Ταξίδι και HIV: Όσα πρέπει να γνωρίζεις

28/02/2018
από

Tα οροθετικά άτομα ταξιδεύουν χωρίς προβλήματα σε όλο τον κόσμο καθημερινά. Αλλά το να είσαι οροθετικός μερικές φορές μπορεί να σημαίνει ότι πρέπει να σχεδιάσεις κάποια ταξίδια πιο προσεχτικά. Οι οροθετικοί με καλό ανοσοποιητικό σύστημα αντιμετωπίζουν λίγο πολύ τα ίδια θέματα υγείας όταν ταξιδεύουν με τους οροαρνητικούς. Αντιθέτως, αν έχεις αδύναμο ανοσοποιητικό σύστημα, το να ταξιδέψεις μπορεί να είναι προβληματικό. Επιπλέον, ως οροθετικός υπάρχουν ορισμένα ζητήματα που πρέπει να προβλέψεις, όπως η πρόσβαση σε ιατρική περίθαλψη.

Σε περίπτωση που παίρνεις φαρμακευτική αγωγή, βεβαιώσου ότι έχεις πάρει αρκετή ποσότητα φαρμάκων μαζί σου, γιατί ίσως είναι δύσκολο ή αδύνατο να βρεις επιπλέον φάρμακα στο ταξίδι σου. Πάντα παίρνε λίγα περισσότερα φάρμακα απ’ όσα αντιστοιχούν στο ταξίδι σου, για την περίπτωση που καθυστερήσει η επιστροφή σου (π.χ. ακύρωση δρομολογίου). Αν ταξιδεύεις στο εξωτερικό, καλό είναι να δεις αν το κράτος που προγραμματίζεις να επισκεφτείς περιορίζει την είσοδο στους οροθετικούς. Κάποια κράτη θέτουν περιορισμούς. Ο πιο αξιόπιστος τρόπος για να μάθεις αν το κράτος που θέλεις να επισκεφτείς περιορίζει την είσοδο στους οροθετικούς είναι να τηλεφωνήσεις στην πρεσβεία ή το προξενείο. Μην αποκαλύψεις σε αυτούς που θα μιλήσεις το όνομά σου ή το γεγονός ότι είσαι οροθετικός. Μπορείς επίσης να επικοινωνήσεις με μια οργάνωση που ασχολείται με τον HIV στο κράτος που σκέφτεσαι να ταξιδέψεις και να τους ρωτήσεις αν υπάρχουν περιορισμοί εισόδου. Αν το κράτος στο οποίο επιθυμείς να ταξιδέψεις θέτει περιορισμούς ή απαγορεύει την είσοδο, τότε πρέπει να αποφασίσεις αν θέλεις να πάρεις το ρίσκο να πας εκεί. Αν φαίνεσαι άρρωστος, είναι πιθανό να σε σταματήσουν στο τελωνείο ή στην υπηρεσία μετανάστευσης και αν διαπιστώσουν ότι είσαι οροθετικός, θα αρνηθούν ενδεχομένως την είσοδο στη χώρα και θα σε απελάσουν. Αν είσαι πολίτης κράτους της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) ή έχεις δικαίωμα να διαμένεις σε κράτος της ΕΕ, τότε δεν υπάρχει κανένας περιορισμός στην είσοδό σου σε άλλο κράτος μέλος της ΕΕ. Αλλά επειδή παίρνεις δωρεάν φαρμακευτική αγωγή για τον HIV στην Ελλάδα δεν σημαίνει απαραίτητα ότι έχεις το ίδιο δικαίωμα στο κράτος που επισκέπτεσαι.

Αν προγραμματίζεις μακροχρόνια επίσκεψη ή μόνιμη διαμονή σε άλλο κράτος, να σιγουρευτείς σε πολύ αρχικό στάδιο του προγραμματισμού σου ότι η οροθετικότητα δεν πρόκειται να αποτελέσει πρόβλημα. Ένας καλός τρόπος να ξεκινήσεις θα ήταν να έρθεις σε επικοινωνία με μια οργάνωση που ασχολείται με τον HIV στο κράτος που θέλεις να διαμείνεις. Πληροφορίες για τις πολιτικές κρατών σχετικά με την είσοδο οροθετικών θα βρεις συγκεντρωμένες στο hivtravel.org.

