“Ο ρατσισμός υπάρχει στην LGBT κοινότητα και πρέπει να αντιμετωπίσει – ξεκινώντας από τη σημαία του Pride” 

18/01/2019
από

Γράφει ο Chris Joell-Deshields
Διευθυντής διασύνδεσης της κοινότητας για το Pride του Λονδίνου

Ενθουσιάστηκα όταν διάβασα ότι το Pride του Μάντσεστερ έχει συμπεριλάβει μαύρες και καφέ λωρίδες στη σημαία υπερηφάνειας και στο λογότυπό του – μια κίνηση για την αναγνώριση των μη λευκών ανθρώπων στην LGBT+ κοινότητα. Για πολλά χρόνια το κίνημα υπερηφάνειας έχει επικεντρωθεί γύρω από cisgender, λευκά queer άτομα και αυτή η συμβολική κίνηση είναι η καταλληλότερη σε μία χρονική στιγμή, όπως η σημερινή, που γιορτάζουμε τις ταραχές του Stonewall του 1969, οι οποίες προώθησαν το σύγχρονο κίνημα των ομοφυλοφίλων.

Πιστεύω ότι τώρα ζούμε σε μια κοινωνία στην οποία έχουν σημειωθεί πολλά βήματα προόδου για τους LGBT+ ανθρώπους. Ωστόσο, είναι γεγονός ότι εξακολουθούν να μην είναι ίσα όλα τα πράγματα. Πέρυσι, η Stonewall UK δημοσίευσε μία έρευνα που έδειξε ότι πάνω από το ήμισυ (51%) των μη λευκών ατόμων (LGBT) αντιμετωπίζει διακρίσεις στην LGBT κοινότητα.

Ως διευθυντής διασύνδεσης της κοινότητας για το Pride του Λονδίνου και ως μαύρος ομοφυλόφιλος άνδρας, σκέφτηκα ότι ήταν σωστό να συγχαρώ τον διευθύνοντα σύμβουλο του Manchester Pride, Mark Fletcher και την ομάδα του, για την υιοθέτηση αυτής της νέας ταυτότητας και για την προβολή ενός φάρου ορατότητας στην BAME* LGBT+ κοινότητα. Δε σοκαρίστηκα ούτε έμεινα έκπληκτος από την εχθρότητα πολλών cis λευκών gay ατόμων. Τα επιχειρήματά τους:

«Η σημαία δεν ήταν ποτέ για το χρώμα του δέρματος, οπότε δεν είμαι σίγουρος, γιατί πρέπει να το προσθέσουν σ’ αυτήν, για να κάνουν τα μη λευκά άτομα να αισθάνονται ότι συμπεριλαμβάνονται» .

“Καταστρέφοντας τα πάντα, που οι LGBT αδελφοί και αδελφές έχτισαν εδώ και δεκαετίες, αφήστε την αιματοβαμμένη σημαία του ΟΥΡΑΝΙΟΥ ΤΟΞΟΥ ήσυχη.”

“Η λευκή λωρίδα που να αντιπροσωπεύει τους λευκούς ανθρώπους που είναι;

«Οι λωρίδες δεν θα κάνουν τη διαφορά» .

Το γεγονός ότι παρουσιάζονται τέτοια επιχειρήματα οδηγεί στο να εδραιωθεί ότι ο ρατσισμός στην ευρύτερη LGBT+ κοινότητα μπορεί συχνά να αγνοηθεί. Το να ακούω να «ξεπεράσουμε το χρώμα μου» κατά τη διάρκεια αυτής της συζήτησης από έναν άνδρα cis-λευκό είναι μια ισχυρή ένδειξη ότι υπάρχουν ακόμα πολλά ορόσημα, που χρειάζεται να επιτευχθούν.

Ναι, είμαι ομοφυλόφιλος, αλλά αυτό δε σβήνει το μαύρο μου δέρμα. Είναι εύκολο για τους cis λευκούς ομοφυλόφιλους άνδρες να λένε τα επιχειρήματά τους, αλλά στην πραγματικότητα δε θα μπορέσουν ποτέ να αισθανθούν την εμπειρία του μαύρου ομοφυλόφιλου, της διαθεματικότητάς του και της διάκρισης που εμείς ως μη λευκοί άνθρωπο αντιμετωπίζουμε.

Η προσθήκη δύο λωρίδων στη σημαία μπορεί να χρησιμεύσει ως σύμβολο για να αναγνωριστεί, ότι οι μη λευκοί άνθρωποι είναι μέρος της LGBT+ κοινότητας, αλλά και ως υπενθύμιση ότι ο ρατσισμός εξακολουθεί να υφίσταται. Πρέπει να ξαναρχίσουμε αυτές τις δυσάρεστες συνομιλίες εντός των LGBT+ οργανώσεων και του Pride που οδηγούν σε πιο συμπεριληπτικές ηγεσίες και χώρους. Ως κοινότητα που αγωνίζεται για την ισότητα, πρέπει να διασφαλίσουμε ότι είμαστε προοδευτικοί, διαρρηγνύοντας συνεχώς τους τοίχους, τις παρανοήσεις, τις προκαταλήψεις και τα στερεότυπα, αν θέλουμε να είμαστε μια αυθεντικά ενωμένη κοινότητα.

Είναι σημαντικό να θυμάστε ότι αυτή η σημαία δεν αντικαθιστά την πρωτότυπη, αλλά αποτελεί εναλλακτική. Ξεκίνησε το 2017, όταν το τη Φιλαδέλφεια για να ενισχυθεί η ιδέα, ότι οι άνθρωποι με αφρικανική και λατινική καταγωγή ανήκουν στην LGBT+ κοινότητα, μετά από πολυάριθμες καταγγελίες για φυλετικές διακρίσεις στα γκέι μπαρ της πόλης.

Η σημαία ήταν ένα σημείο εκκίνησης για να συμβολίσει ότι οι LGBT+ μη λευκοί άνθρωποι ακούγονται, ως ένα μήνυμα αλληλεγγύης. Εάν οι άνθρωποι δεν είναι σε θέση να δεχτούν αυτό που η μαύρη και η καφέ λωρίδα συμβολίζουν, πρέπει να σταματήσουν και να προβληματιστούν σχετικά με τα αγωνιστικά λόγια για κοινωνική δικαιοσύνη του ατόμου Micah Bazant: “Δεν υπάρχει υπερηφάνεια για κάποιους, χωρίς την απελευθέρωση για όλους μας” .

Πριν κάποιος άλλος να μου πει ότι οι λωρίδες δε θα λύσουν το πρόβλημα των διακρίσεων, πείτε μου πρώτα εσείς τι κάνετε για να τερματίσουμε τις διακρίσεις, που εμείς ως LGBT+ μη λευκοί άνθρωποι βιώνουμε;

Πηγή: metro.co.uk

*Το ακρωνύμιο BAME αναλύεται σε Black, Asian και Minority Ethnic, και χρησιμοποιείται στην καταγραφή των εθνογραφικών στοιχείων του Ηνωμένου Βασιλείου.




Δες και αυτό!