Το 94% των γυναικών του Χόλιγουντ έχει υποστεί σεξουαλική παρενόχληση ή επίθεση

22/02/2018
από

Σύμφωνα με μια νέα έκθεση, σχεδόν όλες οι γυναίκες στο Χόλιγουντ – το 94%, για την ακρίβεια – δηλώνουν ότι έχουν υποστεί σεξουαλική παρενόχληση ή επίθεση κατά τη διάρκεια της καριέρας τους, ενώ μόλις μία στις τέσσερις το ανέφερε, εξαιτίας του φόβου από τον αντίκτυπο, που αυτό θα μπορούσε να έχει.

Η USA Today, σε συνεργασία με το The Creative Coalition, Women in Film and Television, και το Εθνικό Κέντρο Σεξουαλικής Βίας ερεύνησαν 843 γυναίκες, που εργάζονται στη βιομηχανία ψυχαγωγίας. Οι ερωτώμενες γυναίκες προέρχονταν από ποικίλους ρόλους, μεταξύ των οποίων παραγωγοί, ηθοποιοί, συγγραφείς, σκηνοθέτιδες, κτλ.

Η έκθεση αποκαλύπτει στατιστικά στοιχεία σχετικά με την κίνηση #MeToo.

  • Το 87% των γυναικών ανέφεραν ανεπιθύμητα, σεξουαλικά σχόλια, ανέκδοτα ή χειρονομίες για τον εαυτό τους.
  • Σχεδόν το 70% των γυναικών αγγίχτηκαν με σεξουαλικό τρόπο χωρίς τη συγκατάθεσή τους.
  • Το 21% αναγκάστηκε να εκτελέσει σεξουαλική πράξη.
  • Το 10%, συμπεριλαμβανομένης της Jennifer Lawrence, αναγκάστηκαν να εμφανιστούν γυμνές σε ακρόαση, χωρίς αυτό να προβλέπεται.

    Η Anita Raj, διευθύντρια του Center for Gender Equity and Health του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας, στην ιατρική σχολή του Σαν Ντιέγκο, δήλωσε ότι η σεξιστική φύση του Χόλιγουντ δεν της προκαλεί έκπληξη:

«Είναι λογικό για μένα να βλέπουμε υψηλότερα ποσοστά στη βιομηχανία της ψυχαγωγίας, όπου ο “καναπές των κάστινγκ” έχει επικρατήσει εδώ και δεκαετίες και θεωρείται “κανονικός” . Το 94% δε φαίνεται συγκλονιστικό. Αυτό είναι πανταχού παρόν στο Χόλιγουντ» .

  • Οι νεώτερες γυναίκες, ηλικίας 18-29 ετών, αναφέρουν τα επεισόδια αυτά σε υψηλότερο βαθμό από ό, τι οι άλλες γυναίκες (35%).
  • Οι περισσότερες δεν αναφέρουν τα περιστατικά από φόβο και δυσπιστία απέναντι στο σύστημα.
  • Το 34% δεν ήταν καν σίγουρες για το τι τους συνέβη, αν δηλαδή το εκάστοτε συμβάν που έζησαν αποτελούσε σεξουαλική παρενόχληση ή επίθεση.

Πολλές γυναίκες έχουν μοιραστεί τις εμπειρίες τους σε μία προσπάθεια να ενθαρρύνουν και άλλες γυναίκες να κάνουν το ίδιο.

Ο γερουσιαστής του Χόλιγουντ Harvey Weinstein ήταν ένας από τους μεγαλύτερους παραβάτες. Η Cara Delevingne ανέφερε ότι ο Weinstein της ζήτησε να φιλήσει μία άλλη γυναίκα, ενώ εκείνος τις παρακολούθησε, και στη συνέχεια προσπάθησε να τη φιλήσει κι ο ίδιος.

Πιο πρόσφατα, η Salma Hayek ισχυρίστηκε ότι ο Weinstein την ανάγκασε να γυρίσει μια λεσβιακή σκηνή, που ήταν εκτός σεναρίου, και απειλούσε επίσης ότι θα τη σκοτώσει.

Η Ellen Page έγραψε ότι ο σκηνοθέτης Brett Ratner της έκανε outing και την παρενόχλησε σεξουαλικά.

Την περασμένη εβδομάδα, ο Jeffrey Tambor απολύθηκε από την σειρά της Amazon “Transparent” μετά από αναφορές γυναικών, που προωθήθηκαν με κατηγορίες για σεξουαλική παρενόχληση σε βάρος του.

Οι γυναίκες αυτό που λένε είναι ότι ο χρόνος τελείωσε: “time’s up”

Το project αυτό έχει δύο δράσεις, στη μία καταγράφονται και επικοινωνούνται προσωπικές ιστορίες και διηγήσεις κι στην άλλη καταγράφονται και προωθούνται προτάσεις και πολιτικές για τη διόρθωση του συστήματος.




ANTIVIRUS POLLS

Πόσο σημαντικά θεωρείτε ότι είναι για τα κόμματα στην Ελλάδα τα ΛΟΑΤΚΙ+ δικαιώματα;

View Results

Loading ... Loading ...

Δες και αυτό!