Βανδάλισαν μνημείο αφιερωμένο στους ομοφυλόφιλους που διώχθηκαν από Ναζί

07/02/2019
από

Το μνημείο για τους ομοφυλόφιλους που διώχθηκαν επί ναζισμού, που βρίσκεται στο Τίργκαρτεν από το 2008, πολύ κοντά στο μνημείο του ολοκαυτώματος, βανδαλίστηκε για δεύτερη φορά.

Σύμφωνα με σχετικές πληροφορίες της γερμανικής έκδοσης τέχνης Monopol, το μνημείο βανδαλίστηκε με μαύρη μπογιά. Δεν είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει μία τέτοια πράξη ομοφοβίας και βανδαλισμού στο εν λόγω μνημείο, καθώς και το 2008, είχε βανδαλιστεί λίγο μετά τα αποκαλυπτήριά του.

Για περισσότερα από 10 χρόνια σχειδιάστηκε και υλοποιήθηκε το μνημείο, μετά από διαγωνισμό κατά την περίοδο 2005-2006, που τελικά κέρδισαν κι ανέλαβαν οι καλλιτέχνες Elmgreen & Dragset. Η πρότασή τους αφορούσε στην προβολή ταινίας, την οποία μπορεί κανείς να δει από ένα «παράθυρο» στην πλευρά μίας τετράγωνης, τσιμεντένιας κατασκευής.

Οι σχεδιαστές επιθυμούσαν το μνημείο να μην αποτελεί μία στατική δημιουργία, αλλά να αφορά σε μια κατασκευή, η οποία θα αποτύπωνε τον «χαρακτήρα ενός ζωντανού οργανισμού που υπόκειται σε μια δυναμική αλλαγή» .

Οι καλλιτέχνες σχολίασαν, μέσω email προς το Hyperallergic, τον βανδαλισμό του μνημείου επισημάινοντας τα εξής: «Μπορεί να αποκατασταθεί – είχε βανδαλιστεί και στο παρελθόν και ξαναστήθηκε στα πόδια του – πολύ χειρότερο είναι το θύμα της βίαιης ομοφοβίας να είναι ένας άνθρωπος. Οι επιθέσεις στο μνημείο μάς θυμίζουν ότι το πρόβλημα με την ομοφοβία είναι ακόμη πολύ πραγματικό και συναφές, ειδικά με το ότι το γερμανικό δεξιό κόμμα AFD εξελέγη ξαφνικά σε τοπικές κυβερνήσεις και με το ότι άνθρωποι σαν τον Πενς και τον Μπολσονάρο είναι τώρα στην εξουσία» .

Ιστορικά, αξίζει να αναφέρουμε ότι από τη δεκαετία του 1930 περίπου 50.000 ομοφυλόφιλοι άνδρες καταδικάστηκαν στα δικαστήρια των Ναζί, σημαντικό ποσοστό αυτών ευνουχίστηκε, ενώ χιλιάδες στάλθηκαν σε στρατόπεδα συγκέντρωσης.




ANTIVIRUS POLLS

Πόσο σημαντικά θεωρείτε ότι είναι για τα κόμματα στην Ελλάδα τα ΛΟΑΤΚΙ+ δικαιώματα;

View Results

Loading ... Loading ...

Δες και αυτό!