Γιατί όλο και περισσότερες queer οργανώσεις ζητούν το μποϊκοτάρισμα της φετινής Γιουροβίζιον

31/01/2019

Queer οργανώσεις από 20 χώρες της Ευρώπης (και τον υπόλοιπο κόσμο) καλούν την παγκόσμια LGBT+ κοινότητα να πάρει θέση υπέρ των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Παλαιστίνη, μποϊκοτάροντας τον φετινό διαγωνισμό της Γιουροβίζιον στο Ισραήλ.

Περισσότερες από 60 οργανώσεις από την Ευρώπη και τον υπόλοιπο κόσμο καλούν την κοινότητα να στείλει ένα ηχηρό μήνυμα κατά των δολοφονιών του λαού της Παλαιστίνης.

Οι οργανώσεις κατηγορούν το Ισραήλ για “ύπουλη χρήση του θεσμού της Γιουροβίζιον”, η οποία έχει την έντονη υποστήριξη της LGBT+ κοινότητας, “για να αποσπάσει την προσοχή του κόσμου από τα εγκλήματα πολέμου εναντίον των Παλαιστινίων».

Το κάλεσμα, που ξεκίνησε από τις παλαιστινιακές queer ομάδες, υπενθυμίζει ότι τα επεισόδια του Stonewall συμβολίζουν την αντίσταση της LGBT+ κοινότητας κατά της καθημερινής παρενόχλησης και βίας, όπως αυτή που υφίστανται καθημερινά δεκάδες χιλιάδες Παλαιστίνιοι στη Γάζα.

Για τον ίδιο λόγο ζητούν το μποϊκοτάρισμα και του Pride στο Τελ Αβίβ.

Από τον περασμένο Μάρτιο, οι ισραηλινοί ελεύθεροι σκοπευτές πυροβόλησαν και σκότωσαν περισσότερους από 200 άοπλους Παλαιστίνιους που συμμετείχαν στις διαμαρτυρίες στη Γάζα.

Το Ισραήλ πραγματοποίησε μια εορταστική συναυλία με την νικήτρια του 2018, Netta Barzilai, το βράδυ της πιο θανατηφόρας ημέρας της Γάζας, στην οποία οι ισραηλινές δυνάμεις σκότωσαν 62 αμάχους Παλαιστίνιους.

Ανάμεσα στις οργανώσεις που “υιοθέτησαν” το κάλεσμα αυτό είναι η Pinkwatching Israel, η National LGBT Committee 4 UNISON και η ACT UP.

Το κάλεσμα #BoycottEurovision2019 στο Ισραήλ υποστηρίζουν και πολλοί καλλιτέχνες που είχαν διαγωνισθεί στον παρελθόν, πολιτικοί αλλά και επιστήμονες.

Vasilis Thanopoulos

Από μικρός ήθελα να γίνω αστροναύτης. Εξάλλου, πάντα θυμάμαι να μου λένε ότι "πετάω στα αστέρια". Λόγω όμως σχετικής υψοφοβίας αποφάσισα να αλλάξω επαγγελματικό προσανατολισμό και να γίνω δημοσιογράφος (απ' το κακό στο χειρότερο), Μπήκα στο Πάντειο (Τμήμα Επικοινωνίας, Μέσων & Πολιτισμού) και λίγους καφέδες αργότερα πήρα το πτυχίο μου. Έκτοτε το επαγγελματικό μου μετερίζι με έχει οδηγήσει στην πόρτα ανθρωπιστικών οργανισμών (Διεθνή Αμνηστία, Έλιξ) αλλά και πολλών έντυπων και διαδικτυακών μέσων (Esquire, Nitro, Protagon, κλπ). Η σχέση μου με το Antivirus ξεκίνησε τυχαία τον Μάρτιο του 2013. Έκτοτε έγινε λατρεία... Είτε εδώ είτε στο περιοδικό, όλο και κάπου θα με πετύχετε. Αν τώρα θέλετε να κάνετε και κάποιο σχόλιο... θα με βρείτε στο [email protected]. Cu!




Δες και αυτό!