Τρεις επιλογές φύλου στα διαβατήρια της Αυστραλίας

16/09/2011
antivirus magazine διαφήμιση

 

Σύμφωνα με ανακοίνωση της κυβέρνησης της Αυστραλίας, τα διαβατήρια της χώρας θα έχουν από εδώ και στο εξής τρεις επιλογές φύλου – άνδρας, γυναίκα και απροσδιόριστο — ώστε να συμβαδίζουν με τις νέες οδηγίες που δίνουν τέλος στις διακρίσεις, εναντίον των τρανς και των μεσοφυλικών ατόμων.

Τα μεσοφυλικά άτομα θα έχουν πλέον τη δυνατότητα να επιλέγουν στο διαβατήριο τους, το γένος με τον όρο “X.”.

Τα τρανς άτομα θα μπορούν να επιλέγουν ένα από τα δυο φύλα, καταθέτοντας ιατρική γνωμάτευση που να υποστηρίζει την επιλογή τους. Δεν θα μπορoύν να διαλέγουν την επιλογή “X.”

Μέχρι σήμερα τα αυστραλιανά διαβατήρια περιορίζονταν στις κλασικές δυο επιλογές άνδρα ή γυναίκας και τα άτομα δεν είχαν τη δυνατότητα να αλλάζουν το φύλο τους στο διαβατήριο, παρά μόνο αν είχαν προχωρήσει σε χειρουργική επέμβαση αλλαγής φύλου.

Οι Αυστραλοί ακολουθούν στο συγκεκριμένο θέμα τις Ηνωμένες Πολιτείες, οι οποίες ένα χρόνο πριν, είχαν αφαιρέσει το προαπαιτούμενο της επέμβασης αλλαγής φύλου, προκειμένου να μπορεί ένα τρανσέξουαλ άτομο να αλλάξει το φύλο στο διαβατήριο του.

Σύμφωνα με την Αυστραλέζα γερουσιαστή Λουίζ Πρατ, “Είναι μια σημαντική νίκη για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Είναι σημαντικό ένα άτομο να έχει τη δυνατότητα να επιλέγει το φύλο του, ως απροσδιόριστο, εάν το επιθυμεί.”


Πηγή: Associated Press




Δες και αυτό!