Ζητούν απαντήσεις για τον Εμπουκά

22/02/2019

Να κινηθούν οι εισαγγελικές αρχές, να σταματήσει η εσπευσμένη διαδικασία μεταφοράς της σορού του Νιγηριανού Εμπουκά στη χώρα του και να δοθεί η δυνατότητα στην οικογένειά του να ορίσει δικό της τεχνικό σύμβουλο, που θα προβεί σε ιατροδικαστική εξέταση, ζήτησαν χθες αντιρατσιστικές και αντιφασιστικές οργανώσεις, μεταναστευτικές συλλογικότητες και κόμματα και οργανώσεις της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς σε κινητοποίηση διαμαρτυρίας και συνέντευξη Τύπου έξω από το Α.Τ. Ομονοίας, εκεί όπου έχασε τη ζωή του ο Εμπουκά στις 8 Φεβρουαρίου.

Σύμφωνα με την αστυνομία, ο θάνατος συνέβη στις 12.30 το μεσημέρι, στον θάλαμο αναμονής του αστυνομικού τμήματος, όπου είχε προσαχθεί ο Εμπουκά, και οφείλεται σε πνευμονικό οίδημα.

Η αστυνομία παραπέμπει στο ιατροδικαστικό πόρισμα και στις τοξικολογικές εξετάσεις για να φανούν τα ακριβή αίτια του θανάτου.

Το ιατροδικαστικό πόρισμα και τις τοξικολογικές εξετάσεις περιμένουν επίσης η σύζυγος του Εμπουκά, Τζιτζί, και μητέρα των δυο παιδιών τους, έξι μηνών και πέντε χρόνων, όπως και η κοινότητα των Νιγηριανών.

Ωστόσο, όπως είπε σε συνέντευξη Τύπου η Τζιτζί στην αρχή της εβδομάδας, η αστυνομία τής έκρυψε τον θάνατο του συζύγου της για περισσότερο από ένα εικοσιτετράωρο.

Σύμφωνα, πάντως, με τον πρόεδρο της Νιγηριανής Κοινότητας, Ντόναλντ Οκουαγουέρε, ο ίδιος και η Τζιτζί δεν είδαν μώλωπες ή άλλα εμφανή σημάδια κακοποίησης στο σώμα του νεκρού, στο ψυγείο του νεκροτομείου. Σημείωσε, όμως, ότι δεν είναι πάντα εμφανή τα σημάδια στο σκούρο δέρμα.

Απάνθρωπος εμπαιγμός

«Απαιτούμε από την ΕΛ.ΑΣ. να δώσει επιτέλους ξεκάθαρες απαντήσεις για τις συνθήκες που οδήγησαν τον Εμπουκά στον θάνατο. Γιατί δεν ενημέρωσε την οικογένεια η αστυνομία και, ακόμα χειρότερα, γιατί απέκρυψε τον θάνατο; Ο απάνθρωπος εμπαιγμός της αστυνομίας σ’ αυτή τη γυναίκα και η προσβολή του νεκρού δείχνει ότι το Α.Τ. μεθοδεύει, έχει ξεκινήσει διαδικασίες συγκάλυψης», σημείωσε χθες η Αγγελική Βαλσαμάκη από τον Αντιφασιστικό Συντονισμό.

«Υπάρχουν περιστατικά αστυνομικής βίας κατά μεταναστών, όμως σ’ αυτή την περίπτωση, προκειμένου να μην προβούμε σε βιαστικά συμπεράσματα, θελήσαμε να μελετήσουμε διεξοδικά τα στοιχεία. Θέλουμε να πιέσουμε για να έχουμε γρήγορα και έγκαιρα την ιατροδικαστική έκθεση, τις τοξικολογικές εξετάσεις και κάποιες επίσημες μαρτυρίες από το ΕΚΑΒ» σημείωσε ο Μιχάλης Αφολάνιο, Νιγηριανός, από το κίνημα της δεύτερης γενιάς μεταναστών.

Η Νόρα Ουκοτσούκο, πρόεδρος της Νιγηριανής Οργάνωσης Γυναικών, σημείωσε ότι κι αυτή έμεινε ορφανή από μικρή και γνωρίζει τι σημαίνει για τα παιδιά του Εμπουκά να μείνουν χωρίς πατέρα.

«Ενας άνθρωπος προσήχθη στο τμήμα για εξακρίβωση στοιχείων, μπήκε ζωντανός και βγήκε νεκρός. Οταν η γυναίκα του επικοινώνησε με το αστυνομικό τμήμα, της είπαν να δηλώσει εξαφάνιση. Οταν επικοινωνήσαμε, μας είπαν ότι θα κάνουν προανάκριση, δέκα μέρες μετά το συμβάν. Αυτά είναι τα τεκμήρια που θεωρούμε ότι τούτο το Α.Τ., όπως χρόνια τώρα, έχει λερωμένη τη φωλιά του», σημείωσε ο Τάκης Γιαννόπουλος από τον Αντιφασιστικό Συντονισμό και το Antinazi Zone.

πηγή: efsyn.gr

Vasilis Thanopoulos

Από μικρός ήθελα να γίνω αστροναύτης. Εξάλλου, πάντα θυμάμαι να μου λένε ότι "πετάω στα αστέρια". Λόγω όμως σχετικής υψοφοβίας αποφάσισα να αλλάξω επαγγελματικό προσανατολισμό και να γίνω δημοσιογράφος (απ' το κακό στο χειρότερο), Μπήκα στο Πάντειο (Τμήμα Επικοινωνίας, Μέσων & Πολιτισμού) και λίγους καφέδες αργότερα πήρα το πτυχίο μου. Έκτοτε το επαγγελματικό μου μετερίζι με έχει οδηγήσει στην πόρτα ανθρωπιστικών οργανισμών (Διεθνή Αμνηστία, Έλιξ) αλλά και πολλών έντυπων και διαδικτυακών μέσων (Esquire, Nitro, Protagon, κλπ). Η σχέση μου με το Antivirus ξεκίνησε τυχαία τον Μάρτιο του 2013. Έκτοτε έγινε λατρεία... Είτε εδώ είτε στο περιοδικό, όλο και κάπου θα με πετύχετε. Αν τώρα θέλετε να κάνετε και κάποιο σχόλιο... θα με βρείτε στο [email protected]. Cu!




ANTIVIRUS POLLS

Πόσο σημαντικά θεωρείτε ότι είναι για τα κόμματα στην Ελλάδα τα ΛΟΑΤΚΙ+ δικαιώματα;

View Results

Loading ... Loading ...

Δες και αυτό!