Για να μην έχεις προβλήματα με το τελωνείο, φρόντισε τα φάρμακά σου να έχουν σαφή επισήμανση. Μια επιστολή από το γιατρό σου, που θα αναφέρει την αναγκαιότητα λήψης των φαρμάκων, ίσως φανεί χρήσιμη. Πριν επισκεφτείς μια ξένη χώρα, καλό είναι να διερευνήσεις τις εκεί ιατρικές εγκαταστάσεις, ιδίως αν το επίπεδο ιατρικής περίθαλψης στη χώρα προορισμού είναι χαμηλό. Βεβαιώσου στη συνέχεια ότι έχεις τη σωστή ιατρική και φαρμακευτική ταξιδιωτική ασφάλιση. Οι περισσότερες ασφαλιστικές δεν καλύπτουν ιατρικά προβλήματα που δεν τους γνωστοποιήθηκαν όταν έγινε η ασφάλιση.

Αν χρησιμοποιήσεις αεροπλάνο, έχε υπόψη σου ότι στο μικρό και περιορισμένο χώρο της καμπίνας, αναπνέεις ανακυκλωμένο αέρα, οπότε αν έχεις βήχα, το πρόβλημα επιδεινώνεται.

Ένα άλλο συνηθισμένο πρόβλημα είναι η διάρροια. Συνήθως προκαλείται από μόλυνση των τροφίμων ή του νερού με βακτηρίδια που βρίσκονται στα κόπρανα. Τα βακτηρίδια αυτά μεταδίδονται όταν κανείς δεν πλένει καλά τα χέρια του μετά την τουαλέτα. Περίπου το 40% όσων ταξιδεύουν σε αναπτυσσόμενες χώρες παθαίνει διάρροια, ακόμη και όσοι έχουν εντελώς άθικτο το ανοσοποιητικό τους σύστημα. Η διάρροια μπορεί να αποτελέσει σοβαρό πρόβλημα για τους οροθετικούς. Η πιο κοινή αιτία της διάρροιας που εμφανίζεται μετά το ταξίδι είναι η λαμβλίαση (giardiasis), η οποία αντιμετωπίζεται εύκολα.

Αν παίρνεις αντιρετροϊκή αγωγή πρέπει να μεταφέρεις τα φάρμακα μαζί σου όταν ταξιδεύεις. Οι υπάλληλοι των τελωνείων δείχνουν συχνά ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τα φάρμακα, και η ανακάλυψη αντιρετροϊκών φαρμάκων στις αποσκευές είναι ο λόγος που πολλοί άνθρωποι σε ορισμένες χώρες έχουν απελαθεί.

Αν μεταφέρεις τα φάρμακα μαζί σου, να έχεις έτοιμη απάντηση για το τι τα θέλεις. Κάποιοι άνθρωποι λένε ότι είναι για θεραπεία του καρκίνου. Αλλά υπάρχει η πιθανότητα ένας τελωνειακός να έχει δει στο παρελθόν αντιρετροϊκά φάρμακα και να μην ξεγελαστεί εύκολα. Ίσως είναι χρήσιμο να υπάρχει επιστολή από το γιατρό σου, που να λέει ότι τα φάρμακα που μεταφέρεις είναι για τη θεραπεία χρόνιας πάθησης και είναι για προσωπική χρήση. Να σιγουρευτείς ότι η επιστολή δεν αναφέρει τον HIV.

Μπορεί να είναι πολύ δύσκολο ή ακόμα και αδύνατο να προμηθευτείς τα φάρμακά σου αφού φύγεις από τη χώρα σου, ακόμα κι αν πρόκειται για σύντομο ταξίδι μέσα στην Ευρώπη. Για το λόγο αυτό, σιγουρέψου ότι έχεις επαρκή ποσότητα όλων των φαρμάκων μαζί σου για ολόκληρη τη διάρκεια του ταξιδιού σου. Είναι φρόνιμο να μετρήσεις τα φάρμακά σου πριν το ταξίδι και να πάρεις μαζί σου περισσότερες δόσεις, για την περίπτωση που καθυστερήσεις να επιστρέψεις.


Για περισσότερες πληροφορίες μπορείς να προμηθευτείς τη σχετική έκδοση της Θετικής Φωνής, “Ζώντας με τον HIV”.

 




ANTIVIRUS POLLS

Πόσο σημαντικά θεωρείτε ότι είναι για τα κόμματα στην Ελλάδα τα ΛΟΑΤΚΙ+ δικαιώματα;

View Results

Loading ... Loading ...

Δες και αυτό!