Ο πρώτος ανοιχτά gay πολιτικός της Πολωνίας κατεβαίνει με δικό του κόμμα

04/02/2019
από

Ο πρώτος ανοιχτά gay πολιτικός της Πολωνίας και πρώην δήμαρχος της πόλης Σλούπσκ, Robert Biedroń ξεκίνησε ένα νέο προοδευτικό, φιλευρωπαϊκό πολιτικό κόμμα με το όνομα Άνοιξη, με σκοπό να ασκήσει έντονη αντιπολίτευση, απέναντι στο κυβερνών κόμμα που ανήκει στον χώρο της δεξιάς, εν όψει των φετινών εθνικών και ευρωπαϊκών εκλογών.

Μιλώντας σε μία πορεία στην πρωτεύουσα της Βαρσοβίας, ο Biedron δήλωσε:

“Τα τελευταία χρόνια είχαμε μια πολύ δύσκολη επιλογή. Από τη μία πλευρά, την πολιτική στατιστικών και οικονομικών δεικτών. Από την άλλη μια γελοιογραφία της δημοκρατίας, με συνταγματικές παραβιάσεις, περιορισμούς στα δικαιώματα των γυναικών και προπαγάνδα. Ούτε η μία πλευρά ούτε η άλλη λύνουν τα προβλήματά μας. Έχουμε πόλεμο. Δε θα τους αφήσουμε πλέον να κυβερνούν την Πολωνία, αντί για εμάς. Όλοι μας έχουν απογοητεύσει. Είμαστε η Άνοιξη, φέρουμε καθαρό αέρα στην πολωνική πολιτική σκηνή” .

Ο 42χρονος πρώην δήμαρχος έχει δεσμευθεί να φέρει την αναγνώριση του συμφώνου συμβίωσης, μεταξύ ομόφυλων ζευγαριών, την ίση αμοιβή για τις γυναίκες, την καλύτερη πρόσβαση σε αμβλώσεις και την ενίσχυση των δικαιωμάτων τους σε σχέση με την αναπαραγωγή, καθώς και την καθολική σύνταξη γήρατος.

Υποσχέθηκε, επίσης, να διαχωρίσει την πολιτική από την εκκλησία, η οποία έχει σημαντική επιρροή στη βαθιά καθολική χώρα. Ο Biedron δεσμεύθηκε, ακόμη, να ενώσει τη χώρα μετά τη δημόσια δολοφονία του φιλελεύθερου δημάρχου Gdansk Pawel Adamowicz τον Ιανουάριο, γεγονός που έθεσε ερωτήματα σχετικά με την αύξηση της ρητορικής του μίσους.

Στην ιστοσελίδα του Biedron, ο ίδιος περιγράφει τον εαυτό του, ως κάποιον που «επιμένει ενάντια στην παλίρροια» και που μπορεί να «ενώσει» τους ανθρώπους:

“Είμαι πολιτικός που αγαπά την Πολωνία, ο οποίος επικεντρώνεται στην αειφόρο ανάπτυξη μιας σύγχρονης ειλικρινούς πολιτείας, που παρέχει ίσες ευκαιρίες για όλες/ους, υποστηρίζοντας την εκπαίδευση και τον πολιτισμό, διασφαλίζοντας την ασφάλεια και την ανάπτυξη. Αλλά, πρώτα απ ‘όλα, θα είμαι πάντα ο ίδιος, ο Robert Biedron.” 




Δες και αυτό!