Η Συλλογή του Γιώργου Οικονόμου στην Πινακοθήκη του Δήμου Αθηναίων – Κτήριο Μεταξουργείου

10/09/2011
antivirus magazine διαφήμιση

Ο Πολιτισμικός Οργανισμός του Δήμου Αθηναίων παρουσιάζει, σε παγκόσμια πρώτη, στην Πινακοθήκη του Δήμου Αθηναίων – κτήριο Μεταξουργείου, το 2ο τμήμα της Συλλογής έργων του Γιώργου Οικονόμου: Σουρεαλισμός, Η Σχολή του Παρισιού, Πορτρέτο-Γυμνό-Νεκρή Φύση, H τέχνη στην πρώτη Μεταπολεμική Δεκαετία, Η τέχνη στη Δεκαετία του ’60, Νεοάγριοι, Χαρακτικά της Συλλογής.

Αυτή η εξαιρετικά ενδιαφέρουσα συλλογή περιλαμβάνει ένα μεγάλο αριθμό ζωγραφικών, κυρίως, αλλά και γλυπτών και χαρακτικών έργων. Ο δημιουργός της Γιώργος Οικονόμου επέλεξε να προσεγγίσει την Ιστορία της Μοντέρνας Τέχνης, συγκεντρώνοντας έργα εμβληματικών εκπροσώπων της, αλλά και λιγότερο γνωστών εικαστικών δημιουργών με σημαντική, εν τούτοις, συμβολή, στην πορεία και την εξέλιξή της.

Η ανάγκη ταξινόμησης ενός ογκώδους υλικού, προκειμένου να γίνουν κατανοητές οι τάσεις, οι διαφοροποιήσεις και οι καινοτόμες διατυπώσεις των καλλιτεχνών υπαγόρευσε, εκ των πραγμάτων, μία χρονολογική καταγραφή. Ωστόσο το κριτήριο αυτό δεν υπήρξε καθοριστικό, δεδομένου ότι τα πρώτα επαναστατικά κινήματα γεννήθηκαν σχεδόν, ή απολύτως ταυτόχρονα τις πρώτες δεκαετίες του 20ου αιώνα. Απώτερος σκοπός της έκθεσης είναι να εμφανίζονται με σαφήνεια τα ιστορικά κινήματα από τους προδρόμους της μοντερνικότητας, τον Ιμπρεσιονισμό δηλαδή και τη Βιεννέζικη Απόσχιση, ως τις ύστατες εκφάνσεις της από τη δεκαετία του ’60 έως του ’80, τόσο ως προς τα μορφοπλαστικά τους γνωρίσματα, όσο και ως προς τους εκπροσώπους τους, καθιερωμένους και λιγότερο γνωστούς.

Στο δεύτερο τμήμα της έκθεσης, το φιλότεχνο κοινό θα έχει τη δυνατότητα να βρεθεί μπροστά σε 175 έργα των Joan Mirό, Paul Delvaux, André Masson, Gino Severini, Man Ray, René Magritte, Fernand Léger, Moise Kisling, Serge Poliakoff, Jules Pascin, Ignacio Zuloaga, Francis Picabia, Brassai, Neo Rauch, Maurice Brianchon, Henri Rousseau, Maurice Utrillo, Jean Fautrier, Hans Hartung, Asger Jorn, Sam Francis, Willem de Kooning, Robert Rauschenberg, Andy Warhol, Jim Dine, Arman, César, Bridget Riley, David Hockney, R.B.Kitaj, Anselm Kiefer, Sigmar Polke, Gerhard Richter, Georg Baselitz, Sandro Chia, Francesco Clemente, Arnulf Rainer, Martin Kippenberger, για να γίνει μια ενδεικτική, μόνο, αναφορά.

Η τέχνη της Χαρακτικής παρουσιάζεται με τον William Hogarth, τους Γάλλους Henri Laurens και André Beaudin, καθώς και τους εκπροσώπους της Σχολής του Παρισιού, Juan Gris, Joan Mirό, Alberto Giacometti για εικονογραφήσεις βιβλίων που εξέδωσε στο Παρίσι ο Έλληνας Tériade, καθώς και οξυγραφίες του David Hockney για την ποίηση του Κωνσταντίνου Καβάφη. Στη Συλλογή συμμετέχουν με έργα τους και οι κορυφαίοι Έλληνες καλλιτέχνες – Θάνος Τσίγκος, Μάριος Πράσινος, Θεόδωρος Στάμος.

