Μήνυσε το Grindr ως “ελαττωματικό” μετά τον εφιάλτη που έζησε από τον πρώην του

08/01/2019
από

Ένας άντρας από τη Νέα Υόρκη δεν υποχωρεί στον αγώνα του για να κάνει το Grindr να πληρώσει για την ατέρμονη παρενόχληση που υπέφερε από τον πρώην του μέσω της πλατφόρμας.

Για μήνες, ο Matthew Herrick ανέφερε, ότι ο πρώην του, μέσω του Grindr, δημιουργούσε και χρησιμοποιούσε ψεύτικα προφίλ του ίδιου με πραγματικά στοιχεία, ψεύτικες πληροφορίες και αληθινές φωτογραφίες. Τα προφίλ ανέφεραν ότι ο Herrrick ήταν μεγάλος φαν του BDSM, προτιμούσε το απροστάτευτο σεξ και τις φαντασιώσεις βιασμού και αναφερόταν ακόμη ότι ήταν οροθετικός, κάτι που στην πραγματικότητα δεν ισχύει. Ο πρώην του, αφού έστησε αυτά τα ψεύτικα προφίλ άρχισε να στέλνει σε περίεργους άνδρες, μερικές φορές μέχρι και σε δώδεκα άτομα την ημέρα, που τους οδηγούσε στο σπίτι του Herrick καθώς και στο εστιατόριο που εργάζονταν.

Ο Herrick πήρε μέτρα εναντίον του πρώην του, κατέθεσε περισσότερες από 50 καταγγελίες στο Grindr, έκανε 14 αστυνομικές αναφορές, και προσωρινά ασφαλιστικά μέτρα, αλλά η παρενόχληση δε σταμάτησε.


Το 2017, υπέβαλε μήνυση εναντίον της εταιρίας τεχνολογίας που τρέχει το Grindr, αναφέροντας ότι δεν έκανε αρκετά για να απενεργοποιήσει τα ψεύτικα προφίλ.

Η αγωγή έπεσε στο κενό πέρσι, όταν ένας ομοσπονδιακός δικαστής αναφέρθηκε στον νόμο Communications Decency Act του 1996, ο οποίος προστατεύει τις εταιρείες τεχνολογίας από την ευθύνη για το περιεχόμενο που δημοσιεύεται από τρίτους.

Ο Herrick όμως δεν παραιτείται ακόμα και δεν το βάζει κάτω. Τώρα, επανέρχεται και υποστηρίζει ότι το Grindr παραβιάζει το δίκαιο περί ευθύνης, που αφορά σε προϊόντα.

Στο NBC News αναφέρεται το εξής:

Ο Herrick ακολουθεί μια ασυνήθιστη νομική θεωρία, καθώς δεν χαλαρώνει τις πιέσεις προς το Grindr, υποστηρίζοντας ότι οι εταιρείες τεχνολογίας θα πρέπει να αναλαμβάνουν μεγαλύτερη ευθύνη για το τι συμβαίνει στις πλατφόρμες τους. Στην αγωγή του ισχυρίζεται, ότι οι προγραμματιστές λογισμικού που γράφουν τον κώδικα για το Grindr ήταν απρόσεκτοι, δημιουργώντας μια εφαρμογή που είναι ελαττωματική στο σχεδιασμό της και που είναι “βασικά ανασφαλής” και “αδικαιολόγητα επικίνδυνη” – χρησιμοποιώντας ορολογία, που συνήθως χρησιμοποιείται σε αγωγές για, ελαττωματικές συσκευές κουζίνας ή ελαττωματικά εξαρτήματα αυτοκινήτου.

“Πρόκειται για μια περίπτωση εταιρείας που παραιτείται από την ευθύνη για ένα επικίνδυνο προϊόν, που κυκλοφόρησε στην αγορά” , αναφέρεται στην αγωγή και σημειώνεται ότι: “Η αδράνεια του Grindr καθιστά δυνατή την οπλοποίηση των προϊόντων και των υπηρεσιών του.”

Ο Christopher Robinette, καθηγητής Δικαίου στο Πανεπιστήμιο Widener εξηγεί:

“Η ευθύνη για τα προϊόντα ξεκίνησε, όταν οι άνθρωποι σκέφτηκαν: “Η σόμπα μου με έκαψε” ή “Αυτό το πριόνι μου έκοψε το χέρι.” Αλλά, καθώς οι άνθρωποι αγοράζουν περισσότερα προϊόντα, που σχετίζονται με την πληροφορία, πρέπει να επανεξετάσουμε τον τρόπο ταξινόμησής τους.” 

Το αν θα λειτουργήσει η νέα στρατηγική του Herrick θα φανεί. Αυτήν την εβδομάδα ένα ομοσπονδιακό εφετείο έχει προγραμματιστεί να ακούσει την υπόθεση.

Αν ο Herrick κερδίσει την υπόθεση, θα θέσει ένα νέο προηγούμενο, που θα μπορούσε να έχει τεράστιες επιπτώσεις στην τεχνολογική βιομηχανία, καθώς εταιρείες, όπως το YouTube, το Facebook κι άλλες θα μπορούσαν να θεωρηθούν υπεύθυνες για την ακατάλληλη ρύθμιση της διάδοσης ψευδών πληροφοριών τις πλατφόρμες τους.

“Το Grindr δημιούργησε ένα ελαττωματικό προϊόν” , υπογραμμίζει ο Carrie Goldberg, ένας από τους δικηγόρους του Herrick: “Ήταν πολύ προβλέψιμο ότι το προϊόν τους θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί μ’ αυτόν τον τρόπο.” 

Η νέα βερσιόν του Grindr είναι το Kindr – Κατά των στερεοτύπων




ANTIVIRUS POLLS

Πόσο σημαντικά θεωρείτε ότι είναι για τα κόμματα στην Ελλάδα τα ΛΟΑΤΚΙ+ δικαιώματα;

View Results

Loading ... Loading ...

Δες και αυτό!