Μια βιβλιοθήκη για μη λευκά queer και τρανς άτομα

24/01/2019
από

«Εστιάζουμε 100% στους ”μη λευκούς ανθρώπους” – στα βιβλία, στην ποίηση, στα πάντα!»

Δύο άτομα που έχουν μια πολύ δυνατή φιλία από το Γουίνιπεγκ του Καναδά, δημιούργησαν έναν χώρο για όλα τα μη λευκά, two spirit, queer και τρανς άτομα στην πόλη τους.

Οι Renu Shonek και Carla Taylor έχουν ιδρύσει μια βιβλιοθήκη, όπου μπορούν να αισθάνονται ότι αντιπροσωπεύονται όλα τα άτομα: μη λευκά, two spirit, queer και τρανς άτομα.

Το επίκεντρο είναι τα μη λευκά άτομα

Η αντιπροσώπευση είναι τεράστιο ζήτημα, δήλωσε η Shonek στην CBC Arts.
«Υπάρχουν πάρα πολλοί άνθρωποι που δεν ακούγεται η φωνή τους, ειδικά μη λευκά queer και LGBTI άτομα.» 

“Εστιάζουμε 100% σε μη λευκά άτομα – στα βιβλία, στην ποίηση, στα πάντα. [Συχνά] οπουδήποτε κι αν πας ακούς για λευκούς ανθρώπους και τα μη λευκά άτομα δεν υπάρχουν” δήλωσαν από κοινού.

Για το άτομο που χρησιμοποιεί το όνομα Taylor, το να αυτοπροσδιορίζεται ως two-spirit, πιστεύοντας ότι αυτή η συγκεκριμένη ταυτότητα το εκπροσωπεί, είναι ιδιαίτερα σημαντικό.

“‘Ολη η ιδέα της αποικιοκρατίας είναι να γίνεται πάντα ακριβώς αυτό που γίνεται στον κόσμο: όταν ένα two-spirit ήταν ένα μη λευκό, two spirit, queer ή/και τρανς άτομο, κάνει κάτι, το κάτι έξω από το σύστημα. Οπότε συχνά δυσκολεύονται να δημιουργήσουν οτιδήποτε, οπότε γι’ αυτό είναι τόσο σημαντικό να δημιουργούνται χώροι που τους θέλουμε.”

Πού θα είναι η βιβλιοθήκη;

Η βιβλιοθήκη θα στεγάζεται στο κέντρο ευεξίας Revolution, που ανήκει στο two-spirit άτομο Taylor, προσφέροντας, επίσης, υπηρεσίες υγείας.

«Έτσι, είμαστε ένας χώρος για τον κόσμο, που ίσως έχει υποστεί διακρίσεις» , δήλωσε υπογραμμίζοντας ότι:

“Κι αυτή η βιβλιοθήκη ταιριάζει πραγματικά στο όραμα αυτού του χώρου: θέλαμε πραγματικά να παρέχουμε το αγαθό του ασφαλή χώρου στα μη λευκά, two spirit, queer και τρανς άτομα.

Οι Shonek και Taylor κερδίζουν χρήματα, αλλά διαβεβαίωσαν ότι οι εργασίες ανακαίνισης θα χρειαστεί να πραγματοποιηθούν την άνοιξη.

 




Δες και αυτό!