Στο πλαίσιο της έκθεσης θα πραγματοποιηθούν παράλληλες εκδηλώσεις. ( Διαβάστε το σχετικό μας άρθρο εδώ )

Κατά τη διάρκεια της έκθεσης θα πραγματοποιούνται ξεναγήσεις Τρίτη έως και Παρασκευή, 11.00 για γκρουπ και 19.00 για μεμονωμένους επισκέπτες, από τη μουσειολόγο Έλενα Λαγούδη. Ο αριθμός των ξεναγουμένων δεν θα υπερβαίνει τα 15 άτομα. Για πληροφορίες και προσυνεννόηση τηλέφωνο επικοινωνίας 210 – 52202420 από Τρίτη έως Σάββατο 10.00 – 14.00 και 17.00 – 21.00.

Η Έκθεση παρουσιάζεται και στα δύο κτήρια της Νέας Πινακοθήκης του Δήμου Αθηναίων, στο νεοκλασικό παληό Μεταξουργείο, έργο του Δανού αρχιτέκτονα Χριστιανού Χάνσεν.

Υπενθυμίζουμε, ότι στο πρώτο τμήμα της έκθεσης, που εγκαινιάστηκε στις 17 Φεβρουαρίου και έληξε στις 24 Απριλίου 2011, παρουσιάστηκαν «κοσμήματα» έργα των πρώτων μετά την Αναγέννηση αιώνων, αλλά και των μεταγενέστερων 17ου και 18ου, τα ιστορικά κινήματα από τους προδρόμους της μοντερνικότητας, τον Ιμπρεσιονισμό δηλαδή και τη Βιεννέζικη Απόσχιση, μέχρι την Νέα Αντικειμενικότητα, καθώς και τα Σχέδια της Συλλογής.
Αξίζει να σημειώσουμε ότι την έκθεση επισκέφτηκαν, εκτός των εγκαινίων, γύρω στα 9.500 άτομα, ενώ ο ημερήσιος μέσος όρος των ατόμων που πήραν μέρος στις ξεναγήσεις ήταν 50. Τέλος, στα εκπαιδευτικά προγράμματα συμμετείχαν 960 παιδιά από όλο το φάσμα της εκπαίδευσης, από προσχολική ηλικίας έως μαθητές λυκείου.

Η Έκθεση της Συλλογής του Γιώργου Οικονόμου πλαισιώνεται από έκδοση αντίστοιχου Λευκώματος 536 σελίδων, με εικονογράφηση των επιλεγμένων έργων και θεωρητικά κείμενα.

Υπεύθυνη για την επιμέλεια της έκθεσης και του Λευκώματος είναι η Νέλλη Κυριαζή, Διευθύντρια της Πινακοθήκης και των Μουσείων του Δήμου Αθηναίων, ενώ την καλλιτεχνική επιμέλεια της έκδοσης ανέλαβε η Σαλώμη Παπαδοπούλου.
Επιμελήτρια της Συλλογής Οικονόμου είναι η Ειρήνη Δημητρακοπούλου.

Κτήριο Μεταξουργείου: Λεωνίδου και Μυλλέρου (Μεταξουργείο)
Στάση metro: Μεταξουργείο
Ημέρες και ώρες λειτουργίας: Τρίτη έως και Σάββατο 10.00-14.00 & 17.00-21.00
Κυριακή 10.00-14.00, Δευτέρα κλειστά
Πληροφορίες: 210 3231841 & 210 5202420 & 421

[email protected]

Ο Lucas Samaltanos-Ferrier είναι πτυχιούχος γεμμολόγος του Gemological Institute of America ( GIA ) και σχεδιαστής κοσμημάτων και ρολογιών. Είναι μέλος της Αμερικανικής ένωσης ιστορικών κοσμήματος ( ASJH ), τεχνικός σύμβουλος σε ιδιωτικές συλλογές κοσμημάτων και ρολογιών και συντάκτης άρθρων για το κόσμημα.
Για πολλά χρόνια εργαζόταν ως model agent και model scouter αλλά και ως σύμβουλος σε επιχειρήσεις μόδας και ειδών πολυτελείας στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.
Λάτρης της φωτογραφίας, της μόδας και της τέχνης , συνεργάζεται με το antivirus ως Fashion , & Beauty Director του περιοδικού και αρθρογράφος. Υπό την καλλιτεχνική του επίβλεψη του είναι όλα τα editorial μόδας του περιοδικού μας και πολλές φωτογραφήσεις, επωνύμων και μη. Με δημιουργική διάθεση και πολλές ιδέες, γράφει επίσης άρθρα και συναντά αγαπημένα πρόσωπα για συνεντεύξεις.
Διαμένει και εργάζεται στο Ελσίνκι της Φινλανδίας.

E-mail : [email protected]




Δες και αυτό!