Πρώτη κίνηση του ακροδεξιού Βραζιλιάνου Προέδρου: Αποκλεισμός της LGBT κοινότητας

03/01/2019
από

Ο νέος Πρόεδρος της Βραζιλίας, Jair Bolsonaro, έβαλε στο στόχαστρο την LGBTQI κοινότητα, από τις πρώτες κιόλας ώρες της διακυβέρνησής του.

Ο ακροδεξιός Πρόεδρος δήλωσε ότι θα επανεξετάσει ριζικά πολλές πτυχές της ζωής του μεγάλου έθνους της Λατινικής Αμερικής, ξεκινώντας με τη στοχοποίηση κάθε μειονοτικής ομάδας, συμπεριλαμβανομένης φυσικά και της LGBTQI+ κοινότητας.

Πρώτες παρατηρήσεις

Η χρηματιστηριακή αγορά του Σάο Πάολο σημείωσε άνοδο 3,56% και ρεκόρ 91,012 μονάδων, καθώς οι νέοι υπουργοί ενέτειναν την πρόθεση ιδιωτικοποίησης κρατικών εταιρειών. Ταυτόχρονα, ένας Βραζιλιάνος κατασκευαστής όπλων επωφελήθηκε από τα σχέδια του Bolsonaro, στο κομμάτι που αφορά στους ελέγχους των πυροβόλων όπλων. Παρόμοιες κινήσεις στις τιμές των μετοχών σημειώθηκαν επίσης κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας.

Μια από τις οδηγίες, που εκδόθηκαν αργά το βράδυ της Τρίτης, λίγες μόλις ώρες μετά την εκλογή του Bolsonaro, καθιστά αδύνατο τα νέα εδάφη να προσδιοριστούν και να οριοθετηθούν για τις αυτόχθονες κοινότητες. Οι περιοχές που προορίζονται για την “Quilombolas” επηρεάζονται, επίσης, από αυτήν την απόφαση.

Τα δικαιώματα της LGBTQI+ κοινότητας

Στα δικά μας, η οδηγία του νέου Προέδρου, που αφορά στην LGBT κοινότητα, από την πρώτη κιόλας μέρα της διακυβέρνησής του, απαλλάσσει το Υπουργείο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων από το να ασχολείται με τα LGBTQI+ δικαιώματα, ενώ δεν προτείνεται κάποιο άλλο όργανο, που πιθανά θα αναλάβει το έργο αυτό. Ο Bolsonaro έχει επικρίνει έντονα στο παρελθόν αυτό που ονομάζει «ιδεολογία με βάση το φύλο» , λέγοντας ότι αποτελεί απειλή για τις χριστιανικές αξίες της Βραζιλίας.

Η Damares Alves, η νέα υπουργός ανθρωπίνων δικαιωμάτων, δε σχολίασε την εντολή για τα LGBTQI+ δικαιώματα, αλλά επί σειρά ετών παραμένει πιστή στην αντίληψη ότι «η οικογένεια της Βραζιλίας απειλείται» από πολιτικές συμπεριληπτικότητας. Την Τετάρτη μάλιστα δήλωσε: “Το κράτος είναι κοσμικό, αλλά αυτή η υπουργός [αναφερόμενη στον εαυτό της] είναι τρομερά χριστιανή” και πρόσθεσε ότι: “Τα κορίτσια θα είναι πριγκίπισσες και τα αγόρια θα είναι πρίγκιπες. Δε θα υπάρξει πλέον ιδεολογική κατήχηση των παιδιών και των εφήβων στη Βραζιλία» .

Η πρώτες εντυπώσεις από τον ακτιβιστικό χώρο

Η ακτιβίστρια της LGBT κοινότητας, Symmy Larrat, δήλωσε ότι δεν αναμένει λογική μεταχείριση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από τη διοίκηση του Bolsonaro:

“Το υπουργείο ανθρωπίνων δικαιωμάτων είχε συζητήσει μαζί μας, μέσω ενός οργάνου, που ονομάζεται Γραμματεία Προώθησης και Υπεράσπισης των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Αυτό το όργανο απλώς εξαφανίστηκε, ακριβώς έτσι. Δε βλέπουμε ενδείξεις ότι θα υπάρξει άλλη κυβερνητική υποδομή για την αντιμετώπιση των θεμάτων των LGBTQI+ ατόμων” , ανέφερε.

