Λεσβιακά περιοδικά ενώνονται για να επισημάνουν την ανάγκη υποστήριξης των τρανς γυναικών

31/12/2018
από

“Καταδικάζουμε απόλυτα συγγραφείς και εκδότες που προσπαθούν να υποδαυλίσουν το διχασμό και το μίσος μέσω τρανσμισογυνιστικής προπαγάνδας στην LGBTQI κοινότητα.” 

Έξι κύριες εκδόσεις, που απευθύνονται σε λεσβίες και bisexual γυναίκες, εξέδωσαν μια κοινή δήλωση, προς στήριξη των τρανς ατόμων: Τα DIVA, Curve, Autostraddle, LOTL, Tagg και Lez Spread The World υπέγραψαν τη δήλωση.

Δηλώνουν, με απόλυτη ομοφωνία, πως «οι τρανς γυναίκες είναι γυναίκες και πως τα τρανς άτομα ανήκουν στην κοινότητά μας» .

«Δεν πιστεύουμε πως το να υποστηρίζουμε τις τρανς γυναίκες υπονομεύει τις λεσβιακές μας ταυτότητες. Πολύ περισσότερο, ολοκληρωνόμαστε, μέσω των τρανς φίλων, ερωμένων, γονιών, παιδιών, συναδέλφων και αδελφών μας» .

Η κοινή αυτή δήλωση-θέση εκδόθηκε μετά από μια σειρά τρανσφοβικών δηλώσεων, από μεγάλο μέρος των μέσων μαζικής ενημέρωσης, αλλά και από έναν μεγάλο αριθμό λεσβιών, που έχουν εκφραστεί κατά των τρανς δικαιωμάτων.

Το προηγούμενο καλοκαίρι, λεσβίες διαδηλώτριες διέκοψαν για λίγο την παρέλαση του Pride στο Λονδίνο. Μεταξύ των ενστάσεων τους, οι διαδηλώτριες ισχυρίστηκαν πως κάποιες νεότερες, butch λεσβίες προτιμούσαν να προσδιορίζονται ως τρανς άντρες, αντί να ενστερνίζονται τη λεσβιακή τους ταυτότητα.

Ακόμη, εναντιώθηκαν στην άποψη πως οι τρανς γυναίκες με αντρικά γεννητικά όργανα θα πρέπει να έχουν πρόσβαση σε χώρους, όπως τα γυναικεία δοκιμαστήρια.
Στον τύπο, πολλά μέσα σχολίασαν τις πρόσφατες διαβουλεύσεις του Ηνωμένου Βασιλείου σχετικά με την αλλαγή των νόμων, περί της αναγνώρισης του φύλου. Ακόμα και η Guardian κατακρίθηκε για μια δημοσίευση, που προειδοποιούσε κατά της αλλαγής του νόμου.

«Καταδικάζουμε απόλυτα συγγραφείς και εκδότες που προσπαθούν να προωθήσουν τη διαίρεση και το μίσος εντός της LGBTQI κοινότητας μέσω τρανσμισογυνιστικής θεματικής και που πιστεύουν πως μπορούν να ορίσουν αυθαίρετα την λεσβιακή ταυτότητα» , αναφέρεται στη δήλωση. «Καταδικάζουμε επίσης ανδροκρατούμενες εταιρίες μέσων μαζικής ενημέρωσης που επωφελούνται από τη δημοφιλία αυτών των διαμαχών» .

Η δήλωση συνεχίζει:

«Ακόμη, καταδικάζουμε έντονα τις πρόσφατες αφηγήσεις που προωθούνται από ορισμένες φεμινίστριες, παρουσιάζοντας τα τρανς άτομα ως νταήδες – αφηγήσεις που ενισχύουν την τρανσφοβία και που πρέπει να εξαλειφθούν, έτσι ώστε ο φεμινισμός να προχωρήσει μπροστά» .

«Ανησυχούμε ιδιαίτερα για το μήνυμα που οι λεγόμενες λεσβιακές δημοσιεύσεις στέλνουν στις τρανς γυναίκες και στις νεαρές λεσβίες – συμπεριλαμβανομένων των τρανς λεσβιών – και θέλουμε να καταστήσουμε σαφές πως εμείς διαχωρίζουμε τη θέση μας» .

Ως οι κυριότερες εκδόσεις για τις queer γυναίκες, πιστεύουμε πως είναι δική μας ευθύνη να αντιταθούμε στις φοβερές θεωρίες συνωμοσίας, που αφορούν την τρανς κοινότητα, και να διευκρινίσουμε πως οι DIVA, Curve, Autostraddle, LOTL, Tagg και Lez Spread The World θα συνεχίσουν να είναι ασφαλείς κοινότητες για την τρανς κοινότητα» .

«Σαράντα χρόνια πριν, το να είσαι λεσβία σήμαινε την αμφισβήτηση και τη δίωξή σου. Τώρα τα πράγματα είναι καλύτερα για τις cis λεσβίες, όμως υπάρχουν ακόμη χώροι, όπου το να είσαι λεσβία είναι απλά αδύνατο» .

«Το ίδιο ισχύει και για τους τρανς άντρες και γυναίκες, καθώς και για τα non-binary άτομα, πολλά από τα οποία προσδιορίζονται ως γκέι, λεσβίες, μπάι ή queer. Γνωρίζουμε αρκετά για αυτά τα προβλήματα. Και όπως ακριβώς αυτή η κοινότητα κι άλλοι σύμμαχοι μας έχουν υποστηρίξει, έτσι κι εμείς πρέπει να υποστηρίξουμε όσους ανάμεσά μας είναι τρανς, αλλιώς κινδυνεύουμε να βρεθούμε στη λάθος πλευρά της ιστορίας» .

«Όσο πιο σύντομα σταματήσουμε να επικεντρωνόμαστε σε όσα μας χωρίζουν και αρχίσουμε να αναδεικνύουμε αυτά που μας ενώνουν, τόσο πιο δυνατοί θα είμαστε ώστε να αντιμετωπίσουμε τις αδικίες που διαπράττονται εναντίον όλων μας» .

Τη δήλωση υπογράφουν οι:

Carrie Lyell συντάκτρια του περιοδικού DIVA
Linda Riley εκδότρια του περιοδικού DIVA
Riese Bernard συνιδρύτρια και επικεφαλής της συντακτικής ομάδας του Autostraddle
Merryn Johns συντάκτρια του Curve
Silke Bader εκδότρια των Curve, LOTL
Eboné F. Bell αρχισυντάκτρια του Tagg
Florence Gagnon ιδρύτρια και πρόεδρος του Lez Spread The World

Η Lyell μίλησε στο Gay Star News για την ανάγκη για πρόοδο:

«Ελπίζω πως η LGBTQI κοινότητα θα μπορέσει να ξεπεράσει τις διαμάχες σχετικά με το τι σημαίνει να είσαι γυναίκα ή να είσαι λεσβία και θα προχωρήσει πραγματικά στην αντιμετώπιση των συστημάτων και των κοινωνικών δομών που μας πλήττουν. Δε μπορούμε να το καταφέρουμε αυτό αν δεν είμαστε ενωμένες/οι» .

Επίσης, μίλησε για την ανάγκη του να εκφράζεις τη γνώμη σου:
«Δε μπορούμε να θεμελιώσουμε την ισότητα χωρίς την ορατότητα και, συνεπώς, είναι εξαιρετικά σημαντικό για τα τρανς άτομα και τους συμμάχους τους να ακούγονται δυνατότερα από τους πολέμιούς τους» .

Απόδοση: Ραφαέλα Συκοβάρη 

GayStarNews




Δες και αυτό!