H μεγαλύτερη συγκέντρωση ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων στην ιστορία στη Νέα Υόρκη

22/01/2019
από

Εάν δεν έχετε επισκεφτεί τη Νέα Υόρκη για το Pride, αλλά το σκέφτεστε, φέτος είναι η κατάλληλη στιγμή.

Αυτόν τον Ιούνιο, η πόλη της Νέας Υόρκης θα φιλοξενήσει την ετήσια εβδομάδα Υπερηφάνειας, η οποία συμπίπτει με την 50ή επέτειο του Stonewall. Επιπλέον, η πολιτεία της Νέας Υόρκης θα φιλοξενήσει το περιπλανώμενο Παγκόσμιο Φεστιβάλ Υπερηφάνειας (World Pride), γεγονός που σημαίνει ότι οι εορτασμοί θα περιλαμβάνουν πάνω από 50 εκδηλώσεις κατά τη διάρκεια του μήνα, ενώ η προσέλευση αναμένεται να ξεπεράσει τα 4 εκατομμύρια άτομα – πέρυσι οι επισκέπτες ξεπέρασαν τα 2 εκατομμύρια. Nαι, μιλάμε για πολλά queer άτομα.

Έχουν ήδη περάσει 50 χρόνια από αυτή την πολιτική εξέγερση, η οποία ξεκίνησε κυρίως από τρανς και μη λευκά άτομα, αποτελώντας το έναυσμα γι’ αυτό το σύγχρονο κίνημα, αναφέρει η οργάνωση Heritage of Pride. Η οργάνωσή θα πραγματοποιήσει 25 επίσημες εκδηλώσεις Yπερηφάνειας στη Νέα Υόρκη. Το Φεστιβάλ Υπερηφάνειας έχει επενδύσει αμέτρητες ώρες εθελοντισμού και ενέργειας για να οργανώσει τις φετινές εκδηλώσεις.

Ο προγραμματισμός ξεκίνησε το 2009, με την εκδήλωση να περιλαμβάνει ήδη την βραβευμένη με Grammy τραγουδίστρια Melissa Etheridge ως μία από τους καλλιτέχνες που θα εμφανιστούν στην τελετή λήξης του Παγκόσμιου Φεστιβάλ Υπερηφάνειας που θα διεξαχθεί στην Times Square στις 30 Ιουνίου. Η εκδήλωση αυτή θα συμπληρωθεί από μια τελετή έναρξης που θα πραγματοποιηθεί στις 26 Ιουνίου και θα περιλαμβάνει πολλά γνωστά ονόματα, καθώς και το OutCinema, ένα τριήμερο φεστιβάλ κινηματογράφου.

Θα περιλαμβάνει επίσης μια διήμερη διάσκεψη πάνω στα ανθρώπινα δικαιώματα, ένα τριήμερο μουσικό φεστιβάλ (Pride Island), μία πορεία μνήμης προς τιμήν του Stonewall, το “Geeks Out” (gays cosplay φεστιβάλ), καθώς και την ετήσια πορεία.

Οι διοργανωτές δηλώνουν πως δεν πρόκειται απλά για μία παρέλαση, αναφερόμενοι σε όσους τους κρίνουν για έλλειψη ιδεολογικής στάσης. “Είναι μια πορεία, που θέλει να περάσει ένα μήνυμα” . Η διοργάνωση επιβεβαιώνει επίσης πως έχουν στηθεί κερκίδες για να περιλαμβάνουν όσο το δυνατόν περισσότερες οργανώσεις και έχουν προβλεφθεί τυχόν διαδηλώσεις – οι οποίες έχουν γίνει ολοένα και πιο δημοφιλείς τα τελευταία πέντε χρόνια, ιδίως μετά την ένταξη των αστυνομικών και των εταιρειών στις εκδηλώσεις. Όμως, όπως αναφέρουν εύστοχα, το Φεστιβάλ Υπερηφάνειας αποτελεί από μόνο του μια διαμαρτυρία και έχει χώρο για όλους.

Το Παγκόσμιο Φεστιβάλ Υπερηφάνειας είναι ένα επίσημο γεγονός το οποίο ξεκίνησε το 2000 από την InterPride, μια διεθνή οργάνωση. Στο παρελθόν το Παγκόσμιο Φεστιβάλ Υπερηφάνειας έχει φιλοξενηθεί στη Μαδρίτη και το Τορόντο. Αυτή θα είναι η πρώτη χρονιά που θα έρθει στις Ηνωμένες Πολιτείες και θα αποτελέσει έναν μήνα εορτασμών σε ολόκληρη την πολιτεία της Νέας Υόρκης.

Τα γεγονότα θα περιλαμβάνουν το “Pride on the Beach” στο Long Island στις 21-23 Ιουνίου, όπου η πόλη θα φιλοξενήσει τη δική της Παρέλαση Υπερηφάνειας, τη δεύτερη ετήσια Παρέλαση Υπερηφάνειας Κατοικιδίων, καθώς και το “Pride in the Falls”, στις 5 Ιανουαρίου, όπου οι καταρράκτες του Νιαγάρα θα μετατρέψουν τα νερά τους σε μια αναπαράσταση της σημαίας της υπερηφάνειας.

Οι εκδηλώσεις θα αποτελέσουν τη μεγαλύτερη συγκέντρωση ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων στην ιστορία. Σύμφωνα με τους διοργανωτές, υπάρχει ήδη 90% πληρότητα στο Μανχάταν καθ ‘όλη τη διάρκεια των δύο τελευταίων εβδομάδων του Ιουνίου, στην καρδιά δηλαδή του φεστιβάλ.

www.out.com

Απόδοση: Θοδωρής Καφάσης




Δες και αυτό!