοστών μολύνσεων από τον ιό του HIV» .

«Ο στόχος των μέσων μαζικής ενημέρωσης είναι να προκαλέσουν ένα ψυχρό κλίμα, εμποδίζοντας την εφαρμογή της διακήρυξης και να μας σταματήσουν από το να επαναλάβουμε την επιτυχία μας και σε άλλες πόλεις – δε θα υποκύψουμε σε αυτό το μίσος» , δήλωσε ο Δήμαρχος Trzaskowski.




Δες και αυτό!