20 πράγματα για το “Ray of Light” της Madonna που μάλλον δεν γνωρίζεις

23/02/2018

Τα 20 του χρόνια έκλεισε το 7ο (και πιο δυναμικό)στούντιο – άλμπουμ της Madonna, Ray of Light, και εμείς σας παρουσιάζουμε 20 πράγματα που μάλλον δεν γνώριζες γι΄αυτό.

https://youtu.be/a4tD8dy9Reg?t=1

01. H Μαντόνα αρχικά σκόπευε να ονομάσει τo άλμπουμ “Mantra”, αλλά επέλεξε το “Ray of Light” γιατί έπρεπε δώσει το όνομα από ένα τραγούδι της.

02. Έφτασε στον νούμερο 2 στα αμερικανικά τσαρτς, όταν κυκλοφόρησε. Έχασε την πρωτιά από το σάουντρακ της ταινίας “Τιτανικός”.

03. Στη Μ. Βρετανία πέρασε δύο εβδομάδες στο νούμερο 1 και έμεινε για 130 εβδομάδες στο Top 100.

04. Ήταν επίσης στο νούμερο 1 σ΄όλη την Ευρώπη.

05. Εκείνη την εποχή έσπασε το ρεκόρ πωλήσεων από καλλιτέχνιδα σε μια εβδομάδα.

06. Η Madonna δούλεψε με τον Βρετανό παραγωγό William Orbit, ο οποίος παίζει τις κιθάρες στα κομμάτια.

07. Ο Orbit έχει δηλώσει ότι έφτασε σε σημείο να βλέπει τα δάχτυλά του να ματώνουν, μέχρι να ολοκληρωθούν τα κομμάτια.

08. Tο άλμπουμ κέρδισε 4 βραβεία Grammy ενώ ήταν υποψήφιο σε 6 κατηγορίες. Κέρδισε, επίσης, το βραβείο για το καλύτερο άλμπουμ στα MTV Europe Music awards.

09. H Adele είναι μία από τις μεγαλύτερες θαυμάστριες του άλμπουμ το οποίο αποτέλεσε έμπνευση και για το δικό τους (σ.σ.25). Το κομμάτι Frozen την επηρέασε μάλιστα ιδιαίτερα και της έδωσε “την αυτοπεποίθηση να ανακαλύψει και πάλι τον εαυτό της”.

10. Οι μυστηριώδεις στίχοι και η μουσική που παρουσιάστηκαν σε μερικά από τα κομμάτια ήταν αποτέλεσμα της ενασχόλησης της Madonna με την Καμπάλα και της μελέτης της για τον Ινδουισμό και τον Βουδισμό, μετά τη γέννηση της κόρης της.

11. Η Madonna δέχθηκε έντονη κριτική από την θρησκευτική ομάδα The World Vaishnava Association, μετά την εμφάνισή της στα MTV VMA 1998. Είχαν θέμα που φορούσε ένα θρησκευτικό σύμβολό τους, κατά την προσομοίωση μιας σεξουαλικής πράξης.

12. Το τραγούδι Ray of Light βασίζεται στο κομμάτι Sepheryn του 1971, το οποίο γράφτηκε από τους Curtiss Muldoon και Dave Curtis. Στην Madonna άρεσε το τραγούδι και το επεξεργάστηκε με Orbit για το άλμπουμ.

13. Αρχικά το κομμάτι διαρκούσε περίπου 10 λεπτά. Η Madonna είχε δηλώσει ότι ήταν αρκετά σκληρό που αναγκάστηκε να το κόψει.

14. Η Microsoft χρησιμοποίησε το τραγούδι για τη διαφήμιση τα Windows XP.

15. Το τραγούδι χρησιμοποιήθηκε και στη σειρά Family Guy.

16. Το άλμπουμ βγήκε μετά από τον ρόλο της Μadonna ως Evita. H τραγουδίστρια ισχυρίστηκε ότι η δασκάλα φωνητικής της στην ταινία ήταν υπεύθυνη για τη βελτίωση της φωνής της.

17. Οι περισσότεροι κριτικοί αναγνωρίζουν την αξία του άλμπουμ, αφού συνδύασε για πρώτη φορά την ηλεκτρονική μουσική με την mainstream pop κουλτούρα.

18. Πρόκειται για το 3ο καλύτερο σε πωλήσεις άλμπουμ της Μadonna.

19. Το περιοδικό Rolling Stone έγραψε πως τα φωνητικά της ακούγονταν “οδυνηρά σωστά” στο άλμπουμ αυτό.

20. Το εξώφυλλο του άλμπουμ ήταν μια φωτογραφία του θρυλικού φωτογράφου μόδας, Mario Testino, ο οποίος κράτησε την Μadonna μέχρι τις 2 τα ξημερώματα για να πετύχει τη συγκεκριμένη λήψη.

Vasilis Thanopoulos

Από μικρός ήθελα να γίνω αστροναύτης. Εξάλλου, πάντα θυμάμαι να μου λένε ότι "πετάω στα αστέρια". Λόγω όμως σχετικής υψοφοβίας αποφάσισα να αλλάξω επαγγελματικό προσανατολισμό και να γίνω δημοσιογράφος (απ' το κακό στο χειρότερο), Μπήκα στο Πάντειο (Τμήμα Επικοινωνίας, Μέσων & Πολιτισμού) και λίγους καφέδες αργότερα πήρα το πτυχίο μου. Έκτοτε το επαγγελματικό μου μετερίζι με έχει οδηγήσει στην πόρτα ανθρωπιστικών οργανισμών (Διεθνή Αμνηστία, Έλιξ) αλλά και πολλών έντυπων και διαδικτυακών μέσων (Esquire, Nitro, Protagon, κλπ). Η σχέση μου με το Antivirus ξεκίνησε τυχαία τον Μάρτιο του 2013. Έκτοτε έγινε λατρεία... Είτε εδώ είτε στο περιοδικό, όλο και κάπου θα με πετύχετε. Αν τώρα θέλετε να κάνετε και κάποιο σχόλιο... θα με βρείτε στο [email protected]. Cu!




ANTIVIRUS POLLS

Πόσο σημαντικά θεωρείτε ότι είναι για τα κόμματα στην Ελλάδα τα ΛΟΑΤΚΙ+ δικαιώματα;

View Results

Loading ... Loading ...

Δες και αυτό!