Ήρθε η στιγμή να κάνουμε κάτι για την τρανς γονεϊκότητα

31/01/2019

Όλες οι οικογένειες ίσεςΝαι στην τρανς γονεϊκότητα!

Ένα σημαντικός αποκλεισμός που υφίστανται – μεταξύ άλλων – τα τρανς άτομα στη χώρα μας έχει να κάνει με το θέμα της γονεϊκότητας, αφού στην ουσία χάνουν το δικαίωμα της νόμιμης σχέσης με το παιδί τους.

Ένα τέτοιο άτομο είναι και η Βανέσα Βενέτη, μια τρανς γυναίκα που αποφάσισε να πολεμήσει τον αποκλεισμό αυτό και να αγωνιστεί ώστε “να διεκδικήσει τη δυνατότητα της σχέσης με την κόρη της”.

Προκειμένου η Βανέσα να μπορέσει να συνεχίσει τον αγώνα της, διοργανώνεται ένα πάρτι οικονομικής ενίσχυσης με στόχο να καλυφθούν οι ανάγκες για τη νομική της υποστήριξη. Το πάρτι θα γίνει την Πέμπτη 07 Φεβρουαρίου στις 21:00 στο BeQueer (Κελεού 10).

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει η ίδια “δεν είναι μόνον γιατί με το τωρινό σύστημα της χώρας μας, τα ληξιαρχικά έγγραφα των παιδιών των τρανς γονέων δεν αντικατοπτρίζουν το ορθό φύλο του γονέα, αλλά παράλληλα και για το γεγονός ότι στους εν διαστάσει ή χωρισμένους γονείς, η συνέχιση της σχέσης του παιδιού με τον τρανς γονέα του, δεν εξαρτάται από την επιθυμία του παιδιού ή του τρανς γονέα του, αλλά από τον άλλο γονέα. Και αυτό γιατί, ο δεύτερος γονέας λόγω της προνομιακής θέσης που έχει, μπορεί να χρησιμοποιήσει την τρανσφοβία που τον διακρίνει, η οποία ενδεχομένως πηγάζει από την άγνοια του/της και παράλληλα να εκμεταλλευτεί την οικονομική στενότητα του τρανς γονέα, προκειμένου να στερήσει από το παιδί τη συνέχιση της σχέσης του με τον τρανς γονέα του, καταπατώντας έτσι τις ψυχολογικές και συναισθηματικές ανάγκες τόσο του παιδιού όσο και του τρανς γονέα, και άρα την προστασία των δικαιωμάτων τους.

Αν λοιπόν στο ερώτημα “αν δικαιούμαστε να διεκδικούμε την προστασία των δικαιωμάτων των παιδιών μας να μη στερούνται να μας βλέπουν, επειδή και μόνον είμαστε τρανς;” απαντάς θετικά και αν πραγματικά πιστεύεις ότι “όλες οι οικογένειες ίσες”, δεν έχεις παρά να περάσεις μια βόλτα.

Ένα σημαντικό πάρτι οικονομικής ενίσχυσης

Vasilis Thanopoulos

Από μικρός ήθελα να γίνω αστροναύτης. Εξάλλου, πάντα θυμάμαι να μου λένε ότι "πετάω στα αστέρια". Λόγω όμως σχετικής υψοφοβίας αποφάσισα να αλλάξω επαγγελματικό προσανατολισμό και να γίνω δημοσιογράφος (απ' το κακό στο χειρότερο), Μπήκα στο Πάντειο (Τμήμα Επικοινωνίας, Μέσων & Πολιτισμού) και λίγους καφέδες αργότερα πήρα το πτυχίο μου. Έκτοτε το επαγγελματικό μου μετερίζι με έχει οδηγήσει στην πόρτα ανθρωπιστικών οργανισμών (Διεθνή Αμνηστία, Έλιξ) αλλά και πολλών έντυπων και διαδικτυακών μέσων (Esquire, Nitro, Protagon, κλπ). Η σχέση μου με το Antivirus ξεκίνησε τυχαία τον Μάρτιο του 2013. Έκτοτε έγινε λατρεία... Είτε εδώ είτε στο περιοδικό, όλο και κάπου θα με πετύχετε. Αν τώρα θέλετε να κάνετε και κάποιο σχόλιο... θα με βρείτε στο [email protected]. Cu!




Δες και αυτό!