Ζιμπάμπουε: η κυβέρνηση καλεί τους βουλευτές να κάνουν περιτομή

02/09/2011
antivirus magazine διαφήμιση

Στόχος είναι ο έλεγχος του ιού του AIDS

Μια γυναίκα περνάει μπροστά από αφίσα που διαφημίζει την ανδρική περιτομή ως όπλο κατά του AIDS, στο Χαράρε

Χαράρε

 

Επειτα από πρόσφατες έρευνες που έδειξαν ότι όσοι άνδρες έχουν κάνει περιτομή έχουν 60% λιγότερες πιθανότητες να μολυνθούν από τον ιό HIV, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης της Ζιμπάμπουε, Τοκοζάνι Κούπε, ανέλαβε μία πολιτική πρωτοβουλία: ζήτησε όσους άρρενες βουλευτές της χώρας δεν έχουν περιτμηθεί, να σπεύσουν «να δώσουν το καλό παράδειγμα» κάνοντας περιτομή, συμβάλλοντας έτσι στην καταπολέμηση του AIDS.

 

Ωστόσο, η πρωτοβουλία δεν έγινε δεκτή με ενθουσιασμό. Οπως μεταδίδει το BBC, μόνο ένας στους οκτώ βουλευτές θα λάβουν σοβαρά υπόψη τη σχετική προτροπή. Η άρνηση των υπολοίπων έχει προκαλέσει αρνητικά σχόλια, καθώς η κυβέρνηση του προέδρουΜοιυγκάμπε κάνει μία συστηματική – αν και χωρίς θεαματικά αποτελέσματα – εκστρατεία υπέρ της περιτομής.

 

Η Ζιμπάμπουε είναι μία χώρα, όπου μεγάλο τμήμα του πληθυσμού πάσχει από AIDS – περίπου 1,6 εκατομμύρια άνδρες και γυναίκες άνω των 15 ετών είναι θετικοί στον ιό HIV.

 

Γι’ αυτό το λόγο, πέρυσι η κυβέρνηση ξεκίνησε μια εκστρατεία με τον άκρως φιλόδοξο στόχο να γίνει περιτομή στο 80% των νέων ανδρών της χώρας, δηλαδή σε περίπου τρία εκατομμύρια ανθρώπους. Μέχρι τώρα, περιτομή γινόταν για πολιτιστικούς λόγους, αλλά μόνο σε λίγες εθνοτικές ομάδες.

 

Υστερα από περαιτέρω μελέτες σε αφρικανικές χώρες ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (Π.Ο.Υ.) ενθαρρύνει τους άνδρες να κάνουν περιτομή αν και οι ειδικοί του AIDS προειδοποιούν ότι η χρήση προφυλακτικού, η σεξουαλική αποχή, καθώς και η πίστη σε έναν σύντροφο προσφέρουν πολύ μεγαλύτερη προστασία από τον HIV.

 

Ο Υπουργός Εθνικής Θεραπείας, Μόζες Μζίλα Ντλόβου, δήλωσε ότι ορισμένοι από τους συναδέλφους στο γραφείο του χαρακτήρισαν τη νέα κυβερνητική προτροπή προς τους βουλευτές «τρελή» και «παράξενη», ενώ ένας άλλος υπουργός υποστήριξε ότι «κάτι τέτοιο πρέπει να είναι αποτέλεσμα προσωπικής επιλογής».

 

Τη στήριξή τους στην ιδέα της περιτομής των βουλευτών εξέφρασαν δύο γυναίκες βουλευτές οι οποίες θεωρούν ότι «αυτό θα έδινε το καλό παράδειγμα και για τους υπόλοιπους άνδρες της χώρας».



ANTIVIRUS POLLS

Πόσο σημαντικά θεωρείτε ότι είναι για τα κόμματα στην Ελλάδα τα ΛΟΑΤΚΙ+ δικαιώματα;

View Results

Loading ... Loading ...

Δες και αυτό!