SEXUALITY: Έφηβοι και ΣΜΝ – Μέρος 2ο

06/09/2011
antivirus magazine διαφήμιση

Πρώτη καταχώρηση: Τρίτη, 6 Σεπτεμβρίου 2011, 09:01

 

Πώς γίνονται οι έλεγχοι για ΣΜΝ; Υπάρχουν εξετάσεις αίματος για τον ιό HIV, σύφιλης, έρπη, και της ηπατίτιδας Β. Τεστ για χλαμύδια ή γονόρροια πραγματοποιούνται με εξετάσεις ούρων ή και άλλων σωματικών υγρών (σπέρμα, τραχηλικά εκκρίματα). Αλλά, αν υπάρχει οποιοδήποτε είδος πυελικού πόνου ή εκροή υγρών, τότε πρέπει να γίνει και μια γυναικολογική εξέταση ή μια πεοσκόπηση.

Πώς αντιμετωπίζονται τα ΣΜΝ;
 Υπάρχουν διαφορετικά αντιβιοτικά για τη θεραπεία των ΣΜΝ, επειδή τα θεραπεύσιμα ΣΜΝ είναι όλα βακτήρια. Τα χλαμύδια είναι από τα πιο κοινά ΣΜΝ και αντιμετωπίζονται με αντιβιοτικό σχήμα, συνήθως για επτά ημέρες. Για τη θεραπεία της γονόρροιας, επίσης, γίνεται χρήση αντιβιοτικού σχήματος, όπως και με τη σύφιλη.

Δυστυχώς, για τα ιογενή ΣΜΝ δεν έχουμε κανένα είδος φαρμάκων που να επιτυγχάνει τη θεραπεία τους. Εάν έχετε μολυνθεί με έρπητα, αυτόματα αποκτάτε μια διά βίου χρόνια ιογενή λοίμωξη. Χορηγούμε φαρμακευτική αγωγή για να μειωθούν τα συμπτώματα, η σοβαρότητα των συμπτωμάτων ή η διάρκειά τους. Το φάρμακο μειώνει, επίσης, την ποσότητα του ιού (ιογενές φορτίο), έτσι ώστε να μπορεί να ελαττωθούν οι πιθανότητες μετάδοσης. Άλλο παράδειγμα είναι ο ιός HPV (ο ιός των κονδυλωμάτων), στον οποίο αντιμετωπίζουμε ουσιαστικά μόνο την κλινική εκδήλωση αυτού, τα οξυτενή κονδυλώματα.

Πώς μπορώ να προφυλαχθώ από τα ΣΜΝ; Η αποχή είναι η πρώτη στρατηγική για την καλύτερη προστασία. Τα προφυλακτικά είναι πολύ αποτελεσματικά για την πρόληψη από χλαμύδια, γονόρροια, τον ιό HIV και την ηπατίτιδα Β. Χρησιμοποιήστε προφυλακτικά με συνέπεια και σωστά σε όλα τα σημεία έκθεσης: στο στόμα, στο ορθό και στον κόλπο. Επίσης, καθιερώστε εξέταση σε τακτική βάση.

Το να είστε σε μια αμοιβαία μονογαμική μακροχρόνια σχέση είναι ένας άλλος τρόπος με τον οποίο μπορείτε να αποφύγετε τα ΣΜΝ. Αμοιβαία μονογαμία σημαίνει ότι συμφωνείτε να είστε σεξουαλικά με μόνο ένα άτομο που έχει συμφωνηθεί να είναι σεξουαλικά ενεργό μόνο με σας. Δύσκολο για αυτήν την εφηβική ηλικία, όσον αφορά στο μακροχρόνιο σκέλος, αλλά όχι άπιαστο το μονογαμικό κομμάτι.

Εάν εσείς ή ο/η σύντροφός σας έχει διαγνωστεί με ένα ΣΜΝ, θα πρέπει και οι δύο να κάνετε εξετάσεις και να ρωτήσετε τον γιατρό σας για πόσο καιρό χρειάζεται να απέχετε από το σεξ, ώστε να εξαλειφθεί εντελώς η μόλυνση. Με αυτόν τον τρόπο, δεν θα το περάσει ό ένας στον άλλο.

Ο εμβολιασμός είναι ένας άλλος τρόπος να αποτραπεί η μόλυνση. Μέχρι στιγμής, τα μόνα αποτελεσματικά εμβόλια που έχουμε στη διάθεσή μας είναι για την ηπατίτιδα Β και λιγότερο για τον ιό HPV.

Προσφέρουν τα προφυλακτικά 100% προστασία από όλα τα ΣΜΝ; Σας συνιστούμε προφυλακτικά από λάτεξ ή πολυουρεθάνη, τα οποία τείνουν να προσφέρουν 100% προστασία, αλλά δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται από ανθρώπους που έχουν αλλεργία στο λάτεξ.

Είναι σημαντικό οι έφηβοι να αναγνωρίζουν ότι το προφυλακτικό πρέπει να τεθεί μόλις υπάρχει στύση. Δεν περιμένουμε μετά τα προκαταρτικά ή το τέλος ερωτικών παιχνιδιών, γιατί, αν και δεν υπάρχει πλήρη εκσπερμάτωση, μπορεί να απελευθερωθεί ποσότητα προσπερματικών υγρών, που μπορεί να προκαλέσει τόσο σεξουαλικά μεταδιδόμενα νοσήματα όσο και ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη.

Με αφορμή άρθρο που αναρτήθηκε στο teens.webmd

Διαβάστε επίσης: SEXUALITY: Έφηβοι και ΣΜΝ – Μέρος 1ο
Πρώτη καταχώρηση: Δευτέρα, 5 Σεπτεμβρίου 2011


Το άρθρο επιμελήθηκε ο Θ.Παλλαντζάς, Χειρουργός, Ουρολόγος-Ανδρολόγος, συνεργάτης του Ανδρολογικού Ινστιτούτου Αθηνών,

www.andrologia.gr

 




Δες και αυτό!