Επόμενος στόχος: Παιδεία

Η εφημερίδα Folha de S.Paulo ανέφερε ότι ο Bolsonaro θα ανακοινώσει αργότερα, το κλείσιμο ενός ακόμη οργάνου του Υπουργείου Παιδείας, που έχει ως αρμοδιότητα την προώθηση της συμπεριληπτικότητας στα δημόσια σχολεία και τα πανεπιστήμια. Ο νέος υπουργός Εξωτερικών, Ernesto Araujo, επέκρινε έμμεσα την κοινότητα των LGBTQI+ ατόμων, ως “εκείνων που λένε ότι δεν είναι άνδρες και γυναίκες” .

Η ενδεικτική της κατάστασης ανακοίνωση της Βραζιλιάνικης Ένωσης Τύπου

Για να καταλάβουμε το μέγεθος της κατάστασης να σημειώσουμε ότι την Τετάρτη, η Βραζιλιάνικη Ένωση Τύπου επέκρινε, με ανακοίνωσή της, τους περιορισμούς για τους δημοσιογράφους στα εγκαίνια του Bolsonaro. Οι δημοσιογράφοι έπρεπε να φτάσουν επτά ώρες πριν ξεκινήσει η εκδήλωση και τους απαγορεύθηκε να κυκλοφορούν ελεύθερα στο Κογκρέσο και στο προεδρικό μέγαρο. Κατασχέθηκε ό,τι φαγώσιμο είχαν πάνω τους και η πρόσβαση στις τουαλέτες και σε νερό ήταν περιορισμένη: “Αυτό που παρατηρήθηκε στη Βραζιλία είναι ασυμβίβαστο με ένα δημοκρατικό καθεστώς” , ανέφερε η ένωση στην ανακοίνωση: “Ο σεβασμός προς τον Τύπο είναι ένας από τους βασικούς δείκτες των εθνών που θεωρούνται πολιτισμένα.” 

Ποιος γιορτάζει;

Υπάρχουν όμως κι εκείνοι που χαίρονται κι απολαμβάνουν ήδη από την πρώτη μέρα του Bolsonaro στην ηγεσία της Βραζιλίας, όπου πυροδότησε, για παράδειγμα, ένα κύμα αισιοδοξίας στη χρηματοπιστωτική αγορά της Βραζιλίας. Τα αποθέματα της ηλεκτρικής εταιρείας Eletrobras αυξήθηκαν κατά περισσότερο από 20%. Η εταιρία κατασκευής όπλων Taurus, ένας από τους κύριους συμμάχους του νέου προέδρου, σημείωσε άνοδο περισσότερο από 47%. Ο Bolsonaro, οπαδός του προέδρου των ΗΠΑ, Donald Trump, συναντήθηκε με τον υπουργό Εξωτερικών, Mike Pompeo, για να συζητήσει τις κοινές προσπάθειες, όσον αφορά τις αριστερές διοικήσεις στην Κούβα, τη Νικαράγουα και τη Βενεζουέλα.

Ο Pompeo του είπε ότι ο Trump είναι “πολύ ευχαριστημένος από τη σχέση των δύο χωρών μας, που παρόλο που βρέθηκε στο γκρεμό, αρχίζει να αναπτύσσεται. Είναι, επίσης, σίγουρος ότι αυτό (η σχέση μεταξύ ΗΠΑ και Βραζιλίας) θα ωφελήσει τον κόσμο και το σύνολο των κοινών αξιών που πιστεύουμε και μπορούμε να προχωρήσουμε μαζί” , δήλωσε ο Pompeo προτού εγκαταλείψει τη Βραζιλία για την Κολομβία.

Πηγές:
www.gaystarnews.com
www.apnews.com




ANTIVIRUS POLLS

Πόσο σημαντικά θεωρείτε ότι είναι για τα κόμματα στην Ελλάδα τα ΛΟΑΤΚΙ+ δικαιώματα;

View Results

Loading ... Loading ...

Δες και αυτό!