Rain Dove: “Πώς να κάνεις coming out ως non-binary άτομο”

25/02/2019
από

Το μοντέλο και άτομο που ασχολείται ενεργά με τον ακτιβισμό, Rain Dove, έδωσε τα καλύτερα tips για να κάνεις coming out ως non-binary άτομο.

Μιλώντας στο Pinknews εξήγησε ότι χρειάστηκε να κάνει πολλές φορές coming out, πρώτα ως λεσβία, μετά ως πανσέξουαλ και μετά αποφασίζοντας ότι, επιτέλους, δε θέλει να περιορίζεται.

Το 29χρονο μοντέλο εξήγησε: “Γιατί δε μπορώ απλά να είμαι εγώ; Γιατί δε μπορώ απλά να αγαπώ αυτό που είμαι; Δε χρειάζεται να πω ότι είμαι ένα non-binary άτομο, απλά λέω “Είμαι εγώ και δεν αυτοπροσδιορίζομαι ως αρσενικό ή θηλυκό.” Δεν αυτοπροσδιορίζομαι ως οτιδήποτε, παρά μόνο ως ο εαυτός μου. Κι αν ο κόσμος θέλει να χρησιμοποιήσει αντωνυμίες όταν μου απευθύνεται, πολύ ευχαρίστως να με ρωτήσει.” 

Σε ότι αφορά τους γονείς, αλλά και τους ανθρώπους γενικότερα, που δε μπορούν να εκφράσουν αποδοχή και αλληλεγγύη, ανέφερε:

“Χρειάζεται να καταλάβουμε ότι κάποιοι άνθρωποι απλά είναι ανεπίδεκτοι μαθήσεως. Ειδικά κάποιοι γονείς, γεννήθηκαν μέσα σε ένα κλίμα πλύσης εγκεφάλου ιδεών, για το τι σημαίνει να είναι κανείς γονιός. Έχουν πολλά να ξετυλίξουν, έχουν ελπίδες και όνειρα για σένα. Έπρεπε να σκεφτούν και να διαλέξουν για σένα ένα όνομα και επέλεξαν τα ρούχα σου.” 

Εξηγεί ακόμη, ότι “Υπάρχει κάτι καινούργιο, που προσπαθούν να χωνέψουν, μοιάζει τρομακτικό και το αντιλαμβάνονται ως απειλή. Μπορεί να μην αποτελεί καλή πρακτική γονεϊκότητας το να αναστατώνεται κάποιος, αλλά συχνά αυτό που χρειάζονται είναι λίγο χρόνο, και χρειάζεται να σκεφτείς για το τελικό αποτέλεσμα. Πάντα να εκπαιδεύεις, να μη μισείς.”

Ακόμη συμβουλεύει πάντα να κάνεις coming out, όταν αισθανθείς ότι το περιβάλλον είναι ασφαλές κι εσύ είσαι έτοιμο, ως άτομο για να το κάνεις.

Υπογραμμίζει, μάλιστα, ότι δεν υπάρχει καμία πίεση στο να κάνεις coming out ως οποιοδήποτε φύλο ή σεξουαλικότητα.

“Το φύλο χρησιμοποιείται ως όπλο καταπίεσης”

“Δεν είσαι τίποτε λιγότερο αν δεν κάνεις coming out” , είπε: “Πιστεύω ότι είναι σημαντικό, διότι πολλά άτομα από εμάς ζουν σε περιβάλλοντα, που το coming out ισοδυναμεί με αστεγία. Μπορεί ακόμη να έχει ως αποτέλεσμα τη σωματική βία, τη σεξουαλική κακοποίηση και τη λεκτική κακοποίηση, που μπορεί να οδηγήσει σε περιορισμό των επιδόσεων στο σχολείο, που χρειάζεται να παρακολουθήσεις για να έχεις εφόδια στη ζωή σου.”

Και συνεχίζει… “Δε χρειάζεται να κάνεις coming out παντού, μόνο και μόνο για λόγους εγκυρότητας… το να γνωρίζεις εσύ την αλήθεια σου είναι η μεγαλύτερη μάχη, αλλά από τη στιγμή που γνωρίζεις την αλήθεια και την έχεις βρει μέσα σου, τότε είσαι μια χαρά.” 

Κι αν αποφασίσεις τελικά να κάνεις coming out, λέει, ότι είναι σημαντικό να διασφαλίσεις ότι: “ό,τι και να γίνει, να έχεις προετοιμαστεί για την κατάσταση. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι αν δεν έχεις καταφέρει να βρεις φιλικά πρόσωπα κι ανθρώπους, που να μπορούν να σε στηρίξουν συναισθηματικά, ψάξε να βρεις διαδικτυακές υπηρεσίες και προγράμματα, όπως το Trevor Project ή οργανώσεις στην περιοχή σου, ή ακόμη και κάποια καθηγήτρια ή κάποιον καθηγητή και ενημέρωσέ τους, ότι έχεις σκοπό να κάνεις coming out. Και να σιγουρευτείς ότι έχεις μία εναλλακτική για να μείνεις κάπου.” 

Τέλος, ανέφερε ότι χρειάζεται να καταλάβουμε ότι “υπάρχει ένας ολόκληρος πλανήτης εκεί έξω. Δε δεσμεύεσαι σε ένα σπίτι, μία πατρίδα, μία πόλη, ένα χωριό, αλλά μπορείς να αράξεις οπουδήποτε. Δεν υπάρχει κανένα απολύτως όριο στο “εσύ” , στο που είσαι εσύ, οπότε μην περιορίζεις τον εαυτό σου.” 




Δες και αυτό!