Απαγόρευση του Grindr στο Λίβανο εν μέσω αντί-gay καταστολής

23/01/2019
από

Η εφαρμογή Grindr σταμάτησε απότομα να λειτουργεί για τους χρήστες στο Λίβανο στις 18 Ιανουαρίου του 2019, χωρίς καμία προειδοποίηση. Αμέσως, οι LGBT+ οργανώσεις της χώρας σήμαναν το συναγερμό.

Οι οργανώσεις επικοινώνησαν με τις υπηρεσιών διαδικτύου σχετικά με την απαγόρευση και ενημερώθηκαν, ότι η ενέργεια αυτήν έγινε μετά από εντολή του Υπουργείου Τηλεπικοινωνιών του Λιβάνου. Παραδόξως, σε δήλωσή του στην εφημερίδα Daily Star του Λιβάνου, εκπρόσωπος του υπουργείου της κυβέρνησης αρνήθηκε ότι γνωρίζει την έκδοση οποιασδήποτε τέτοιας εντολής.

Οι διοργανωτές της Pride της Βηρυτού με ανάρτηση στο Facebook δήλωσαν:

“Σε μερικούς ανθρώπους, η εφαρμογή δεν συνδέεται καθόλου, σε άλλα άτομα συνδέεται, αλλά κάποια προφίλ και συνομιλίες δεν φορτώνουν, εκτός εάν έχουν πρόσβαση από ιδιωτικό δίκτυο wifi. Αυτή η απαγόρευση είναι μια νέα επίθεση στις ελευθερίες του Λιβάνου και σκοπεύει να συρρικνώσει την εθνική πρόσβαση στο διαδίκτυο, λόγω προσωπικών σχέσεων. Η απαγόρευση μιας εφαρμογής από δημόσιο wifi, υπονοεί ότι ο δημόσιος χώρος δεν είναι ένας χώρος για όλα τα άτομα. Περιορίζει τους ανθρώπους στα ιδιωτικά δίκτυα (σπίτι, καφετέριες και δουλειά), σπρώχνοντας πίσω στη ντουλάπα το Grindr, τους χρήστες του, τις αναπαραστάσεις του σεξουαλικού προσανατολισμού και της ταυτότητας φύλου, πίσω από κλειστές πόρτες.” 

Το Pride της Βιρτζίνια πρόσθεσε για την απόπειρα λογοκρισίας:

“[Είναι] μια προσέγγιση της ύπαρξης, αλλά όχι να υπάρχεις πάρα πολύ” , “να ζεις τη ζωή σου μακριά από εμάς” , να είσαι ιδιωτικός για το ποιος είσαι και να μην επιβάλεις τον εαυτό σου στη δημόσια σφαίρα. Αυτό υπογραμμίζει τον τρόπο με τον οποίο λαμβάνονται αυτές οι αποφάσεις, με φόντο την παραπληροφόρηση και την κακή επικοινωνία. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο εκπαιδεύουμε τους εαυτούς μας και προωθούμε την κατάλληλη επικοινωνία με τους υπεύθυνους λήψης αποφάσεων, που είναι πρωταρχικής σημασίας για την αντιμετώπιση και την αποδόμηση των μύθων, των ψεμάτων και των προκαταλήψεων σχετικά με τα LGBTIQ+ άτομα” .

Ο Λίβανος έχει σταθεροποιήσει την LGBT+ κοινότητα

Gay εφαρμογές, όπως το Grindr, είναι ζωτικής σημασίας για τους gay άνδρες και τους άντρες που κάνουν σεξ με άνδρες στην περιοχή. Είναι τεχνικά παράνομο να είσαι ομοφυλόφιλος στο Λίβανο, αν και τα δικαστήρια έχουν αποφανθεί ότι οι παλαιοί νόμοι, που απαγορεύουν το ομόφυλο σεξ, δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται για να στοχοποιούνται τα LGBT+ άτομα. Αν και η LGBT+ κοινότητα της χώρας έχει ιστορικά μεγαλύτερη ελευθερία από ό,τι συμβαίνει στις γειτονικές χώρες, οι αρχές του Λιβάνου πέρσι κατέρρευσαν.

Τον Μάιο του 2018, η αστυνομία συνέλαβε τον διοργανωτή του ετήσιου Pride της Βηρυτού, αναγκάζοντας την ακύρωση της εκδήλωσης του Pride του 2018. Λιβανέζικες αρχές επιτέθηκαν, επίσης ,σε διάσκεψη LGBT+ ατόμων τον Οκτώβριο. Η διάσκεψη της NEDWA, που διοργάνωσε το Αραβικό Ίδρυμα για την Ελευθερία και την Ισότητα (AFE) και πραγματοποιείται ετησίως από το 2013, με συμμετοχή ανθρώπων από ολόκληρη τη Μέση Ανατολή, διαλύθηκε το 2018, καθώς η αστυνομία συνέλαβε τον διευθυντή της AFE, Georges Azzi, διατάζοντας τον να ακυρώσει τη διάσκεψη και να σταματήσει τις δραστηριότητες που σχετίζονταν με αυτήν.




Δες και αυτό!